Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

Sport

Povedený debut českého páru na ME. Sourozenci Taschlerovi postoupili do volných tanců

Natálie a Filip Taschlerovi na mistrovství Evropy foto: Reuters

štýrský hradec - Sourozenecký pár Natálie a Filip Taschlerovi při debutu na seniorském mistrovství Evropy v krasobruslení postoupili do volných tanců. Čeští junioři dnes na šampionátu ve Štýrském Hradci obsadili v rytmickém tanci 17. příčku. Po první části soutěže těsně vedou francouzští favorité Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron. Soutěž tanečních párů vyvrcholí v sobotu.
  16:50

Mistrovství Evropy v krasobruslení ve Štýrském Hradci (Rakousko):

Taneční páry - po rytmickém tanci: 1. Papadakisová, Cizeron (Fr.) 88,78 bodu, 2. Sinicinová, Kacalapov (Rus.) 88,73, 3. Guignardová, Fabbri (It.) 84,66, 4. Stěpanovová, Bukin 83,65, 5. Zagorská, Guerreiro (všichni Rus.) 75,10, 6. Fearová, Gibson (Brit.) 74,26, ...17. Taschlerová, Taschler (ČR) 62,53.

Taschlerovi, kteří se připravují v Chicagu u italského trenéra Mattea Zanniho, zajeli energický tanec na muzikálové rytmy a zejména osmnáctiletá Natálie dala bezprostředně po skončení jízdy jasně najevo své nadšení. Známkou 62,53 si téměř o dva body vylepšili osobní rekord, který získali za rytmický tanec při třetím místě v podzimním závodu juniorské Grand Prix v Lake Placid.

„Ten výsledek je úplně úžasný. Moc jsme si to užili. Za mě zatím nejlepší jízda. Je to dobrý odrazový můstek na začátek,“ uvedl na svazovém facebooku dvacetiletý Taschler. Český pár porazil deset soupeřů a s přehledem se dostal do finálové dvacítky.

Ve volném tanci by mladí Češi rádi výkon z rytmického tance potvrdili a chtěli by další dobrý výsledek věnovat otci, který loni v létě zemřel. „Právě dnes by měl narozeniny,“ poznamenal Taschler.

Nečekaně vyrovnaný je zatím souboj o zlato. Vítězové posledních pěti evropských šampionátů Papadakisová a Cizeron známkou 88,78 zaostali o více než bod za osobním rekordem a tlačí se na ně Rusové Viktoria Sinicinová a Nikita Kacalapov. Úřadující vicemistři světa si vylepšili osobní maximum o 2,64 bodu a v rytmickém tanci zaostali za francouzskými krasobruslaři o pouhých pět setin bodu.

Natálie a Filip Taschlerovi na mistrovství Evropy
Michal Březina si dojel pro první místo v krátkém programu.

Rozdíl před volným tancem je zanedbatelný, ale Papadakisová se Cizeronem zůstávají favority, protože mají zhruba o šest bodů lepší osobní rekord. Na obhajobu bronzové medaile útočí Italové Charlene Guignardová a Marco Fabbri, kteří se prosadili na průběžné třetí místo o bod před loňské vicemistry Evropy Alexandru Stěpanovovou a Ivana Bukina z Ruska.

Ve Štýrském Hradci dnes od 18:30 vyvrcholí soutěž mužů. Z vedoucího místa po krátkém programu nastoupí do volných jízd český reprezentant Michal Březina.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!