Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Souboj posledních mistrů zvládla lépe Sparta

Sport

  19:30
PRAHA - Sparťanští fotbalisté zvládli prvoligovou premiéru vítězně. V duelu posledních dvou mistrů porazili Slovan Liberec sice pouze 1:0, ale herně nad soupeřem přesvědčivě dominovali.

Souboj libereckého obránce Košťála (ve žlutém) s Markem Kuličem ze Sparty. foto: Stanislav PeškaČTK

Obhájce titulu měl totiž po celých 90 minut duel ve své moci a jen kvůli nepřesnosti nebyla jeho výhra vyšší. Jediný gól utkání vstřelil v 19. minutě Libor Došek.

Na Letné panoval nejen dopravní chaos, ale také pořádné horko. I proto se možná zápas chvíli rozjížděl pomaleji a především z domácí strany se zdálo, že se narychlo sestavená záloha teprve sehrává. Jenže moc dlouho to mistrovskému týmu netrvalo a po čtvrthodině začal letenský stroj pracovat na plné obrátky.

Severočeši přijeli s hodně defenzivně poskládanou sestavou, v níž se to jen hemžilo zkušenými hráči, ale na hře to vůbec nebylo znát. Liberec zmatkoval v rozehrávce, nestačil sparťanům v dynamice a zaostával i v kombinaci.

To potvrdila i branková situace z 19. minuty. Horváth s Abrahamem rychlými přihrávkami před šestnáctkou uvolnili nehlídaného Doška a ten střelou pod nohy vybíhajícího Hauzra skóroval.
Spartu gól hodně zvedl, naopak hosté působili chvílemi až chaoticky. I proto následoval velký domácí tlak, který jen vinou sparťanských nepřesností nevyústil ve vysoké vedení. Mezi střelce se mohl zapsat po průniku ze strany Kulič, Pospěcha s Kiselem vychytal Hauzr, Abraham v další velké šanci nastřelil jen tyč.

I v druhém poločase sparťanský nápor pokračoval, ovšem hosté už svoji defenzivu přece jen zabezpečili lépe. Bejbl se stáhl na stopera, žlutá hradba efektivněji zachytávala sérii narážeček uprostřed hřiště a domácí fotbalisté se dostávali jen k šestnáctce, kde však jejich akce končily.

Dopředu Liberečtí spoléhali přes jednobrankovou ztrátu jen na nováčky Jirouše s Hudsonem, kteří to ale měli i díky skvělé práci stopera Šimůnka obzvlášť těžké. V závěru se sice několikrát Liberečtí dostali dlouhými nákopy před Poštulku, ale všechny pokusy o vyrovnání stačila letenská obrana bez potíží odvrátit.

Sparta Praha - FC Slovan Liberec 1:0 (1:0)
Branka: 19. Došek. Rozhodčí: Příhoda - Pospíšil, Hojsík. ŽK: Kisel, Kladrubský - Petrouš, Pudil, Jirouš. Diváci: 16.544.
Sparta: Poštulka - Pospěch, Šimůnek, Kadlec, Kladrubský - Kisel (82. Žofčák), Abraham (73. Matušovič), Hušek, Horváth - Došek, Kulič (80. Slepička). Trenér: Bílek.
Liberec: Hauzr - Šinglár, Košťál, Petrouš, Janů (46. Hudson) - Papoušek, Bílek, Bejbl, Pudil - Robin Dejmek (58. Jirouš), Hodúr (77. Hochmeister). Trenér: Zach.
Autoři: ,

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...