Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Případ Čech může změnit fotbal

Sport

  11:15
LONDÝN/PRAHA - Něco se musí stát, dřív než někdo zemře. Kruté zranění hlavy brankáře Chelsea Petra Čecha rozhýbalo fotbalovou Anglii. A může přinést revoluci, která gólmany lépe ochrání před surovými zákroky dotírajících hráčů.

Zraněný Petr Čech leží bezmocně na zemi foto: AFP

Jedním z nich, Stephen Hunt, paralyzoval Čecha. Irský záložník Readingu mu kolenem prorazil lebku. Nedostal za to ani žlutou kartu.

„Pokud hráč v poli zajede do soupeře po odkopnutí míče, dostane žlutou kartu nebo je vyloučený. Málokdy ale vidím, že by po zajetí nebo skočení do gólmana následoval trest,“ zlobila se bývalá reprezentační jednička Luděk Mikloško, dnes trenér brankářů West Hamu.

Chvíle, kdy gólman zůstane bezmocně ležet, nejsou ojedinělé. Ale až útok na nejlepšího brankáře planety rozpumpoval diskusi. „Fotbal je jistě hra pro chlapy. Ale ti mají ženy. A děti nechtějí vidět své otce, jak po zranění, které je vyřadilo na doživotí, jezdí na vozíčku a nemohou pracovat,“ prohlásil emotivně brankář Arsenalu Jens Lehmann.

Jenom poslední půlrok přinesl v anglické Premier League čtyři vážná zranění mužů s rukavicemi. Čech a Cudicini nedohráli ve stejném utkání. Mark Schwarzer z Middlesbrough měl po souboji zlomenou lícní kost. A irská hvězda Newcastlu Shay Given v září málem vykrvácela, když jí Marlon Harenwood z West Hamu v nešetrném střetu protrhl střevo.

„To nemůže být náhoda,“ upozornil kouč Arsenalu Arséne Wenger. Také on žádá zavedení daleko přísnější obrany pro brankáře, jinak prý hrozí, že bude některý z nich zabit. „Bojím se o Jense, v některých zápasech byl cílem útoku,“ zmínil Wenger Lehmanna.

Mnohá slabší mužstva v Anglii chtějí soupeře zastrašit. Poslední událost by mohla tento trend zvrátit. „Něco by se mělo zlomit. Pokud chce někdo hráče z týmu na vyšší úrovni zranit, pak nemá v soutěži co dělat,“ tvrdí Mikloško.

Moc mají v rukou sudí Mnohé teď bude záležet na rozhodčích. Ti angličtí tvrdé souboje často přehlížejí, jsou součástí hry. „Pohled sudích na zákroky na brankáře se musí změnit,“ uvedl Mikloško.

Leckdo si nyní myslí, že je potřeba s tolerancí skoncovat. „Strašně mě štve, když všichni ti televizní vědátoři mluví o nešťastných střetech,“ rozohnil se Lehmann.

Pravidla zatím nechávají posouzení střetu na rozhodčím. Snaha vykopnout brankáři míč je definována jako nebezpečná hra, následuje jen nepřímý kop. Karta nebo vyloučení přijdou, pokud je zákrok úmyslný nebo surový. „Sudí dávají žluté karty za nesmysly, a pak nedokážou odhadnout takovéhle zákroky. Pravidla není třeba měnit, ale musí se k nim přihlížet,“ mínil Mikloško.

O upřesnění výkladu nebo změny se může nejvíc zasadit Velká Británie. V mocné osmičlenné pravidlové komisi FIFA, která vydává i doporučení pro sudí, sedí zástupci Anglie, Skotska, Walesu a Irska.
Autor: