Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Slavia na Tottenham nestačila

Sport

  11:09
PRAHA - Poslední český zástupce ve fotbalové pohárové Evropě Slavia Praha stojí před vyřazením. V úvodním duelu 3. kola Poháru UEFA podlehla na Strahově londýnskému Tottenhamu Hotspur 1:2.

Slavia a její putování evropskými poháry. Kde skončí? foto: Michal KamarytČTK

Hosty dostali do dvoubrankového vedení za půl hodiny Berbatov a Keane, v druhém poločase už stačil Střihavka jen snížit.

Slávisté začali aktivně a již v první minutě předvedli slibnou akci: Černý chytrou přihrávkou našel Jarolíma, ale toho Angličané stačili zastavili ještě před šestnáctkou. To, co si domácí kouč Karel Jarolím přál ze všeho nejméně - dostat gól - se pak seběhlo velice rychle. Slávisté udělali chybu těsně před hranicí velkého vápna a toho bleskově využil pohotovou střelou z osmnácti metrů Berbatov; brankář Vaniak se na jeho přízemní pokus natahoval marně.

Slávisté se museli obejít bez Šenkeříka, kterého trápí úpon, a pro bolesti zad i bez Šmicra, kvůli disciplinárnímu trestu nemohl nastoupit ani Krajčík. Naopak svoji pohárovou slávistickou premiéru si odbyli Jarolím, Černý a Střihavka, který sám tvořil útočný hrot domácího mužstva.

Rychlá branka domácí hráče nezlomila a dál se snažili hrát aktivní fotbal. Hosté jako by nehráli ani naplno, čekali na svoji další šanci a ta přišla po půlhodině hry. Míč se ze skrumáže dostal na kopačku kapitána Keanea, Vaniak se mu snažil vyběhnutím zmenšit střelecký úhel, ale irský střelec poslal míč vedle něj podruhé do sítě.

Absence zraněné opory "Spurs" Dawsona nebyla na trávníku vůbec znát, jeho spoluhráči Pražany příliš na dostřel k Černému nepouštěli. V kvalitě hry obou celků byl více než patrný rozdíl. Hosté působili naprosto suverénně, míč je dokonale poslouchal, naopak hra Slavie byla upracovaná, až příliš byla znát rozdílná rozehranost obou týmů.

Krátce po přestávce mohlo být na chladném Strahově ještě hůř. Huddlestone se kličkou zbavil Dřížďala a z deseti metrů trefil spojnici břevna s tyčí. Po deseti minutách Černý poslal centr z pravé strany, ale Tavaresova hlavička mířila o půl metru nad břevno.

Až v 70. minutě se domácí diváci mohli radovat. Hubáčkův vysoký centr brankář Černý neudržel, důrazný Střihavka zblízka pohotově snížil a vykřesal naději. Slavia ožila a najednou bylo rušno i před brankou hostů.

Probudili se také diváci, ale nadějný útok domácích zastavil Střihavkův ofsajd. Na druhé straně šla tvrdá rána Malbranqua těsně vedle. Domácí nakonec mohli i vyrovnat. V 81. minutě se Střihavka dostal do velkého úhlu a míč poslal těsně vedle vzdálenější tyče. Ještě větší šanci měl Brabec: po rohu Černého pět minut před koncem vyskočil nejvýš, ale hlavičkoval jen do břevna.

Slavia Praha - Tottenham Hotspur 1:2 (0:2)
Branky: 70. Střihavka - 4. Berbatov, 30. Keane. Rozhodčí: Circhetta -
Navarro, Hidber (všichni Švýc.). ŽK: Hubáček, Ivana, Tavares - Tainio,
Jenas, OúHara. Diváci: 11.134.
Sestavy:
Slavia: Vaniak - Dřížďal, Latka, Brabec, Hubáček - Suchý (83. Volešák),
Tavares - M. Jarolím (60. Kalivoda), J. Černý, Pudil (46. Ivana) -
Střihavka. Trenér: K. Jarolím.
Tottenham: Černý - Tainio (60. OúHara), Woodgate, Zokora, Chimbonda - Lennon, Malbranque, Huddlestone, Jenas - Berbatov, Keane (67. Bent).
Trenér: Ramos.


 

Autoři: ,