Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Ponižující, omezování osobní svobody. Cyklisté na Tour si stěžují na měření délky ponožek

Sport

  8:00
PRAHA - Před 53 lety se na cyklistické Tour de France poprvé v historii uskutečnily antidopingové testy. Mnozí cyklisté vzápětí pohrozili organizátorům stávkou, pokud takové ponižující omezování osobní svobody neodvolají.

Dlouhé, nebo akorát? Cyklisté musí podstupovat ponižující měření. foto: Reuters

Sagan má první letošní triumf z Tour. Ve spurtu 5. etapy si dojel pro svůj celkem dvanáctý primát

Neodvolali. Od roku 1997 pak zavedla cyklistická unie UCI coby strážce čistoty závodů i biologické pasy.

Na Tour 2010, po mediálních zprávách o možných motorcích v rámech kol, se premiérově konaly rovněž testy na mechanický doping a vybraná kola putovala po každé etapě pod rentgen.

Peter Sagan se raduje z triumfu v páté etapě Tour de France.

A letos tu máme dokonce i opatření proti čemusi, co můžeme nazvat „ponožkovým dopingem“.

Komisaři UCI odchytávají před etapami cyklisty a sdělují jim: „Přišli jsme přeměřit vaše ponožky.“

Oč jde? Podle nového pravidla zavedeného od této sezony nesmějí být ponožky vyšší, než je polovina vzdálenosti od kotníku k vrcholu kolene závodníka. Vyšší ponožky totiž podle UCI přinášejí nepřiměřenou aerodynamickou výhodu.

„Kdyby někomu zakazovali celotělové gumové kombinézy, jaké nosili plavci, chápal bych to,“ reaguje bývalý profesionál František Raboň, u firmy Kalas expert na cyklistickou výstroj. 

„Chápu i to, že zakazují potisk dresů přečnívajícími sponzorskými logy, které odvádějí vzduch správným směrem. Ale aby někomu v silničním závodě pomohly vyšší ponožky? To je bláznivé.“

UCI jde tak daleko, že některým jezdcům kontroluje na Tour ponožky nejen před startem, ale následně i okamžitě za cílem, jestli si je před prvním měřením v tretře úmyslně neshrnuli.

Team Jumbo Visma se raduje z triumfu v týmové časovce.

Nicolase Roche ze Sunwebu, matadora Grand Tour, tím rozčilili natolik, že si ve sloupku pro list Irish Independent postěžoval: 

„Cyklistika potřebuje řešit mnohem důležitější věci, než jsou tyhle směšné kontroly ponožek, jestli je náhodou nemáme o pár milimetrů delší.“

Kontroly probíhají od ledna, ale na Tour jsou nyní mnohem viditelnější pro veřejnost – a svým způsobem zároveň ponižující i pro samotné komisaře UCI. 

„Bývají to často starší pánové, kteří asi nejsou příliš hrdí, že jejich prací je měřit závodníkům ponožky,“ říká Raboň.

Když se snímky této činnosti objevily na Twitteru, vyvolaly vlnu reakcí na sociálních sítích, včetně včerejší cyklistické „fake news“.

Podle ní celníci na belgicko-francouzské hranici při průjezdu konvoje Tour zadrželi v autě maséra nejmenovaného týmu stovky nepovolených ponožek, načež provedli razii v týmových autobusech, během níž odhalili, že zakázaných ponožek zneužívá řada jezdců.

Humor na síti pokračoval sdělením, že mnozí cyklisté proto do středeční etapy nastoupí na protest bez ponožek, aby vyjádřili solidaritu s perzekvovanými kolegy.

František Raboň

Nikdo takový se pochopitelně na startu neobjevil. Raboň si však posteskne, že nové pravidlo komplikuje život i výrobcům. 

„V pelotonu jsou závodníci, kteří sice nejsou čahouni, ale tretry mají třeba velikosti 44. Tím pádem od nás, výrobců, dostávají konfekční ponožky na tuto velikost nohy, jenže ty jsou o něco delší, než si mohou dovolit.“

Stejně jako Roche si i Raboň povzdechne: „Aby UCI řešila, že hrazení u trati je na mnoha závodech stále nebezpečně umístěné do silnice, to ne. Zato ponožky řeší.“

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!