Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Slavný Contador se vztekal. Zřejmě přišel o šanci vyhrát Tour

Sport

  13:21
AX-3-DOMAINES (Od zpravodaje ve Francii) - Španělský cyklista Alberto Contador během sobotní 8. etapy Tour de France nestíhal. A první horský dojezd v pyrenejském Ax-3-Domaines zničil jeho sny na vítězství ve slavném závodě. "Jelo se strašně rychle a já jsem nedokázal najít nic, co by fungovalo," přiznal později.

Španělský cyklista Alberto Contador (vlevo vpředu) foto: ČTK

Za cílem totiž Contador vztekle odháněl kohokoliv, kdo chtěl slyšet jeho názor na hodně pokaženou etapu. V ní musel uznat porážku. A pokud by měl platit loňský scénář - tedy že tým Sky, když jednou získá žlutý dres, už ho nepustí - uvědomil si španělský cyklista děsivou skutečnost: Tuto Tour už jsem ztratil. Do cíle v Paříži je sice pořád daleko, pohoda britského vláčku však Contadora děsí.

K TÉMATU

"Neděle je další den, uvidíme, jestli jsem měl jen špatný den, nebo je za tím něco víc," říkal. "Čekal jsem, že se dnes bude bojovat o vítězství, ale nedokázal jsem reagovat. Snad mě v budoucnu potkají lepší momenty." Contadorův černý den byl ve velkém kontrastu k pohodě, jakou předváděl jeho hlavní pomocník Roman Kreuziger. "Musím mu poděkovat, odvedl úžasnou práci," říkal dvojnásobný majitel žlutého trikotu. Hlavně díky Kreuzigerově pomoci dokázal svoji ztrátu minimalizovat na hodnotu 1:45 minuty v etapě a 1:51 průběžně.

Contador zůstává lídrem týmu

"Čekali jsme, že Froome hned v první těžké etapě zkusí zaútočit. Dokázal něco najet, ale nedělal bych z toho tragédii, protože to byl teprve první dojezd na kopec. Alberto měl slabší den, ale to může potkat každého. Třeba si to už vybral a do konce Tour to bude jen lepší," vzkázal Kreuziger po etapě přes svůj web. V cíli totiž mluvil jen s masérem, který mu ukazoval cestu k týmovému autobusu, a pak ještě s Bjarnem Riisem. Dán, bývalý vítěz Tour a dnes nejvyšší šéf stáje Saxo-Tinkoff, však jen zopakoval: "Ne, naše strategie se nemění."

Španělský cyklista Alberto Contador (vlevo vpředu)

Neboli v překladu: "Ne, Roman Kreuziger nebude lídrem, tím v našem týmu zůstává Contador." "Když jsem viděl, že Albertovi dochází síly, bylo mi jasné, co je mou povinností," hlásil český cyklista. "Nikdo z týmu mi ani nemusel nic říkat do vysílačky, já jsem na Tour pro Alberta a jsem přesvědčen, že v posledním týdnu, který bude rozhodující, pojede hodně dobře. Před námi je další těžká etapa a mnozí čekají, že by ji mohl rozhodnout nějaký únik. Jenže proto, že Sky má žlutý dres, tak nikdo neví, co se bude dít."

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...