Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Snowboardcross mužů vyhrál Vaultier, Češi vypadli v první jízdě

Sport

  9:56
KRASNAJA POLJANA - Francouzský snowboardista Pierre Vaultier se stal v Soči olympijským vítězem ve snowboardcrossu. V dešti získal stříbro domácí Nikolaj Oljunin a bronz vybojoval Alex Deibold z USA. Čeští reprezentanti David Bakeš a Emil Novák vypadli v osmifinále a shodně obsadili 25. místo.

Francouzský vítěz Pierre Vaultier (vpravo). foto: ČTK/AP

Finále vedle deště provázela už také mlha. Do boje o medaile odstartoval stejně jako v rozjížďkách nejlépe Oljunin, jenž se na olympiádě loučil už ve 22 letech s kariérou. Po Soči se hodlá vrhnout do podnikání. Technicky nejlépe jezdící Vaultier se ale brzy protáhl do čela a všechny Rusovy pokusy o předjetí dokázal až do cíle odrazit.

Po nedělních suverénních jízdách Evy Samkové na cestě za zlatem nabídl snowboardcross mužů divákům rozjížďky plné ostrých soubojů, pádů a překvapení na úkor favoritů. Do bojů o medaile se nedostali třeba Američan Nate Holland, dvojnásobný mistr světa Alex Pullin z Austrálie ani vedoucí muž Světového poháru Ital Omar Visintin, který spadl v semifinále a byl odvezen na ošetření na saních.

Čeští jezdci, kterým přišla na trať pomoci čerstvá olympijská šampionka Samková, shodně hůře odstartovali a oba ve svých rozjížďkách skončili na čtvrtém místě, prvním nepostupovém. Novák v šesté rozjížďce postupovou trojici dojížděl, ale spadl v polovině trati po chybě na skoku. Bakeš jel v sedmém osmifinále a jeho naděje na postup žila až do konce. Závěrečný skok ho ale rozhodil, nedopadl ideálně a cílem projel v pádu bez postupu.

"Nevím, co se stalo, ale na startu se mi úplně zastavilo prkno. Tahalo, nejelo. Pak jako když mávneš kouzelným proutkem, předjel jsem Poláka a najednou jsem byl za postupem dva metry," kroutil hlavou Bakeš. "Rozjel jsem se, ale už jsem to nevybojoval," litoval.

Snowboardcross mužů se měl jet už v pondělí, ale kvůli mlze byl přeložen na úterý. Bakeše mrzelo, že byla zrušena kvalifikace a čeští závodníci si nemohli vybírat dráhu. "Šlo by to dneska stihnout, ale měl jsem jet líp a udělat to líp a postoupit," řekl snowboardista, který se na olympiádu dostal místo zraněného Michala Novotného.

Snowboardcross - muži

1. Vaultier (Fr.), 2. Oljunin (Rus,), 3. Deibold (USA), 4. De le Rue (Fr.), 5. Sivertzen (Nor.), 6. Matteotti (It.), 7. Eguibar (Šp.), 8. Hill (Kan.), 9. Jacob (USA), 10. Douschan (Rak.), ...25. Novák, Bakeš (oba ČR).