Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Reprezentace v Turecku prohrála první zápas

Sport

  19:24
IZMIR - První ze dvou reprezentačních utkání, které sehráli čeští fotbalisté v Turecku, nedopadlo pro Čechy dobře. Přesto, že byli po většinu zápasu aktivnějším týmem, podlehli domácím 3:1.

Česká reprezentace před zápasem v Nrosku foto: AFP

Dva góly vítězů vstřelil Ceyhun, třetí přidal Hasan Salih, za hosty skóroval Vachoušek ze penalty. Dva ze tří tureckých gólů však padly po sporných ofsajdových situacích.

Čeští fotbalisté na ještě velmi málo zaplněném stadionu nezačali zápas rezervních výběrů moc šťastně. Pohybliví domácí hráči soupeře hodně proháněli a českému týmu se nedařila ani kombinace. Nebylo divu, že už v 6. minutě se mohli Turci poprvé radovat, ale Hasan Salih nastřelil po Jarošíkově zaváhání pouze břevno.

Jenže hra plná nepřesností pokračovala. Trenér Karel Brückner dokonce už po čtvrthodině sáhl k několika výměnám na postech, ale nepomohlo to. V 17. minutě měl dvacet metrů od branky Ceyhun dost času na střelu a jeho dělovka vymetla roh Blažkovy branky.

Na mužstvu bylo znát, že hraje v novém složení. Hráči se hledali a snad jen několik standardních situací mohlo ohrozit nadšeně bojující hráče v červeném. První střelu mezi turecké tyče vyslal Kováč až v 28. minutě, ale byla příliš slabá a brankář Aykut si s ní snadno poradil.

Po třech poločasových změnách se česká hra trochu zvedla. V 49. minutě se poprvé snažil o zakončení Zelenka a o tři minuty později přišla akce, po níž Češi vyrovnali: Kobylík ideálně našel Svěrkoše, toho na kraji šestnáctky stáhl k zemi Hayrettin a asistentka Faik Acunerová dala kolegovi s píšťalkou pokyn k nařízení penalty, kterou proměnil Vachoušek.

Česká radost ale netrvala dlouho. Několikátého Bolfova zaváhání využili domácí rychlou kombinací na hranici ofsajdu a Hasan Salih do odkryté branky přidal druhý gól tureckého výběru. 

Hrál se oboustranně hodně otevřený zápas, ale další šance hostů přišla až v 73. minutě. Střídající Piták ostrou střelou zužitkoval Pospěchův rychle vhozený aut, jenže turecký gólman
dokázal jeho ránu vyrazit na roh.

Češi v závěru ožili, snažili se vyrovnat, ale nepodařilo se jim to ani po pohotové Zelenkově ráně v 83. minutě, s níž měl brankář plné ruce práce. Jenže v době největšího náporu turečtí
sudí pustili další spornou ofsajdovou situaci, Ceyhun prošel kolem Kinského až do prázdné branky a završil vítězství na 3:1.

Turecko 'A2' - Česká republika 'A2' 3:1 (1:0)
Branky: 17. a 88. Ceyhun, 55. Hasan Salih - 53. Vachoušek z pen. Rozhodčí: Özkalfa - Acunerová, Kumru (všichni Tur.). Bez ŽK. Diváci: 20.000. 
ČR: Blažek (46. Kinský) - Zápotočný, Bolf, Kováč, Hübschman (46. Kobylík) - Pospěch, Jarošík, Heinz (46. Zelenka), Skácel - Vachoušek (63. Piták), Jun (46. Svěrkoš). Trenér:
Brückner.
Autoři: ,

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...