Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Prospal dál září, vstřelil tři góly

Sport

  8:38
NEW YORK - Český útočník Václav Prospal se stal v noci na dnešek ústřední postavou utkání mezi Tampou a Philadelphií, které domácí vyhráli 5:2. Odchovanec Českých Budějovic k vítězství Tampy přispěl hattrickem a přihrávkou. Pavel Kubina přidal dvě nahrávky.

Vítězové odcházejí z ledu. Vlevo Václav Prospal, vpravo Vincent Lecavalier foto: ČTK

Čeští hokejisté se významně zasloužili o ukončení série nezdarů obhájců titulu, kteří prohráli šest předchozích utkání. Prospal nasměroval Tampu k vítězství brankami, které si rozložil do všech třetin. Nejprve se trefil dvě minuty před koncem prvního dějství, podruhé během druhé části v přesilovce a hattrick završil 36 vteřin před koncem ranou do prázdné klece Letců. Na všechny góly mu nahrál Vincente Lecavalier.

"Odehráli jsme výborné utkání," pochvaloval si Prospal, který vylepšil svoji letošní bilanci na 13 branek a 15 přihrávek. "Za hattrick jsem rád, ale necítil bych takovou radost, kdybychom nevyhráli," dodal. 

Oba góly hostů vstřelil Peter Forsberg. Jeho spolupráce s mladým finským obráncem Pitkänenem ale na úspěch tentokrát nestačila. "Soupeř na nás vlítl, šel tvrdě za svým cílem, kterým bylo vítězství," uznal švédský forvard.

Hemský rozjel krásnou akci
Dařilo se i Čechům ve službách Edmontonu - k výhře 5:2 na ledě Colorada dopomohli dvěma asistencemi Radek Dvořák i Aleš Hemský. Ozdobou utkání byla podle zámořských médií především Hemského přihrávka v 43. minutě, po níž skóroval Raffi Torres.

Colorado opakovaně nezvládlo úvod zápasu a ani ne po jedenácti minutách hry prohrávalo 0:2. "Nemám pro to žádné vysvětlení," krčil rameny český útočník Milan Hejduk.

Naopak úsměvy nešetřil jeho protihráč Chris Pronger, střelec vítězného gólu, který mu připravil na konci přesilovky pět na tři pasem rovněž Hemský. "Cítil jsem se výborně," pronesl jeden z nejlepších obránců soutěže Pronger.

Pittsburgh znovu bez vítězství
Pittsburgh po dvou třetinách duelu s New York Islanders prohrával 0:2, ale nakonec dovedl zápas díky gólům Crosbyho s Christensenem až do prodloužení. V něm nikdo neskóroval, proto přišly na řadu samostatné nájezdy, které rozhodl ve prospěch Ostrovanů v deváté sérii Jason Blake. Hbitý útočník přitom měl s vedením kotouče problémy. Těsně před brankou domácího Thibaulta se zdálo, že puk zapomene za sebou, což gólmana zmátlo natolik, že ztratil koncentraci. Blake ale "kostrbatý" nájezd zakončil elegantní kličkou.

"Neudělal jsem to právě nejlépe. Měl jsem ale štěstí, že Thibault promeškal správnou dobu na to, aby mi puk vypíchl," smál se autor vítězné branky. Jeho kolega z útoku Alexej Jašin vstřelil 300. gól v NHL.

Také Calgary prohrávalo po dvou třetinách 0:2 s Minnesotou, v závěrečném dějství ale třemi góly zápas otočilo. Hlavní zásluhu na tom měl kapitán Flames Jarome Iginla - jednak se radoval z vítězného gólu, na který mu přihrál Roman Hamrlík, a obě předchozí branky svým spoluhráčům připravil.


Výsledky:

Pittsburgh - New York Islanders 2:3 po sam. nájezdech (0:0, 0:2, 2:0 - 0:0) Branky: 47. Crosby, 59. Christensen - 30. Jašin, 38. Bates, rozhodující sam. nájezd J. Blake. Střely na branku: 28:37.
Diváci: 14.415.
 
Tampa Bay - Philadelphia 5:2 (1:1, 2:1, 2:0) Branky: 19., 36. a 60. Prospal, 21. Boyle (Kubina, Prospal), 53. Cibák (Kubina) - 18. a 21. Forsberg. Střely na branku: 33:24. Diváci: 20.020.
 
Colorado - Edmonton 2:5 (1:2, 1:1, 0:2) Branky: 20. R. Blake, 31. Laperriere - 10. Smyth, 11. Moreau (Dvořák), 35. Pronger (Hemský), 43. Torres (Hemský), 54. Reasoner (Dvořák). Střely na branku: 33:22. Diváci: 18.007.
 
Calgary - Minnesota 3:2 (0:1, 0:1, 3:0) Branky: 43. Phaneuf, 55. Langkow, 59. Iginla (Hamrlík) - 14. M. Koivu, 39. R. Robitaille. Střely na branku: 42:25. Diváci: 19.289.

Autor: