Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Šéf světové cyklistiky: Froome by neměl jet Tour, pokud se neočistí od dopingového stínu

Sport

  6:00
LONDÝN - Pod velkým tlakem je kvůli podezření z dopingových podvodů cyklistická stáj Sky, její šéf Dave Brailsford a také bývalá a současná hvězda – Bradley Wiggins, respektive Chris Froome. Tomu dokonce prezident Mezinárodní cyklistické federace (UCI) David Lappartient doporučil, že pokud se nezbaví dopingového obvinění na svoji osobu, měl by zvážit své učinkování na letošní Tour de France.

Brit Chris Froome slaví vítězství na španělské Vueltě. foto: ČTK/AP

O co vlastně momentálně jde? V pondělí Britská parlamentní komise obvinila Sky, nejbohatší cyklistickou stáj současnosti, ze zneužívání takzvané terapeutické výjimky v případě vítěze Tour de France 2012 Bradleyho Wigginse (VÍCE ZDE).

Vedle Wigginse má dopingový škraloup také tehdy jeho dvorní domestik a následně nástupce v pozici lídra stáje Chris Froome, který ovládl „Starou dámu“ už celkem čtyřikrát a letos by se rád dostal do elitní skupiny pětinásobných vítězů slavného třítýdenního etapového závodu.

Dvaatřicetiletý rodák z Keni se provinil proti antidopingovým regulím loni během vítězné španělské Vuelty, když vzorek jeho moči vykazoval dvojnásobné překročení povolené hladiny na látku salbutamol. Ten obsahuje lék na léčbu astmatu, kterým Froome trpí. Na tento lék má taktéž terapeutickou výjimku.

Froome na doporučení právníků v závodě pokračoval, byť k jeho provinění došlo v osmnácté kopcovité etapě, kde o něco zvýšil své vedení v čele celkové klasifikace.

Brit Chris Froome slaví vítězství na Vueltě.

„Musíme respektovat práva Chrise Frooma a ctít presumpci nevinny. To je ostatně důvod, proč vyřešení jeho případu trvá tak dlouho. Nejsem si jistý, že jej stihneme uzavřít do startu květnového Gira d’Italia, kde by mohl startovat,“ řekl k tomuto tématu prezident UCI David Lappartient.

„Bylo by pro náš sport strašně nepříjemné, pokud by byl následně z výsledkové listiny diskvalifikován. Totéž platí také pro jeho start na Tour. Z právního hlediska má každý právo jet, ale pro nás sport by bylo něco podobného katastrofou. Z mého osobního, lidského hlediska by bylo lepší, kdyby ani jeden závod nejel, pokud nebude jeho případ uzavřený,“ přidal čtyřiačtyřicetiletý Francouz.

Anketa

Podváděla stáj Sky a její závodníci Bradley Wiggins a Chris Froome, když zneužívali terapeutických výjimek ke zvýšení výkonnosti?

Ano 89
Ne 15

Podobný názor sdílí také šéf francouzského závodu Christian Prudhomme.

Lappartient je přitom ve funkci relativně krátkou dobu, do čela UCI byl zvolený loni na podzim během světového šampionátu. A hned musí řešit problém, který může silniční cyklistiku silně poškodit.

Ta se pomalu, ale jistě dostávala z krize po usvědčení z podvádění legendárního Američana Lance Armstronga. Wiggins a Froome byli v očích mnohých tvářemi nové, čisté cyklistiky. Stejně jako jejich šéf Dave Brailsford, velký to bojovník proti dopingu.

Lance Armstrong

Nyní jsou ale všichni tři pod obrovským tlakem. A s nimi i světový peloton.

„Máme antidopingovou nadaci (CADF), která má pravomoc tohle vyšetřit. Chci, aby to udělali, aby bylo jasné, zda byla porušena pravidla. Pokud používáte látky ke zvýšení výkonu, tak pro mě je to podvádění,“ řekl Lappartient ke zprávě Britské parlamentní komise, která se týká celého týmu Sky.

„Myslím, že je třeba o všech příbězích vědět více. Četl jsem tiskovou zprávu Sky, která mluví o tom, že se omlouvají, že udělali nějaké chyby. Jenže já chybu vnímám jako něco, co udělat neúmyslně bez snahy se jakkoliv obohatit. Jenže tady vše vypadá jako organizovaná záležitost. A v tom případě už nejde o chybu, ale podvádění, což mě silně znepokojuje,“ dodal.

Proti Sky totiž kromě jiného vystoupil jeden z členů trenérského týmu Shane Sutton, či cyklistka Lizzie Deignanová.

„V našem sportu je hodně slušný, pracovitých a slušných lidí a bylo provedeno hodně kroků k tomu, aby k něčemu podobnému už nedocházelo. Obě kauzy jsou z tohoto pohledu hodně frustrující,“ řekl devětadvacetiletá Britka, která umí skvěle na dráze i silnici.

Jak nakonec vše dopadne?

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...