Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Potvrzeno: Bajc ke Slovincům

Sport

  10:04
LUBLAŇ/PRAHA - Už je to definitivní. Skokanský trenér Vasja Bajc (44), který přivedl Jakuba Jandu k triumfu na Turné čtyř můstků a k historickému vítězství ve Světovém poháru, s českými skoky skončil. Na spadnutí je jeho angažmá u týmu rodného Slovinska.

Téměř jistota. Vasja Bajc bude trénovat skokany Slovinska. foto: Radek Smekal ČTK

„V pátek se šéfem skoků Primožem Ulagou doladíme poslední detaily,“ řekl včera Bajc do telefonu.

* LN Koučem Slovinců je ale Matjaž Zupan. Není to tak?

 Matjaž je můj přítel a povede juniory - jako trenér áčka skončil už po epilogu sezony v Planici. Ulaga sice chtěl, abych byl sportovním ředitelem, ale do „politiky“ se mi ještě nechce. Vždyť jsem mladý, vidím před sebou ještě dvě olympiády, něco o trénování vím.

* LN Šéf českých skoků Leoš Škoda se nechal slyšet, že byste mohl zůstat u zdejších skokanů, byť v jiné roli. Co byste dělal?

 Měl představu, že bych vedl juniory a B-tým reprezentace. Ale tyto trenéry máte a nechci, aby vznikly další potíže. Nastala totiž situace, kdy tým kolem Jakuba Jandy udělal vůči nám tolik špatných věcí, že si u vás dál nepřeji fungovat v jakékoli roli. Spolupráce se Škodou byla korektní, ale celková situace připomínala hysterii a dobrá nebyla. Každodenní kritika bez jakýchkoli argumentů bere motivaci.

* LN Jste přesvědčený, že vaše rozhodnutí bylo správné?

 To ukáže čas. Třeba někdo zmoudří a spatří chyby, které dělal. U vás je hodně pozitivních lidí, ale jsou i takoví, kteří bez přestání vytvářejí tlak. Kritizují, ale sami nic neudělají. Třeba se teď při sobotních volbách na valné hromadě dostanou na lepší pozice a sami předvedou, co umějí. Ale jak říkám -čas ukáže, kdo měl pravdu.

* LN Pořád hovoříte o týmu kolem Jakuba Jandy?

 Také. A koneckonců mám na mysli i Jakuba, který ke konci šel proti nám. A už dostal protiúder -na stránce skoky.cz si zajisté přečetl názor jednoho slavného českého skokana, že by všechny vyhrané peníze měl dát do klubu a do svazu. To jsou, s prominutím, voloviny, to neexistuje nikde. Tak ať si vytvoří nový reglement. Ty tlaky lidí, kteří se v Česku pořád do skoků cpou, mě velmi mrzí, sebraly mi chuť.

* LN To vás nebude ani trochu mrzet, že vaše spolupráce s Jandou skončí?

 Dařilo se, ale je mi líto, že stojí za těmi nesmysly. Nejhorší je, že on to ví! Upozorňoval jsem ho, že musí dbát na to, co říká a komu naslouchá, ale nedbal. Mrzí mě ale, že se mu to začne vracet, vždyť se neví, kdo povede českou reprezentaci. A pořád u vás jdou lidé proti sobě. Na těch internetových stránkách někdo třeba píše, že chtějí pro Jandu celou marketingovou plochu, ale to je přece hloupost, to nikde na světě neexistuje. Svazy na to poskytují skokanům lyže, jinde přilby, ale v Česku se už dříve odhlasovalo, že přilby patří sponzorům svazu. Tak ať se obrátí na předsedu lyžařského svazu, který byl před panem Vaňkem.

* LN Jak to bude vypadat, až se s Jandou spatříte na závodech? Poradíte mu?

 Budu s ním mít přátelský vztah, jako mám třeba s Japonci, které jsem trénoval dříve. Pokud půjde o skoky, už to nebude moje věc.

* LN Ve Slovinsku povedete i loňského mistra světa Roka Benkoviče. Těšíte se?

 Jasně, ale Slovinsko nemá pouze jeho. I v dalších skokanech je jistý potenciál. Navíc jsou ostatní trenéři motivovaní správným směrem, po všech schůzkách vím, že mám jejich podporu. Což, bohužel, bylo v Česku jiné.

* LN Proslýchá se, že české skokany může vést rakouský trenér Schallert. Co si o tom myslíte?

 Vím, že s ním Leoš Škoda hovořil v Planici, to jsem už pochyboval. Pochybuji ale, že by za peníze, které jsem měl já, přišel kterýkoli odborník ze zahraničí. A jazyk? Já měl zprvu problém s češtinou, ale jsem Slovan, dala se zvládnout.

* LN Zmínil jste sobotní valnou hromadu úseku skoků v Liberci. Přijedete na ni?

Leoš Škoda mě zval, ale nemyslím, že by to mělo smysl.

Autoři: