Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Šwiateková přehrála Gauffovou, o další titul si v Paříži zahraje proti Paoliniové

Polka Iga Šwiateková returnuje v semifinále Roland Garros. foto: Reuters

Grandslamový turnaj Roland Garros směřuje k finiši, hlavním bodem čtvrtečního programu byly dva zápasy semifinále ženské dvouhry. O titul si v Paříži zahraje Iga Šwiateková, která porazila Coco Gauffovou 6:2 a 6:4. Na druhou místenku v sobotním finále dosáhla Jasmine Paoliniová po vítězství 6:3 a 6:1 nad Mirrou Andrejevovou. Smíšenou čtyřhru vyhráli Laura Siegemundová a Edouard Roger-Vasselin, kteří ve finále porazili duo Desirae Krawczyková, Neal Skupski 6:4, 7:5.
  18:32aktualizováno  19:47

Šwiateková opět potvrdila, že je na antuce jen velmi těžko porazitelná. V semifinále přitom nebyla tou, kdo sypal jeden těžký úder za druhým, ale pomáhala si hlavně trpělivostí, zkušeností a přesností.

Aktivním tenisem se na dvorci prezentovala hlavně Gauffová. Pokoušela se diktovat směřování hry a častěji zakončovala výměny. Její snahu však narušovaly časté chyby a nepřesné první podání, které směřovalo do kurtu jen zhruba v polovině případů.

A Polka toho hned od úvodu využívala – Američanku obrala o dva servisy z prvních tří a rychle odskočila na 4:1, čímž první sadu rozhodla.

Aktivitu světové trojky potvrzoval i poměr vítězných balonů, kterých Gauffová zahrála v prvním dějství celkem dvanáct, zatímco Šwiateková pouze dva. Zároveň ale nastřádala osmnáct nevynucených chyb, tedy skoro čtyřikrát více než soupeřka. Proto se Polka po výsledku 6:2 ujala vedení.

Úvodní zápletka druhého setu nastala ve čtvrtém gamu při servisu Šwiatekové. Za stavu 0:15 z pohledu Polky opravila rozhodčí zahlášený aut na přímý bod z podání, což Gauffová nesla velmi nelibě. Hlasitě argumentovala, že kvůli autu nedohrála úder naplno, a když její protest zůstal nevyslyšen, neubránila se slzám.

Podívejte se na sporný moment ze čtvrtého gamu druhé sady:

Paradoxně však právě tato hra Američance nakonec vyšla, neboť se soupeřkou udržela krok, poté zaznamenala poprvé v utkání brejk a odskočila na 3:1.

V tu chvíli byla Gauffová nejblíže k tomu, aby zdramatizovala zápas. Proti Šwiatekové to však jde zpravidla velmi těžko, což polská tenistka ukázala i tentokrát. Nejenže si vzala ztracené podání ihned zpět, ale o chvíli později zaznamenala na příjmu dokonce čistou hru a nakonec čtyřmi gamy za sebou otočila z 1:3 na 5:3.

Navíc nechybělo mnoho k tomu, aby přidala i pátou hru a třetí brejk v řadě. Gauffová však v závěru při vlastním podání odvrátila dva mečboly a snížením na 5:4 ještě na chvíli udržela poslední zbytky nadějí.

Američanka Coco Gauffová se napřahuje k úderu v semifinále Roland Garros.
Úder Igy Šwiatekové v semifinále Roland Garros

Ne na dlouho. Světová jednička hned poté zápas doservírovala a po výsledku 6:2 a 6:4 potřetí za sebou postupuje do finále Roland Garros.

„Bylo to hodně náročné a druhý set byl velmi těsný. Jsem ráda, že jsem se držela taktiky, moc jsem nad tím nepřemýšlela a dotáhla zápas do konce,“ řekla v rozhovoru na kurtu Polka.

Svou pařížskou neporazitelnost protáhla Šwiateková už na 20 zápasů, čímž vyrovnala na čtvrtém místě historického žebříčku Němku Steffi Grafovou. Zůstávají před ní pouze Justine Heninová (24), Monica Selešová (25) a Chris Evertová (29).

Paoliniová poprvé ve finále grandslamu

Světovou jedničku Šwiatekovou vyzve v zápase o titul Italka Paoliniová, která svůj životní turnaj ozdobila prvním postupem do grandslamového finále. Patnáctá tenistka světa přehrála ve druhém semifinále Rusku Andrejevovou za hodinu a čtvrt.

Roland Garros

příloha iDNES.cz

Italka si hned od začátku pomáhala dobře trefovaným servisem a hlavně v prvním setu bylo znát, že dokáže v klíčových momentech zachovat klid. Během úvodní sady si vytvořila pouze jednu brejkovou příležitost, dokázala ji ale využít a odskočit na 3:1.

To Ruska na druhé straně kurtu měla během prvního dějství podobnou šanci hned pětkrát, žádnou ale neproměnila. Ztrátu jednoho brejku tudíž sedmnáctiletá tenistka nesmazala, set ztratila a pustila Italku do vedení.

V dalším pokračování se Paoliniová dostala do pohody a získala zápas pod kontrolu. Andrejevová trochu upustila od své aktivity, i nadále však platilo, že ve snaze ukončovat výměny střádala více nevynucených chyb než vítězných úderů. A to Paoliniové zcela stačilo.

Italka Jasmine Paoliniová se raduje ze získané výměny v semifinále Roland...
Ruska Mirra Andrejevová se napřahuje k úderu během semifinále Roland Garros.

Italka pokračovala ve spolehlivém výkonu při vlastním servisu a přidala k němu i větší úspěšnost na příjmu. Od stavu 0:1 zaznamenala tři brejky a šest získaných her za sebou, otočila skóre a došla si pro jednoznačné vítězství 6:3, 6:1.

„V prvním setu jsem byla trochu nervózní, ale s každou další výměnou jsem se stále více uvolňovala. Mám velkou radost, že se mi podařilo postoupit,“ hodnotila Italka, kterou po turnaji čeká posun do první desítky žebříčku.

Paoliniová hraje na Roland Garros pošesté a ještě loni platilo, že na žádném grandslamu nepřešla přes druhé kolo. Teprve letos na Australian Open svůj strop postupem do osmifinále prorazila a nyní v Paříži je na tom ještě lépe. V sobotu si poprvé zahraje o ceněnou trofej z turnaje velké čtyřky.

Stala se také po dvanácti letech první Italkou ve finále Roland Garros. Naposledy se to povedlo Saře Erraniové. Posledními italskými finalistkami grandslamu byly Flavia Pennettaová a Roberta Vinciová na US Open v roce 2015.

Siegemundová a Roger-Vasselin vítězi mixu

Smíšenou čtyřhru na tenisovém Roland Garros vyhrál německo-francouzský pár Siegemundová, Roger-Vasselin. Turnajové dvojky porazily ve finále americko-britskou dvojici Krawczyková, Skupski 6:4, 7:5. Siegemudová s Rogerem-Vasselinem triumfovali společně na grandslamu poprvé.

Němka Laura Siegemundová a Francouz Edouard Roger-Vasselin pózují s trofejí po...

Šestatřicetiletá Siegemundová získala v mixu druhé grandslamové vítězství, před osmi lety uspěla s Chorvatem Matem Pavičem na US Open. Roger-Vasselin má první titul. Úvodní set získali díky brejku v první hře a stoprocentnímu servisu. Ve druhé sadě sice nevyužili za stavu 5:4 mečbol, vzápětí se jim podařilo soupeře opět brejknout a druhý už poté zužitkovali.

Čtvrtý nasazený pár Krawczyková a Skupski prohrál společně druhé grandslamové finále za sebou. V lednu dvojice nestačila na Australian Open na tchajwansko-polské duo Sie Šu-wej, Jan Zieliňski.

Tenisový grandslamový turnaj Roland Garros

(antuka, dotace 53,5 milionu eur)

Ženy:
Dvouhra - semifinále:
Šwiateková (1-Pol.) - Gauffová (3-USA) 6:2, 6:4
Paoliniová (12-It.) - M. Andrejevová (Rus.) 6:3, 6:1

Smíšená čtyřhra - finále:
Siegemundová, Roger-Vasselin (2-Něm./Fr.) - Krawczyková, Skupski (4-USA/Brit.) 6:4, 7:5

Junioři:
Dvouhra - čtvrtfinále:

Schwärzler (2-Rak.) - Brunclík (10-ČR) 6:2, 7:6 (8:6)

Juniorky:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Samson (3-ČR) - Jovicová (USA) 6:7 (4:7), 6:4, 7:5
Valentová (12-ČR) - Jamrichová (1-SR) 6:3, 6:2

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Kovačková, Samson (1-ČR) - Sonobeová, Stojsavljevicová (7-Jap./Brit.) 7:5, 7:6 (7:5)
Jamrichová, Valentová (3-SR/ČR) - Paštiková, Stuseková (ČR/Něm.) 6:2, 6:1

Autoři: ,

Jak správně ochránit děti před úžehem? Omezte nosítka i šátky
Jak správně ochránit děti před úžehem? Omezte nosítka i šátky

Úžeh je přehřátí organismu, ke kterému dochází při nadměrnému vystavení těla přímému slunečnímu záření. Nejčastěji se projevuje malátností, bolestí...