Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Pikantní úvod ‚Manic Monday‘: sestry Williamsovy nastoupí proti sobě

Sport

  8:00
LONDÝN (od našeho zpravodaje) - Bude to jeden z hlavních hitů nabitého „Manic Monday“, pondělního osmifinálového programu v tenisovém Wimbledonu. Souboje na centrkurtu zahájí zápas mezi Serenou a Venus Williamsovými. Současnou a bývalou světovou jedničkou. Sestrami, které dohromady posbíraly 27 grandslamových titulů.

Serena Wlliamsová (vlevo) a její sestra Venus foto: Reuters

Bývaly časy, kdy se rvaly o grandslamové trofeje. Osmkrát proti sobě nastoupily ve finále těch největších turnajů.- a šestkrát zvítězila 33letá Serena.

„Je škoda, že to teď přišlo tak brzo. Ale předvedeme to nejlepší, co dokážeme,“ slíbila. „Venus je mou sestrou dnes, bude mou sestrou i příští týden a příští rok. To je důležitější než samotný zápas,“ prohlásila Serena.

Právě ona kraluje všem vzájemným ukazatelům: celkem má 20 grandslamových titulů (Venus 7), v grandslamové bilanci vede 7 ku 5, celkově vyhrála z 25 zápasů nad svou starší sestrou 14.

Serena Williamsová a její sestra Venus vyhrály čtyřhru Wimbledonu
Venus a Serena Williamsová.

Letos se utkají na grandslamu poprvé po šesti letech. Naposledy to bylo ve wimbledonském finále 2009, i tehdy slavila Serena.

Od té doby je leccos jinak.

Mladší ze sester zažila pod koučem Patrickem Mouratoglouem návrat na vrchol, kraluje světovému žebříčku, útočí na kalendářní grandslam.

O 15 měsíců starší Venus trápily nemoci i zranění. V roce 2011 jí diagnostikovali Sjögrenův syndrom, autoimunitní nemoc, způsobující bolesti kloubů či únavu. Vypadla z turnajů, rok zakončila až na 102. místě žebříčku.

Ale dokázala se vrátit. Letošní rok začala výhrou v Aucklandu. Dostala se na 16. místo žebříčku. Wimbledonskou misi zahájila velmi přesvědčivou výhrou 6:0, 6:0 nad krajankou Brengleovou.

Třetí titul letos nepřidá. Kvitová se loučí s Wimbledonem už ve 3. kole

Proti Sereně nebude favoritkou. „Ale poslední zápas vyhrála,“ připomíná světová jednička jejich loňský souboj z Montrealu.

Pravda, s Venus Williamsovou je třeba ve Wimbledonu vždy počítat, vždyť už turnaj pětkrát vyhrála. Loni byla jedinou tenistkou, která vážněji potrápila pozdější vítězku Petru Kvitovou. Teď může své sestře překazit sen o výhře čtvrtého grandslamu po sobě.

„Hrát proti sestře je pro Serenu vždycky něco mimořádného. Zaprvé proto, že je super hráčka - a na trávě ještě lepší. A zadruhé proto, že to je její sestra,“ míní kouč Mouratoglou.

Je mi velkou inspirací, řekla Serena

Obě tenistky čelily dotazu, komu budou asi fanoušci fandit. A odpovědi si sympaticky rozdělily. „Já bych fandila Sereně,“ řekla Venus.

„To já předpokládám, že lidé budou fandit Venus,“ prorokovala Serena. „Já bych jí fandila. Musela si toho tolik vytrpět. Má za sebou úžasný příběh. Vždycky mi byla velkou inspirací,“ prohlásila. „A je inspirací i pro spoustu dalších lidí, kteří procházejí něčím podobným jako ona.“

Pořadatelé sklidili kritiku za to, že zatím Venus nenechali hrát letos ani jednou na centrkurtu. V pondělí se dočká.

A pokud vyhraje nad nejlepší hráčkou současnosti, definitivně ukáže, že patří na největší scénu.

Autor: