Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Šanci vyniknout mají i outsideři

Sport

  10:39
PRAHA - Na začátku to vypadá jako utopická představa, přesto se čas od času stane skutečností. Na rozdíl od mistrovství světa ve fotbale je evropský šampionát pověstný tím, že na něm v poslední době celkem pravidelně překvapí i podceňované týmy. Potvrdí se to i za sto dní, kdy ve Švýcarsku a Rakousku začne třinácté mistrovství Evropy?

Rakouští fotbalisté věří, že nebudou na šampionátu týmem do počtu. foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Jen si vzpomeňte, jak se v roce 1992 ve Švédsku nečekaně stali mistry Evropy Dánové, jak neznámý tým Česka došel o čtyři roky později až do finále a do té doby neznámí Řekové vyhráli poslední EURO před čtyřmi lety. Něco podobného se může opakovat i letos.

„Outsideři turnaje už v minulosti dokázali, že můžou uspět. Pokud za týmem pevně stojí fanoušci jako před čtyřmi lety v případě Řecka, je neuvěřitelné, čeho jsou schopni dosáhnout. Myslím, že každý takový nečekaný úspěch dělá šampionát zajímavější,“ tvrdí generální sekretář UEFA David Taylor.

Jeho tvrzení letos nahrává například i rozlosování, kvůli kterému určitě už v základní skupině skončí jeden z trojice Francie, Itálie nebo Nizozemsko, tedy některý z velkých favoritů celého turnaje.

Kandidátů na překvapení turnaje se proto nabízí hned několik. Těžko se jím sice stanou Rakušané, kteří jsou podle sázkových kanceláří největšími outsidery turnaje, ale zářit mohou jiní. Například Turecko, Švédsko, obhájci titulu z Řecka nebo Švýcarsko spoléhající na mohutnou podporu domácího publika.

„Jsem přesvědčen, že titul letos získá jedna z velkých zemí. Ale některý z outsiderů může překvapit a dostat se třeba do semifinále,“ míní trenér Stanislav Griga. Podle něj by však byl velký zázrak, pokud by se o takové překvapení postarali úřadující mistři Evropy Řekové. „Pokud bych si měl vsadit, největší šanci překvapit mají Chorvati. Rozhodně jim nechybí sebevědomí a mohou se opřít o skvělou generaci hráčů,“ připomíná Griga.

Češi na outsidery nesázejí
Jedním z vysvětlení překvapivých výsledků outsiderů na evropském šampionátu může být stírání propastných rozdílů mezi nejlepší patnáctkou evropských týmů, podceňovaným týmům také nahrává fakt, že hráči největších aspirantů na zisk titulu mají před turnajem za sebou až dvojnásobný počet odehraných zápasů, navíc jen obtížně znovu hledají novou motivaci.

Čeští fanoušci přesto neradi riskují a na vítězství outsidera nesázejí. „Před čtyřmi lety tady na Řecko rozhodně nikdo nesázel. Češi jsou poměrně velcí vlastenci, většinou proto sázejí na vítězství českého týmu. Věřili mu ostatně i před zápasem s Ghanou na předloňském mistrovství světa,“ připomíná porážku českého týmu tiskový mluvčí sázkové kanceláře Tipsport Lubomír Ježek.

Podle něj i proto nehrozí, že by tuzemské sázkové kanceláře výrazně prodělaly, pokud by se v červnu ve Vídni zrodilo velké překvapení. „Objem sázek na celkové vítězství je malý, srovnatelný s tím, co Češi obvykle prosázejí během jediného utkání,“ dodává Ježek.

Autor: