Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Rekordní účast na OH v Soči? Česko může mít přes sto sportovců

Sport

  11:50
Česká republika může mít na zimních olympijských hrách v Soči 2014 sto až sto deset sportovců, odhaduje Český olympijský výbor. Zásady nominace plénum ČOV schválilo. Rozhodující však jsou jako obvykle kritéria a kvalifikace mezinárodních sportovních svazů. Teprve olympijská zima bude u řady sportovců klíčová. Přesto už nyní mají někteří jistotu.

Slavnost rok před zimní olympiádou v Soči 2014 foto: Reuters

Rychlobruslařky Martina Sáblíková a Karolina Erbanová se kvalifikovaly díky umístění do 10. místa v celkovém pořadí letošního Světového poháru.

Hokejový tým mužů posunulo do Soči jejich umístění na 3. místě ve světovém žebříčku. Ženy naopak v kvalifikačním turnaji neuspěly.

Michal Březina vybojoval na světovém šampionátu v Londonu olympijské letenky pro dva české krasobruslaře.

Vstupenkou na hry by zároveň mělo být v některých sportech také individuální umístění do 16. místa na letošních světových šampionátech, pokud jednotlivé národní sportovní svazy tuto zásadu potvrdí. V tom případě by měli jistotu i další lyžaři, biatlonisté či snowboardisté.

Jediná výhra na světovém šampionátu v Kanadě dělila od přímého postupu na hry tým curlerů. O poslední dvě zbylá místa proto musí bojovat v dodatečné prosincové kvalifikaci ve Füssenup, kde se představí také české ženy.

Zvýšuje se počet disciplín

Složitá je situace krasobruslařského tanečního páru Myslivečková-Brown. Ten může mít při podzimní dodatečné kvalifikaci v Oberstdorfu velkou šanci na postup. Jenže Neil Brown je Francouz a pro start na hrách potřebuje na rozdíl od mistrovství světa český pas. Obdrží ho, když nežije v Česku požadovaných pět let?

Pokud by se skutečně kvalifikovalo na hry 100 a více sportovců, šlo by o historický rekord a zároveň o potvrzení trendu posledních let. Počet českých olympioniků totiž narůstal na každé z posledních tří zimních olympiád: Salt Lake City 2002: 76 sportovců. Turín 2006: 83 sportovců. Vancouver 2010: 90 sportovců.

Tento údaj však není pouze odrazem zvyšující se úrovně českých zimních sportů, ale také přibývajícího počtu disciplin na hrách. Definitivní nominaci schválí Český olympijský výbor 16. ledna 2014. Sedmého února se pak rozhoří v Soči oheň zimních her.

Na olympioniky, kteří tam dosáhnou na medaile, čekají od Českého olympijského výboru stejné odměny jako na jejich letní kolegy v Londýně. Zlatí medailisté obdrží 1,5 milionu korun, stříbrní 750 tisíc, bronzoví 450 tisíc. Pokud by vyhrál čtyřčlenný tým, rozdělil by si 3 miliony korun, naopak hokejistům by připadlo celkem 10 milionů. A prémie jsou přichystány rovněž pro realizační týmy: půl milionu korun pro podpůrný "štáb" každého ze zlatých medailistů.

Autor: