Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Djokovič i přes zranění opět otočil v pěti setech, Macháč je v osmifinále deblu

Srb Novak Djokovič se raduje z postupu do čtvrtfinále Roland Garros. foto: AP

Grandslamový turnaj Roland Garros se přehoupl do druhého týdne. Singlový program pokračoval zbývajícími osmifinále mužů i žen a odhalil kompletní složení čtvrtfinálových dvojic. Novak Djokovič v Paříži podruhé za sebou zvládl pětisetový duel, navzdory zdravotním potížím porazil 6:1, 5:7, 3:6, 7:5, 6:3 Argentince Francisca Cerúndola a dosáhl na rekordní 370. grandslamovou výhru. Čeští tenisté se v pondělí představili v deblových soutěžích, na postup do osmifinále dosáhli tři z nich – Tomáš Macháč spolu s Čang Č’-čenem, Kateřina Siniaková v páru s Coco Gauffovou a Anastasia Detiuc ve spolupráci s Aminou Anšbaovou.
  13:29aktualizováno  4. června 1:59

První polovina osmifinálových zápasů mužského a ženského singlového turnaje se uskutečnila v neděli, ta druhá přišla na řadu v pondělí a nabídla jasné duely i dlouhé přetahované.

Další těžké utkání na letošním Roland Garros má za sebou obhájce titulu a první hráč světa Djokovič. Po dlouhém zápase v noci na neděli zvládl Srb i v osmifinále pětisetovou bitvu, ve které prohrával. Argentince Cerúndola přetlačil výsledkem 6:1, 5:7, 3:6, 7:5 a 6:3.

První dějství nabídlo výsledkově nejjasnější partii, Djokovič od stavu 1:1 získal pět her v řadě a po necelé tři čtvrtě hodině se ujal vedení. Od druhého setu však světovou jedničku začaly trápit potíže s pravým kolenem, čehož Cerúndolo dokázal využívat. Zápas tak dostal nový směr.

Argentinec Francisco Cerúndolo se raduje ze získané výměny v osmifinále Roland...
Srb Novak Djokovič několikrát během osmifinále skončil na kurtu.

Srbského tenistu ve druhém setu držel pouze solidní servis, kterým odrážel tlak Argentince. Zatímco on sám se k brejkové šanci vůbec nedostal, Cerúndolo útočil téměř pokaždé, když byl na příjmu. Po více než hodině a padesáti minutách zápasu na dvanáctý pokus poprvé proměnil brejkbol a zároveň jím ukončil celou druhou sadu.

V podobném duchu zápas pokračoval i ve třetím a částečně také ve čtvrtém setu. Srb se nechával ošetřit, vzal si prášek na bolest. Teprve za stavu 2:4 a celkově 1:2 na sety se do té doby frustrovaný a neškodně působící Djokovič vzepjal.

Roland Garros

příloha iDNES.cz

Po dvou hodinách, kdy se trápil a bojoval se soupeřem, bolestí i kluzkým kurtem, si konečně vytvořil brejkbol. Ten okamžitě využil, získal nový impuls a dostal se zpět do utkání. Cerúndolo sice ztrátu o chvíli později dotáhl, za stavu 6:5 však Djokovič brejk zopakoval a vyrovnal zápas na 2:2.

Rozhodující sada už opět patřila světové jedničce. Její vedení 2:0 ještě Argentinec stáhl, za stavu 4:3 však Srb opět odskočil a dovedl přes čtyři a půl hodiny dlouhou bitvu k vítězství.

Když umpirová rozhodčí na kurtu zkontrolovala stopu po balonku a potvrdila poslední bod, Djokovič pozvedl ruce nad hlavu a hlasitě oslavil svůj postup a rekordní triumf. Na grandslamu vyhrál už 370. zápas, čímž se osamostatnil v čele historického žebříčku před Švýcarem Rogerem Federerem.

Trojnásobný vítěz turnaje postoupil do pařížského čtvrtfinále popatnácté za sebou. V dalším kole narazí na loňského finalistu Caspera Ruuda z Norska, který přehrál Američana Taylora Fritze 7:6, 3:6, 6:4 a 6:2.

Osmifinále se naopak stalo konečnou pro pětku světového hodnocení Daniila Medveděva. Ruského tenistu, jenž v minulém kole vyřadil jediného českého zástupce v singlovém turnaji mužů Macháče, přemohl výsledkem 4:6, 6:2, 6:1, 6:3 Alex de Minaur.

Australan, jemuž patří v žebříčku jedenáctá pozice, těžil z přesných úderů, kterými zakončoval výměny. V poměru vítězných míčů předčil ruského soupeře 51:27. Díky výhře opět zlepšil své maximum na Roland Garros a zároveň se podruhé v kariéře prodral do čtvrtfinále grandslamového turnaje.

Příštím soupeřem De Minaura bude Němec Alexander Zverev. Čtvrtý tenista světového žebříčku zvládl v posledním zápase pondělního programu dlouhé drama a porazil Holgera Runeho z Dánska 4:6, 6:1, 5:7, 7:6 a 6:2. Utkání trvalo čtyři a čtvrt hodiny a skončilo zhruba ve tři čtvrtě na dvě ráno.

Sabalenková i Rybakinová jdou bez potíží dál

Světová dvojka Aryna Sabalenková porazila 6:2 a 6:3 Emmu Navarrovou ze Spojených států a nadále platí, že v Paříži dosud neztratila jediný set.

Běloruska dominovala, hned v úvodu získala čtyři gamy v řadě a rychle soupeřku přesvědčila, že jí hodlá vrátit březnovou porážku z Indian Wells. Navarrovou v utkání zasypala 36 vítěznými balony a ani jednou ji nepustila do brejkové šance.

Pokud se Sabalenková na Roland Garros protáhne ještě o kolo dál, vyrovná své osobní maximum na druhém grandslamu sezony. Její soupeřkou ve čtvrtfinále bude sedmnáctiletá Ruska Mirra Andrejevová, která přehrála domácí Varvaru Gračovovou 7:5, 6:2.

Jelena Rybakinová z Kazachstánu se napřahuje k úderu v osmifinále Roland Garros.
Jelena Rybakinová z Kazachstánu (vlevo) a Elina Svitolinová z Ukrajiny si...

Čtyřka žebříčku Jelena Rybakinová z Kazachstánu přehrála Ukrajinku Elinu Svitolinovou výsledkem 6:4 a 6:3, stačila jí k tomu necelá hodina a čtvrt. Postupem mezi nejlepší osmičku vyrovnala své pařížské maximum.

O své premiérové semifinále v Paříži se tenistka reprezentující Kazachstán utká s Italkou Jasmine Paoliniovou, která porazila Rusku Elinu Avanesjanovou ve třech setech 4:6, 6:0 a 6:1.

Macháč si ve čtyřhře mužů zahraje osmifinále

Zatímco v prvním kole deblového turnaje potřebovali Macháč a Čang Č’-čen k postupu tři sety, ve druhém jim proti nizozemské dvojici Robin Haase a Botic van de Zandschulp stačily jen dva.

Stěžejní částí zápasu byla první sada, o kterou se dvojice praly přes čtyřicet minut. Macháč a Čang Č’-čen vedli 2:0 a později 5:2, soupeři ale v obou případech dokázali srovnat.

Číňan Čang Č’-čen zdraví spolu s Tomášem Macháčem fanoušky po vítězství ve...

Za stavu 5:5 si Nizozemci na příjmu dokonce vytvořili čtyři brejkboly, česko-čínský pár však náročné chvíle ustál, podání nakonec uhájil a vzápětí sám brejkem první dějství ukončil.

Druhou sadu pak Macháč a Čang Č’-čen zlomili za stavu 2:2, po němž získali čtyři gamy v řadě. V osmifinále se jim postaví do cesty argentinští veteráni Maximo González a Andres Molteni, turnajové osmičky.

Siniaková i Detiuc v ženském deblu postupují

Největší zastoupení měl v pondělí český tenis ve čtyřhře žen. Trojnásobnou a zároveň nejvýraznější českou stopu nabídl zápas Siniakové s Gauffovou proti Miriam Kolodziejové a Anně Siskové.

Česko-americká dvojice, která v turnaji figuruje jako pátá nasazená, bez problémů potvrdila pozici favorita. Soupeřky nepouštěla příliš do šancí a během hodiny zvítězila 6:1, 6:2.

O postup do čtvrtfinále se Siniaková s Gauffovou, které hrají společně na prvním turnaji, utkají s japonsko-čínským párem Ena Šibaharaová, Wang Sin-jü.

Američanka Coco Gauffová spěchá za balonkem v zápase druhého kola ženské...
Miriam Kolodziejová sleduje odehraný balonek v zápase druhého kola ženské...

Posun mezi nejlepších šestnáct dvojic slaví také Detiuc a Ruska Anšbaová, které zaskočily šestý nasazený pár Ljudmyla Kičenoková, Jelena Ostapenková 3:6, 7:5 a 6:2.

Favoritky z Ukrajiny a Lotyšska v úvodu odskočily na 3:0, což byl nakonec rozhodují krok k zisku první sady. V jejím závěru ale Detiuc s Anšbaovou soupeřky potrápily čtyřmi odvrácenými setboly a získanou sebedůvěru následně přenesly do dalšího pokračování.

Ve druhém setu si obě strany třikrát sebraly servis, do trháku se ale žádná z dvojic nedostala, takže rozhodovala až zkrácená hra. Ta lépe vyšla Češce s Ruskou, které pak ovládly i rozhodující sadu. V příštím zápase narazí na Italky Saru Erraniovou a Jasmine Paoliniovou.

Kičenoková a Ostapenková doplatily na řadu nepřesností – v utkání sice zapsaly celkem 51 vítězných míčů, ale také 67 nevynucených chyb. V obou případech to byl více než dvojnásobek oproti Češce s Ruskou.

Hned v úvodu programu nastoupily k utkání druhého kola Marie Bouzková a Španělka Sara Sorribesová. Byť byly mírnými favoritkami, Ukrajince Martě Kosťukové a Rumunce Eleně Ruseové podlehly 3:6 a 4:6.

Česko-španělská dvojka sice po brejku získala první hru zápasu, bylo to ale naposledy, co se dostala ve skóre o krok napřed. Soupeřky rychle otočily a následně měly po zbytek zápasu k vítězství blíž.

Barbora Krejčíková gestikuluje během osmifinále ženského deblu.
Barbora Krejčíková (vzadu) se natahuje po balonku během osmifinále ženského...

Barbora Krejčíková a Němka Laura Siegemundová tvořily čtvrtý nasazený pár soutěže a proti Mexičance Giulianě Olmosové a Rusce Alexandře Panovové usilovaly o místo ve čtvrtfinále. Zápas však prohrály 3:6 a 6:7.

Favoritkám nevyšel začátek, což bylo pro výsledek prvního setu nakonec rozhodující. Po ztrátě vlastního podání Krejčíková se Siegemundovou rychle nabraly manko 0:3 a skóre už nestačily dotáhnout. Druhé dějství dospělo až do tiebreaku, který mexicko-ruský pár získal výsledkem 7:5.

Krejčíková se měla ještě představit s Belgičanem Joranem Vliegenem v osmifinále smíšené čtyřhry, do zápasu ale dvojice nenastoupila. Pro někdejší vítězku singlu i deblu tak letošní Roland Garros končí.

Grandslamový turnaj Roland Garros

antuka, dotace 53,5 milionu eur

Muži
Dvouhra - 4. kolo:

Djokovič (1-Srb.) - F. Cerúndolo (23-Arg.) 6:1, 5:7, 3:6, 7:5, 6:3
Zverev (4-Něm.) - Rune (13-Dán.) 4:6, 6:1, 5:7, 7:6 (7:2), 6:2
De Minaur (11-Austr.) - Medveděv (5-Rus.) 4:6, 6:2, 6:1, 6:3
Ruud (7-Nor.) - Fritz (12-USA) 7:6 (8:6), 3:6, 6:4, 6:2

Čtyřhra - 2. kolo:
Čang Č’-čen, Macháč (Čína/ČR) - Haase, Van de Zandschulp (Niz.) 7:5, 6:2

Smíšená čtyřhra - 2. kolo:
Eikeriová, González (Nor./Arg.) - Krejčíková, Vliegen (ČR/Belg.) bez boje.

Ženy
Dvouhra - 4. kolo:

Sabalenková (2-Běl.) - Navarrová (22-USA) 6:2, 6:3
Rybakinová (4-Kaz.) - Svitolinová (15-Ukr.) 6:4, 6:3
Paoliniová (12-It.) - Avanesjanová (Rus.) 4:6, 6:0, 6:1
M. Andrejevová (Rus.) - Gračovová (Fr.) 7:5, 6:2

Čtyřhra - 2. kolo:
Gauffová, Siniaková (5-USA/ČR) - Kolodziejová, Sisková (ČR) 6:1, 6:2
Ruseová, Kosťuková (Rum./Ukr.) - Sorribesová, Bouzková (7-Šp./ČR) 6:3, 6:4
Detiuc, Anšbová (ČR/Rus.) - Kičenoková, Ostapenková (6-Ukr./Lot.) 3:6, 7:6 (7:5), 6:2

3. kolo:
Panovová, Olmosová (Rus./Mex.) - Krejčíková, Siegemundová (4-ČR/Něm.) 6:3, 7:6 (7:5)

Junioři:
Dvouhra - 1. kolo:

Trufelli (Fr.) - Peták (ČR) 6:1, 6:7 (6:8), 6:3.

Čtyřhra - 1. kolo:
Bernet, Stenzer (Švýc./Něm.) - Klimas, Mrva (ČR) 6:2, 7:5

Juniorky:
Dvouhra - 1. kolo:

Kovačková (9-ČR) - Vaissaudová (Fr.) 6:4, 6:0
Valdmannová (ČR) - Vergaraová (13-Chile) 6:2, 4:6, 7:5
Nijkampová (Niz.) - Paštiková (ČR) 6:3, 6:3

Čtyřhra - 1. kolo:
Kovačková, Samsonová (1-ČR) - Jang Keul, Sidorovová (Korea/Rus.) 7:5, 6:4
Paštiková, Stuseková (ČR/Něm.) - Baslilarová, Langlaisová (Fr.) 6:2, 6:2.

Autoři: ,