Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav
130 let

Lidovky.cz

Snad nebudeme muset odejít

Sport

  12:02
PRAHA - Čtvrté místo z turínské olympiády může probudit sport, který v Česku nemá prakticky žádnou tradici. Tím méně zázemí.

Martina Sáblíková na trati 5000 metrů. foto: KOJI SASAHARAAFP

„Jsem doma den a kontaktují mě sponzoři,“ říká trenér Petr Novák, který stojí za čtvrtým místem osmnáctileté rychlobruslařky Martiny Sáblíkové na olympijské trati 5000 metrů. Mluví opatrně, ale za jeho slovy je cítit optimismus. Rychlobruslení by se mohlo dočkat haly, která v Česku chybí, a rychlobruslaři se zřejmě mohou těšit na více peněz na přípravu. „Věřím, že nebudeme muset zvažovat variantu odchodu,“ odmítá Novák úvahy o změně reprezentačního dresu.

LN Sotva zhasl oheň turínských her, citovaly vás noviny, že se Sáblíkovou zvažujete start za jinou zemi a že by za čtyři roky ve Vancouveru nemusela bojovat o medaile v českém dresu.
Vím, že se to objevilo. Na otázku co bude dál, jsme odpověděli, že kdyby to došlo tak daleko, že by se i po takovém výsledku nic nezměnilo, tak bychom o takové variantě uvažovali. Ale teď to není aktuální. Před olympiádou by musela Martina za tu zemi dva roky závodit, takže uvidíme. Věřím, že se nebudeme muset sbalit a odejít.

Jedním z největších problémů českého rychlobruslení je skutečnost, že se v tuzemsku nedá nikde trénovat. Chybí totiž rychlobruslařský ovál. Myslíte, že se teď najdou prostředky na jeho výstavbu?
Ke mně se dostávají zprávy, že se mluví o penězích na různých stranách. Že by se peníze měly uvolnit. Hledají se místa, kde by hala mohla stát. Po tom výsledku jsme dokázali, že bychom mohli získávat medaile. Zatím jsou to ale jen sliby.

Kolik stojí hala na rychlobruslení?

Postavit krytý ovál světové úrovně, na kterém by se mohl konat Světový pohár nebo mistrovství světa, by podle kouče Petra Nováka vyšlo na 160 milionů korun. „Aby to mělo smysl, tak hala musí být multifunkční a musí být v dosahu větší aglomerace,“ tvrdí Novák. Uprostřed plochy mohou být dvě hokejová hřiště, pro hokej a shorttrack, kolem oválu atletická dráha na trénink. Hala by měla být přístupná veřejnosti. Otevřená varianta se základním sociálním zázemím vyjde podle Nováka na cca 60 milionů korun.

Rychlobruslaři o stavbu oválu usilují už dlouho...
Já sám jsem se ptal po světě, abychom se vyvarovali chyb. Musí být pro více sportů, musí být v dosahu škol, aby trenéři nemuseli závodníky učit všechno od začátku jako já. Věřím, že se hala postaví. Když ne krytá, tak alespoň otevřená dráha, což bude odrazový můstek. Jen nevím, jestli se toho dočkám.

Dá se porovnat částka, jakou máte na sezonu, s tím, co mají k dispozici soupeři?
Co se týká peněz, tak to není srovnatelné. Co mají Němci nebo Holanďani na tři týdny, to my máme na celou sezonu. A nejen oni. I v Polsku mají čtyři umělé dráhy. Finančně jsme na tom nejhůř. Navíc jsem na všechno sám.

Nezaznamenal jste při plácání po zádech přísliby, že nyní dostanete více peněz?
Změnil se přístup. Martina ukázala, že patří do špičky, podává stabilní výsledky. Věřím, že se to změní a budou lepší podmínky i pro ostatní. Mám patnáctileté lidi, kteří o sobě dají do několika let vědět.

Sáblíková by mohla být velkým lákadlem pro sponzory. Je mladá, zdá se, že má velmi slibnou budoucnost.
Přicházejí nabídky. Musím zvažovat, co pro nás bude nejvýhodnější. Věřím, že nebudeme muset zvažovat otázku odchodu. Že budeme moct bydlet v hotýlku a jít ráno normálně na snídani. A ne si mazat chleba marmeládou. Což nevadí, ale bere to čas tréninku. Než se vám uvaří nudle, nebo než oškrábete brambory, tak to trvá. Chleba se pořád jíst nedá.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!