Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Räikkönen opouští rallye. Vrací se do formule 1

Sport

  9:32
HELSINKY - Finský pilot Kimi Räikkönen se po dvou letech vrací ze světa rallye do formule 1. Mistr světa z roku 2007 podepsal dvouletou smlouvu se stájí Renault Lotus, která bude od příštího ročníku startovat v šampionátu již pouze pod názvem Lotus. Tým to oznámil na svém webu.

Bývalý mistr světa Kimi Räikkönen se po dvou letech v rallye vrací do formule 1 foto: Reuters

"Jsem šťastný, že jsem zpátky ve formuli 1. Těším se, že budu hrát důležitou roli v posunu týmu na přední pozice," uvedl Räikkönen v prohlášení. "Dva roky strávené ve světě rallye byly pro mě jako řidiče velmi užitečnou částí kariéry, ale převažovala ve mně touha vrátit se do formule 1."

Dvaatřicetiletý Räikkönen v obou rallyeových sezonách řídil citroën a vždy skončil v MS celkově desátý. Jeho maximem bylo páté místo z loňské soutěže v Turecku. Ve formuli 1 už Räikkönen zažil devět sezon. Po prvním roce v Sauberu (2001) se stal hvězdou McLarenu, s kterým byl v letech 2003 a 2005 vicemistrem světa.

Titulu se ale dočkal až v první sezoně po přestupu do Ferrari v roce 2007. Pro italskou stáj ještě vybojoval třetí místo a po šesté příčce v roce 2009 se vítěz 18 Velkých cen s královskou automobilovou třídou rozloučil.

Nahradí zraněného Poláka Kubicu

Ještě nedávno se ohledně jeho návratu spekulovalo o angažmá ve Williamsu, nakonec zamířil do stáje, s kterou byl spojován už v minulém roce. Tým Gérarda Lopeze nyní sháněl jezdce poté, co se ukázalo, že Polák Robert Kubica po vážném zranění nebude připraven na start v MS ani na začátku příští sezony. "To, že se Kimi rozhodl vrátit do formule 1 s námi, je první z věcí, které by z nás měly udělat mnohem významnějšího konkurenta," uvedl Lopez.

V této sezoně stáj získala 73 bodů a obsadila v Poháru konstruktérů páté místo. Tým měl skvělý start do šampionátu, protože Vitalij Petrov skončil v úvodní GP Austrálie třetí a v následujícím závodě v Malajsii vybojoval stejné místo Kubicův náhradník Nick Heidfeld.

Takové výsledky už ale jezdci nezopakovali. Petrov obsadil celkově desáté místo, Heidfeld skončil hned za ním, přestože jej od dvanáctého závodu sezony nahradil Bruno Senna. Petrov má v Lotusu smlouvu ještě na příští rok, za adepta na kokpit v týmu z britského Enstoneu je ale považován i vítěz seriálu GP2 Romain Grosjean z Francie.

Po Räikkönenovu návratu do F1 bude v příštím roce soupeřit v šampionátu hned šest mistrů světa. Vedle rodáka z Espoo to budou sedminásobný šampion Michael Schumacher (Mercedes), dvojnásobní Sebastian Vettel (Red Bull) s Fernandem Alonsem (Ferrari) a piloti McLarenu Lewis Hamilton a Jenson Button. Tato šestice má v držení všechny tituly od roku 2000, Schumacher triumfoval i v letech 1994 a 1995.

Autor: