Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Připadala jsem si jako ve snu a bála jsem se probudit, jásala česká házenkářská hrdinka

Sport

  20:45
lipsko - Střídající brankářka Petra Kudláčková pomohla českým házenkářkám několika důležitými zákroky ve druhé půli k nečekané výhře v osmifinále mistrovství světa nad Rumunskem. Uspěla proti střelám z pozice pivota, proti nejlepší hráčce světa Cristině Neaguové a kryla i sedmičku.

Petra Kudláčková z duelu s Rumunskem foto: ČTK

Po výhře 28:27 Kudláčková novinářům řekla, že se cítí jako ve snu a bojí se, že se vzbudí. 

Házenkářská senzace. Češky vyhrály gólem 3 sekundy před koncem a jsou ve čtvrtfinále MS

Češky postoupily do čtvrtfinále mezi osm nejlepších týmů světa, což je historicky nejlepší výsledek samostatné České republiky. Dosud jím bylo deváté místo.

Kudláčková vystřídala Lucii Satrapovou v první půli, ve které na sebe upozornila několika zákroky. Větší část si jich ale nechala na druhý poločas a rozhodující fázi zápasu. 

Dvakrát kryla střely pivotky Pinteaové z šesti metrů, několikrát byla úspěšná i proti Neaguové a navíc chytila sedmičku.

„Pořád tomu nevěřím a bojím se, že se vzbudím a řeknou mi, že se jde teprve za chvilku hrát. Je to skvělý pocit a těžko se hledají slova,“ uvedla Kudláčková.

Podle ní zažil tým neskutečnou euforii. „Je to úžasný úspěch a pojedeme dál, třeba až do semifinále. My máme tu sílu a konečně ji soupeř neměl větší než my.“

„Fakt jsme si to vybojovaly. Rumunky se možná v závěru lekly a pak už trochu odešly. My jsme věděly, že to je naše šance,“ doplnila brankářka Slavie Praha.

Házenkářky vyřadily Rumunsko po vypjatém zápase. Prohrávaly v něm 55 minut, několikrát dokázaly srovnat. 

Vítězná radost českých házenkářek.
Slzy rumunských házenkářek...

V posledních sekundách pak strhly výhru na svou stranu sehraným signálem, když byla Kudláčková na střídačce a v poli sedm hráček proti pěti oslabeným Rumunkám. 

Z křídla se pak trefila Michaela Hrbková a zajistila Češkám postup.

Češky vyhrály v základní skupině B zápasy proti Argentině a Polsku, potom prohrály se Švédskem, Norskem a Maďarskem. Skončily čtvrté a v osmifinále narazily na Rumunsko, které vyhrálo skupinu A.

Pro český tým je postup do nejlepší osmičky MS historickým úspěchem. Dosavadním maximem bylo deváté místo z roku 1993. Za posledních 20 let skončil tým nejlépe na 13. místě.

Autor:

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...