Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Skončí Kubica a spol. ? BMW z formule 1 odchází

Sport

  10:18aktualizováno  10:46
PRAHA - Překvapující informace dnes přišla z Mnichova. Automobilka BMW končí ve formuli 1. Co to znamená? Stáj Sauber, za kterou jezdí čtvrtý muž uplynulé sezony Robert Kubica, přichází po konci této sezony dodavatele motorů pro svůj monopost. BMW je týmu dodávalo tři sezony.

Nadšený Kubica. foto: AFP

Důvodem odchodu BMW je prý změna strategie automobilky, která se chce více zaměřit na technologický pokrok v oblasti motorů a spolehlivosti. Mnichovská firma se bude nadále angažovat v motoristickém sportu, ale v královské automobilové kategorii bude chybět.

"Samozřejmě bude těžké udělat takové rozhodnutí. Ale je to jeden z kroků, který vychází z nového směřování našeho podniku," uvedl předseda představenstva Norbert Reithofer.

Zástupci automobilky tak nepotvrdili, že končí v seriálu především kvůli vysokým nákladům a špatným výsledkům v letošní sezoně, v níž chtěl tým útočit na titul. Po deseti závodech jsou však jeho jezdci Němec Nick Heidfeld a Polák Robert Kubica až na třináctém respektive patnáctém místě průběžného pořadí. V Poháru konstruktérů je BMW-Sauber s pouhými osmi body osmý.

"Pochopitelně bychom rádi pokračovali v tomhle ambiciózním projektu a ukázali, že tahle sezona je po třech úspěšných letech pouze klopýtnutím. Z pohledu firmy ale tenhle krok chápu," řekl šéf motorsportu BMW Mario Theissen.

Před touto sezonou odešla z formule 1 z úsporných důvodů v dobách ekonomické krize japonská automobilka Honda. Její stáj koupil na poslední chvíli před startem šampionátu šéf týmu Ross Brawn a následně šokoval senzačními výsledky v seriálu, který vede jeho jezdec Brit Jenson Button.

BMW působil ve formuli 1 už v 80. letech minulého století, kdy dodával motory týmům Brabham, Arrows a Benetton. V roce 2000 se vrátil jako dodavatel stáje Williams a před čtyřmi roky koupila automobilka švýcarský tým Sauber. Loni se dočkala i premiérového vítězství, když Kubica triumfoval ve Velké ceně Kanady.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.