Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Šance pro ruské atlety? ‚Čistí‘ sportovci by v Riu mohli závodit

Sport

  14:59
ŽENEVA/MOSKVA - Ruská atletická federace nevyloučila, že se proti pozastavení členství v mezinárodní federaci IAAF bude bránit u Arbitrážního sportovního soudu v Lausanne, kam by mohla podat odvolání. Podle zastupujícího předsedy svazu Vadima Zeličenoka bude záležet na tom, jak IAAF zareaguje na změny, které vedení ruské atletiky po odhalení skandálu s rozsáhlými dopingovými praktikami přichystá.

Jelena Isinbajevová. foto: Reuters

Rada IAAF v pátek dala na doporučení nezávislé vyšetřovací komise Světové antidopingové agentury WADA a ruskou federaci dočasně vyloučila ze svých řad. Ruští atleti tak do odvolání nesmějí startovat v mezinárodních soutěžích a hrozí jim, že přijdou o účast na olympijských hrách v Riu de Janeiro.

Zeličenok prohlásil, že se nyní Rusko bude snažit nalézt racionální kompromis, aby byl trest co nejdříve zrušen. „Můžeme se ale obrátit na arbitrážní soud, pokud IAAF žádné naše argumenty nebude akceptovat,“ uvedl Zeličenok.

Je si prý vědom i toho, že případné zdlouhavé vyšetřování soudu může ještě víc ohrozit účast ruských atletů na OH v Riu, které se uskuteční za devět měsíců.

Přípravy na OH pokračují

Ministr sportu Vitalij Mutko nicméně vyjádřil přesvědčení, že ruští atleti v Riu chybět nebudou. „Jsem si jist, že se situace dá do olympiády do pořádku. Rusko nemá o moc víc problémů než zbytek světa. Rozhodně budeme v přípravách na olympijské hry pokračovat,“ prohlásil Mutko a ujistil, že vedení ruské atletiky bude s IAAF spolupracovat.

Na reformě ruské atletiky chce úzce participovat i národní olympijský výbor, jak oznámil jeho šéf Alexander Žukov. „Ale všechno musí proběhnout velmi rychle, co nejdřív, aby mohli odjet na olympiádu do Ria,“ uvedl.

Žukov okamžitě jednal s vedením Mezinárodního olympijského výboru a obě organizace se shodly na tom, že by „čistí“ sportovci měli mít možnost v Riu závodit. „Čistí atleti se musejí zúčastnit olympiády a zároveň ti, kteří mají prsty ve skandálu, musejí nést plnou zodpovědnost,“ stojí ve společném prohlášení.

Šok po pátečním rozhodnutí vyjádřila skokanka o tyči Jelena Isinbajevová, která se chtěla v halové sezoně vrátit k závodům po mateřské dovolené. „Nevěřím vlastním uším,“ utrousila světová rekordmanka a olympijská vítězka, jež ještě před rozhodnutím rady apelovala na vrcholné atletické funkcionáře, aby neuplatňovali princip kolektivní viny.

S děly na vrabce

Trenér ruských výškařů Jevgenij Sagorulko zase označil verdikt IAAF za přehnaný. „Tady se šlo na vrabce s děly,“ konstatoval kouč, který trénuje mimo jiné Ivana Uchova či Jelenu Slesarenkovou a kdysi vedl i slavnou Tamaru Bykovovou. Jeho trenérský kolega Alexandr Cyplakov to označil za spiknutí. „Chtěli zřejmě odstranit konkurenci,“ uvedl.

Sankce ze strany IAAF zahrnuje vedle zákazu startu ruských atletů na mezinárodních soutěží také odebrání pořadatelství Světového poháru v chůzi v příští sezoně v Čeboksarech a juniorského mistrovství světa v Kazani.

Rozhodnutí IAAF akceptovalo i vedení evropské atletiky, jež už v prohlášení potvrdilo, že ruští atleti nebudou moci startovat ani na soutěžích EAA. To se týká jako první akce mistrovství Evropy v krosu ve Francii 13. prosince.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč