Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Přiznali se. Vlastníme Slavii

Sport

  18:13
PRAHA - Patří nám Slavia. Generální ředitel Petr Doležal a člen představenstva akciové společnosti Tomáš Rosen se přiznali, že jsou od května 2006 většinovými vlastníky fotbalového klubu, což dříve popírali.

Generální ředitel Slavie Petr Doležal (vlevo) předává slávistický dres Martinu Abrahamovi. foto: Marta MyškováČTK

Do loňského prosince se předpokládalo, že majitelem klubu je stále britská společnost ENIC. Jenže pak přinesl server Euro.cz informaci, že novým majoritním vlastníkem klubu se stala česká finanční a poradenská společnost Key Investments.

Doležal tehdy uvedl, že nový majitel koupil 61 procent akcií, a tvrdil, že to je všeobecně známý fakt. "Proto se dost podivuji nad tím, že to někdo vytáhl právě nyní. Za ENIC nemůžu mluvit, vlastnická struktura je jeho záležitostí," prohlásil tehdy pro Doležal.

Brzy ale vyšlo najevo, že Key Investments se zabývá zprostředkováním obchodů a správou akcií pro své klienty. Dalo se proto předpokládat, že akcie pouze spravuje pro jiného majitele, který si nepřeje být zveřejněn. "Jako firma nejsme vlastníkem akcií Slavie Praha," řekl tehdy předseda představenstva společnosti Daniel Brzkovský a odmítl sdělit další podrobnosti.

A protože podobně se choval i fotbalový klub, brzy se rozjely naplno spekulace, kdo "sešívané" skutečně vlastní. Podle některých informací zůstal majitelem i nadále ENIC, který se tak měl snažit obejít pravidlo UEFA, podle nějž nesmí jedna firma vlastnit dva kluby v jedné soutěži. Britové totiž vlastní většinový podíl v Tottenhamu Hotspur, na který Slavia loni i letos narazila v Poháru UEFA.

Další indicie mířily údajně k finanční skupině PPF, která měla v klubu výrazné slovo v 90. letech. Padala i jména současného hráče Vladimíra Šmicera, majitele Travel Service Romana Vika a v poslední době se živě mluvilo o expremiérovi Stanislavu Grossovi. Už v prosinci se ale ve slávistickém zákulisí neslo, že pravými vlastníky jsou dávno Doležal a Rosen, kteří však na toto téma i nadále nechtěli nic prozradit.

Rozhodli se odtajnit svoji identitu
Svůj názor změnili až dnes. Důvodem jsou prý dohady, které spojují klubové vlastníky s financováním stadionu. "V poslední době se v médiích stále častěji objevovaly nepravdivé spekulace spojené s informacemi o většinovém vlastnictví Slavie a financování nového stadionu, které poškozovaly dobré jméno klubu, jeho partnery a také společnost Eside. Většinoví vlastníci Slavie se proto rozhodli odtajnit svoji identitu," stojí v prohlášení Slavie, které zaslal do médií mluvčí Zlámal.

V prohlášení je také zdůrazněno, že toto oznámení nijak neomezí výstavbu stadionu. "Slavia by ráda zdůraznila, že výstavba nového stadionu v Edenu je plně pod kontrolou klubu," dodal slávistický mluvčí, ale bližší informace neposkytl on, ani žádný z funkcionářů, kteří si odpoledne vypnuli mobilní telefony. Více informací se prý veřejnost dozví až na valné hromadě akciové společnosti, která se uskuteční 17. března. Klub sice tvrdí, že má výstavbu stadionu pod kontrolou, ale investorem zůstává společnost ESide Property, kterou řídí dřívější slávističtí činovníci Vladimír Leška a Alexander Kliment. "Mně, ani panu Leškovi nepřísluší stav akcionářské struktury ve fotbalovém klubu nijak komentovat," řekl Kliment.

Předchozí majitel společnost ENIC koupil v říjnu 1997 za 120 milionů korun 54 procent akcií Slavie. Během dalších čtyř let pak britský vlastník zvýšil svůj podíl v klubu až na 96,7 procenta. O většinový podíl ale přišel při transakci z května 2006, která zůstala dlouho utajena.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!