Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Siniaková slaví třetí titul z Paříže, s Gauffovou udolaly houževnaté Italky

Sport

  13:30aktualizováno  14:20
Třetí deblový titul z tenisového Roland Garros slaví Kateřina Siniaková. S parťačkou Coco Gauffovou porazily v pohledném a napínavém finále 7:6, 6:3 italskou dvojici Sara Erraniová a Jasmine Paoliniová, která si nespravila chuť po porážce z duelu o singlovou trofej, v němž podlehla Ize Šwiatekové.

Česká tenistka přidává ke dvěma pařížským triumfům s Barborou Krejčíkovou první vítězství po boku zahraniční hráčky. Oslavy si navíc opět užívá s tříletým rozestupem: premiérový titul získala v roce 2018, druhý v sezoně 2021, třetí letos po finálové výhře 7:6 (7:5) a 6:3 nad houževnatým duem Erraniová, Paoliniová.

„Chtěla bych holkám pogratulovat za povedené dva týdny,“ uvedla Siniaková v rozhovoru na kurtu. „Těší mě, že jsem si tady mohla zahrát další finále, hrály jsme v úžasné atmosféře.“ Následně se obrátila i ke Gauffové: „Doufám, že si spolu ještě zahrajeme.“

Erraniová, Paoliniová vs. Gauffová, Siniaková

Reportáž z utkání.

Italky zatápěly pátému nasazenému páru především v úvodní sadě, kdy se několikrát dostaly do vedení. V nejošemetnější situaci se česko-americký pár nacházel v tiebreaku, kdy ztrácel 3:5, ziskem čtyř výměn v řadě ale problém vyřešil.

Siniaková a Gauffová se odolností pyšnily v celém zápase. Společnými silami čelily dobře připraveným sokyním, nepanikařily po okamžité ztrátě získaného brejku a dobře si poradily i s úctyhodným přehledem 37leté Erraniové, která neobvyklými řešeními zvedala diváky ze sedaček.

Podívejte se na poutavou výměnu z první sady:

Nezaostávaly ani favoritky, v dobrých momentech se střídaly. Když si slabší chvilku vybírala Siniaková, zastoupila ji aktivní Gauffová. Česká tenistka se dlouho hledala na podání, ale za stavu 5:6 svůj servis poprvé udržela a poslala set do zkrácené hry.

Zvládnutý tiebreak duo nabudil, naopak Erraniová a Paoliniová zmizely v útrobách. Jejich odpor v průběhu druhé sady slábl, ale soupeřky nenechávaly v klidu. Uplatňovaly zkušenosti z předchozích společných utkání, například na turnaji v Římě letos slavily celkový triumf.

Kateřina Siniaková a Coco Gauffová slaví vítězství v ženské čtyřhře Roland Garros.

Česko-americký pár zabral poté, co se ve druhé sadě jeho nadějný náskok 4:1 ztenčil na 4:3. V ten moment proměnily pátý brejkbol v zápase. Celkově si připsaly 38 vítězných míčů a 26 nevynucených chyb včetně trojice nezvládnutých servisů. Naopak Italky směřovaly úspěšnost na podání k 80 procentům.

Drobné nedostatky ale napravily Siniaková a Gauffová v mezihře. I proto po hodině a 50 minutách slavily výhru ve dvou setech.

Podívejte se na závěrečnou výměnu finále ženské čtyřhry:

Siniaková se přitom dala s talentovanou dvacetiletou Američankou dohromady těsně před Roland Garros. Sezonu začala s Australankou Storm Hunterovou, která si v dubnu poranila achilovku, později se zranila i další parťačka české tenistky Taylor Townsendová.

Roland Garros

Příloha iDNES.cz

Nová spolupráce v Paříži klapla na výbornou. „Bylo to mé třetí (deblové) finále a konečné úspěšné. Děkuji Kateřině, že si se mnou zahrála. Daly jsme se dohromady dva dny před turnajem. Bylo to na poslední chvíli,“ uvedla Gauffová.

Siniaková se zase osmým grandslamovým titulem přiblížila Heleně Sukové s devíti triumfy, nejvíce jich z Češek má Jana Novotná – dvanáct.

Tenisový grandslamový turnaj Roland Garros

antuka, dotace 53,5 milionu eur

Ženy
Čtyřhra - finále:

Gauffová, Siniaková (5-USA/ČR) - Erraniová, Paoliniová (11-It.) 7:6 (7:5), 6:3

Muži
Dvouhra - finále:

Alcaraz (3-Šp.) - Zverev (4-Něm.) 6:3, 2:6, 5:7, 6:1, 6:2

Autor:

Single máme s miminkem ze spermabanky: Jak to funguje?
Single máme s miminkem ze spermabanky: Jak to funguje?

Zuzana Bergrová, bývalá vrcholová sportovkyně, si pro svého syna doběhla do spermobanky. O životě single mámy píše úspěšný blog „Plody dna: Příběhy...