Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

První zlatou medaili získal Němec Greis

Sport

  15:38
SAN SICARIO - Na olympijských hrách v Turíně byla rozdána první sada medailí. Zlato v závodě biatlonistů na 20 kilometrů získal německý reprezentant Michael Greis. Českým závodníkům se závod nevydařil.

Olympijský vítěz v biatlonu Michael Greis foto: AFP

Německý biatlonista zvládl trať s jedinou chybou na střelnici za 54:23,0 minuty. Z českých biatlonistů byl nejlepší Zdeněk Vítek, jenž obsadil se třemi nepřesnými zásahy dvaadvacátou pozici.

Druhý skončil obhájce čtyř zlatých medailí Ole Einar Björndalen z Norska, jenž tak získal sedmý olympijský cenný kov a druhý stříbrný. Třetí místo obsadil další Nor Halvard Hanevold, o necelou sekundu za ním skončil Sergej Čepikov, jenž má bronzovou medaili již z OH v Calgary v roce 1988 a v Turíně je posledním z Rusů, který ještě pamatuje sovětskou sportovní éru.

O senzační výsledek se postaral celkově pátý Slovák Marek Matiaško, jenž v průběhu závodu dokonce atakoval medailové umístění, třebaže v sezoně Světového poháru bodoval pouze jednou a na minulých hrách byl nejlépe devětatřicátý ve sprintu. Kdyby na poslední střelnici nechyboval, bral by bronz.

"V biatlonu se dají těžko vysvětlit takovéto výsledky, je to pro mě překvapení," řekl v cíli novinářům slovenský reprezentant. Podotkl, že ho trochu mrzí, jak poslední ranou přišel o medaili.

"Už půl hodiny mi funguje mozek a dochází mi to. Páté místo je krásné, ale do večera to bude asi na slzu," připustil. Přesto byl rád. "Včera bych tomu nevěřil, i kdyby mi za to platili," řekl. 

Český mistr světa Roman Dostál chybil čtyřikrát a byl třicátý, Tomáš Holubec třiatřicátý s dvěma trestnými minutami a Michala Šlesingra poslalo pět chyb až na 44. pozici.

"Poslední kolo bolelo," uvedl po závodu nejlepší z Čechů Vítek. Mrzely ho všechny tři chyby na střelnici. "Byly zbytečné, uspěchal jsem to," řekl.

Kál se i Šlesingr. "Pět chyb je moc, jsem zklamaný," řekl České televizi. "Podepsala se na tom náročnost trati, vůbec jsem si neodpočinul. Hodně se tam točil i vítr."

Vítěz Greis se v průběhu celého závodu pohyboval stále v blízkosti medailových pozic. Minul pouze na druhé střelbě, přesto byl na mezičasu šestý. Pak se posouval vpřed a po čtvrté střelbě vedl. Do cíle už před sebe nikoho nepustil. 

Závod se hrubě nepodařil vedoucímu muži Světového poháru Raphaelu Poiréemu z Francie, jenž hned na první střelnici dvakrát minul a svou ztrátu nedohnal. Dvaatřicetiletý fenomén Björndalen chyboval jednou na úvodních dvou střelbách a připravil se tak o úspěšnou obhajobu titulu. 

Přesto se Björndalen posunul na čtvrté místo v historické tabulce sportovců na zimních olympijských hrách před ruskou běžkyni na lyžích Larisu Lazutinovou. Získal už pět zlatých a dvě stříbrné medaile, před ním jsou jen běžci na lyžích Björn Dählie, Ljubov Jegorovová a rychlobruslařka Lidija Skoblikovová. Björndalenův krajan Dählie je králem zimních her s osmi
zlatými a čtyřmi stříbrnými kovy. 

Výsledky: muži - 20 km:
1. Greis (Něm.) 54:23,0 (1 tr. minuta),
2. Björndalen -16,0 (2),
3. Hanevold (oba Nor.) -1:08,9 (2),
4. Čepikov (Rus.) -1:09,7 (1),
5. Marek Matiaško (SR) -1:25,6 (1),
6. Robert (Fr.) -1:36,4 (0),
7. De Lorenzi (It.) -1:41,0 (1),
8. Čerčesov (Rus.) -1:42,7 (2),
9. Pallhuber (It.) -1:45,4 (1),
10. Hakkinen (USA) 1:47,9 (3),
...
22. Vítek (ČR) -3:03,8 (3),
30. Dostál (ČR) -4:30,5 (4),
33. Holubec (ČR) -4:50,1 (2),
45. Šlesingr (ČR) 5:40,8 (5).
Autoři: ,