Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Ruský svaz se snaží očistit. Světová atletika schválila plán ruské antidopingové reformy

Sport

  17:03
Monako - Vedení Světové atletiky dnes schválilo plán ruského svazu na antidopingovou reformu. Rusko se tak přiblížilo zrušení trestu za státem organizovaný doping, kvůli kterému je od roku 2015 suspendováno z mezinárodních soutěží.

Doping v Rusku, ilustrační foto. foto: Reprofoto

Plán reformy sestavila zvláštní komise a řadu z cílů chce ruský svaz splnit už letos. Patří mezi ně výrazné navýšení dopingových kontrol se zaměřením na dlouhodobě problémové oblasti, ale také výrazná podpora svědků v boji proti užívání zakázaných látek.

Součástí plánu je také uznání předchozích provinění. „Kořeny rozsáhlého dopingu a jeho zakrývání sportovci, trenéry i funkcionáři byla dědictvím postsovětské dopingového kultury, jejímž heslem bylo vítězství za každou cenu včetně dopingu,“ uvedl ruský svaz.

Doping v Rusku, ilustrační foto.
Americká boxerka Virginia Fuchsová byla zbavena obvinění z dopingu

Uvedení reformy do praxe nyní bude sledovat Světová atletika (WA). „Tohle není konec, ale teprve začátek dlouhé cesty, na které ruskou atletiku čeká spousta práce, aby získala zpět ztracenou důvěru,“ uvedl předseda WA Sebastian Coe. „Mezinárodní odborníci jsou však přesvědčení, že současné vedení bude schopné stanovených cílů dosáhnout,“ dodal.

Reforma už sice nestihla odvrátit zákaz startu ruských atletů na blížícím se halovém mistrovství Evropy v Toruni, ale WA bude v polovině března jednat o obnovení vydávání výjimek jednotlivým atletům. Stále však platí omezení, že pod neutrální vlajkou se může akcí, jako je olympiáda nebo světový šampionát, účastnit maximálně deset ruských atletů.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!