Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

Šampion, který neslaví a doma nedá z ruky PlayStation. Medveděv nyní dobývá tenisový svět

Ruský tenista Daniil Medveděv triumfoval na Turnaji mistrů. foto: Reuters

Londýn - Pět zápasů s těmi nejlepšími, pět výher. Ruský tenista Daniil Medveděv ovládl Turnaj mistrů, po cestě na vrchol vyřadil i světovou jedničku. Přesto životní triumf neslavil.
  5:00

Letošní sezonu nemohl zakončit lépe. Teprve čtyřiadvacetiletý Rus dokázal pokořit ty největší hvězdy současného tenisu. Alexandera Zvereva, Diega Sebastiana Schwartzmana, Novaka Djokoviče, Rafaela Nadala a v neposlední řadě i Dominica Thiema. Jména, která budí respekt. Ne ovšem u Medveděva.

V nejvyšších tenisových patrech není žádným nováčkem. Na svém kontě má osm titulů z okruhu ATP, loni byl ve finále US Open. Přesto je vyhraný Turnaj mistrů bezesporu jeho zatím největším úspěchem. Že by mu to mohlo letos v Londýně vyjít, si uvědomovali i soupeři. „Je pravděpodobně v nejlepší formě. Vyhrál dva turnaje v řadě. Musíte být v nejlepším rozpoložení, abyste ho porazili,“ říkal ještě před začátkem turnaje Novak Djokovič, světová jednička.

Ruský tenista Daniil Medveděv triumfoval na Turnaji mistrů.
Ruský tenista Daniil Medveděv triumfoval na Turnaji mistrů.

Nemýlil se. S Rusem ve skupině prohrál relativně jasným poměrem 3:6, 3:6.

Kromě srbské hvězdy v cestě do finále porazil i všechny další soupeře. Jednička nebo sedmička? Bylo mu to jedno. Nekoukal na jména, podával precizní výkony proti jakémukoliv soupeři. V zápase o titul pak udolal 4:6, 7:6 a 6:4 Dominica Thiema, který je v žebříčku na třetím místě, tedy těsně nad ním.

„Úroveň mé hry, zejména v posledních dvou zápasech, byla neuvěřitelná. Věděl jsem, že hraju dobře, ale nevěřil bych, kdyby mi někdo před turnajem řekl, že vyhraju. Tohle je obrovské povzbuzení do grandslamů a dalších turnajů v příštím roce. Snad takhle dokážu pokračovat,“ řekl vítěz po turnaji nadšeně.

Kdo však od něj čekal bouřlivé oslavy, byl překvapen. Medveděv své triumfy zásadně neslaví. Není to jeho styl. „Není to tak, že bych byl nafoukaný. Chci se prostě jen odlišit,“ vysvětlil novinářům důvody, proč udržuje stále vážnou tvář.

Za Medveděvem však stojí mnohem zajímavější příběh. Narodil se v Moskvě, jako teenager se ale přestěhoval do Francie, kde měl lepší podmínky k tréninku. Díky tomu kromě ruštiny mluví plynně i francouzsky a anglicky.

S tenisem začal už v šesti letech a kvůli němu také přerušil studium aplikované ekonomie. Právě na své začátky ale vzpomíná nejraději. „Mezi šesti a deseti lety jsem měl jednu trenérku, která měla takové zlaté pravidlo. Říkávala, že vyhrává ten, kdo dostane přes síť víc míčků. To se pamatovalo snadno,“ vzpomínal.

Medveděv nakonec vystudoval sportovní školu a stal se trenérem. Tenis byl ale jeho největší vášní, což ukazuje v každém turnaji. Sám však přiznal, že ne vždy mu věnoval sto procent, zejména pokud jde o stravovací návyky a pro tělo důležitou regeneraci. Má totiž slabost pro sladkosti a po dlouhém zápase radši leží v posteli, než aby se „zdržoval“ vodními lázněmi a podobnými zotavovacími procedurami. I když už se před časem rozhodl s tím něco udělat. „Pomalu jsem začal měnit croissanty za ovesnou kaši,“ vtipkoval, když vysvětloval, jak se najednou dokázal dostat na vrchol profesionálního tenisu.

Další jeho vášní jsou videohry, na PlayStationu to u něj vyhrávají sportovní FIFA a NHL. I v tomto případě se však snaží udržet své hobby co nejdál od tenisu. „Videohry miluju, ale nikdy si je neberu na turnaje. Neměl bych jinak takové výsledky, protože často blázním a hraju až moc. Když jsem ale doma, nenechám na svůj PlayStation nikoho sáhnout,“ smál se.

Ví, že si kvůli tenisu upírá ze svých zálib hodně, ale odměnou mu jsou skvělé výsledky. A mohou být ještě lepší. Právě Medveděv, Thiem či Zverev jsou lídry mladé generace, která pomalu, ale jistě přebírá štafetu po Djokovičovi, Federerovi a Nadalovi. I letošní Turnaj mistrů toho byl důkazem.