Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

„Rituální sebevražda“ bohyni štěstí na Kampě neobměkčila. Indický šachista porazil všech 23 soupeřů

Obětovat život střelce za několik pěšců se ukázalo jako špatný nápad. Indický velmistr S.L. Narayanan zkušeně počkal, až se porazím sám. Netrvalo to ani dlouho, přesto jsem si pár minut užíval pocitu, že honím krále hráče první světové stovky po šachovnici. V pátek se v pražském Michnově paláci uskutečnila v rámci šachového festivalu ČEZ CHESS TROPHY 2022 závěrečná exhibiční simultánní partie mezi ním a 23 pozvanými soupeři, mezi kterými jsem se nacházel i já, redaktor webu Lidovky.cz. Ještě předtím se celkovým králem několikadenní akce stal po dramatické koncovce David Navara.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Poslední partii hrál Navara černými a já už viděl Navarovu prohru. Zdálo se mi, že černý stojí špatně, bez rošády, nemá vyvinuty figury a já bych za něj nedal zlámaný groš.

Jenže se ukázal rozdíl mezi GM Navarou a emeritním šachistou. Navara snad kouzlem otočil situaci, vyměnil pasivní věž za aktivní, sebral středového pěšáka a pohlídal utíkajícího soupeřova pěšce. Mírnou taktikou za svoji věž sebral dámu a zbytek partie byla rutina.

Škoda, že Navarovi ukazuje jeho věk dlouhý nos a náš mistr jde pomaličku v žebříčku dolů. Přitom jeho vítězství s Plátem na mistrovství republiky byla krásná ukázka Navarových schopností.

0 0
možnosti