Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Překvapivá nepřesnost běžeckých hodinek. Na pásu ukazují i velké značky chybné údaje

Sport

  11:00
Londýn / Praha - Při běhání či chůzi chce řada lidí vidět černé na bílém, jak na tom jsou. Kolik kilometrů uběhli, jaká byla průměrná rychlosti či srdeční aktivita. Jenže v jednom z testů, který upozornila britská BBC, se ukázalo, že podobné technologické vymoženosti mají řadu chyb.

Chytré hodinky Apple Watch (ilustrační foto) foto: Reuters

Spotřebitelský „hlídací pes“ Which? podle BBC testoval celkem 118 měřících zařízení při aktivitě na běžeckém pásu, kde měli atleti zdolat maratonskou vzdálenost, tedy 26,2 míle (42 kilometrů).

Zjistili, že nejméně spolehlivé ze všech použitých přístrojů byly hodinky Garmin Vivosmart 4, které měřenou vzdálenost výrazně prodloužily a výzkumník tak místo dvaačtyřiceti kilometrů musel uběhnout necelých šedesát kilometrů, tedy o osmnáct více než měl. Až poté se mu na displeji zobrazila maratonská vzdálenost.

Výrobce měřidla se brání. Jeho argumentem je, že konkrétní přístroj neobsahuje GPS, a tedy nemusí být přesný. Jenže na obalu se píše, že jde o „všestranný inteligentní fitness tracker“ a firma sama navrhuje, aby maratonští běžci tento stroj používali.

Opačný efekt byl dosažen u hodinek Apple Watch třetí série, které naopak nadhodnotily výkon běžce o 13 %, takže závodník by měl maratonskou vzdálenost „zdolat“ už po necelých 37 kilometrech. Hodinky od Applu z první série přitom naopak měřily nejpřesněji - s procentní odchylkou.

„Naše testy našly řadu modelů od opravdu velkých značek, kterým nelze věřit, pokud jde o měření vzdálenosti, takže byste si před nákupem měli udělat nějaký průzkum, po němž najdete typ, jemuž můžete důvěřovat,“ řekla Natalie Hitchinsová, vedoucí oddělení kontroly produktů ve společnosti Which?.

Ani výrobky od jiných firem nebyly bez vady, například se Samsung Gear S2 byste s nastavenou maratonskou vzdáleností reálně uběhli 58,2 km, se Xiaomi Amazfit Bip 54,7 km a s Huawei Watch 2 Sport naopak jen 30,4 km.

„Výsledky jednotlivých testů mohly být ovlivněny individuálními rozdíly, a to s přihlédnutím k tomu, že tento běh byl prováděn v interiéru,“ řekl mluvčí firmy Huawei. „Algoritmus našich hodinek počítá délku kroku uživatele díky datovému toku ze snímače, který rozeznává běh při různých rychlostech,“ uvedl.

Výsledek zpochybnil i Dr. Dale Esliger, který pracuje jako odborný asistent v oblasti fyzických aktivit a zdraví na univerzitě v Loughborough. „Kalibrovaný test běžeckých hodinek nebyl nejlepší metodou, protože všechna zařízení musela spoléhat spíše na algoritmy počítání kroků než na GPS. Tedy u těch, které GPS měla, aby mohla vypočítat vzdálenost,“ myslí si Esliger.

„Je to skutečná škoda, protože testování v terénu by bylo pro spotřebitele daleko užitečnější,“ dodává Esliger.

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...