Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Soud potvrdil tresty za fotbalovou korupci

Sport

  15:19aktualizováno  15:50
Ostrava - Odvolací soud v Ostravě potvrdil tresty pro bývalé fotbalové rozhodčí Jiřího Vodičku a Lubomíra Pučka, který je v současnosti manažerem Slavie. Oba musejí za korupční jednání zaplatit pokutu 70.000 korun, Vodička navíc dostal dvouletý zákaz činnosti.
Fotbalová branka - ilustrační foto.

Branka. foto: Ondřej Němec, Lidové noviny

Vodička k soudu nepřišel. Puček v soudní síni do konce procesu nevydržel. V okamžiku, kdy soudce začal zdůvodňovat rozhodnutí, skočil mu do řeči a pak opustil soudní místnost. Jeho stanovisko se nepodařilo získat. Od začátku ale Puček spojení s korupcí odmítal a tvrdil, že vše byl jen žert. "Existují jen dva odposlechy jako důkaz. Pak nic, co by dokázalo, že se to opravdu stalo," zopakoval u soudu před vynesením rozhodnutí.

Tím, že byli oba muži pravomocně odsouzeni, se Puček s Vodičkou podle všeho brzy dočkají jednání před fotbalovým soudem. Naznačil to předseda discilpinární komise  Alexander Károlyi, který byl o výroku soudu informován od svazového právního zástupce.

"Disciplinární řád fotbalu nám ukládá, abychom se u pravomocného rozsudku v případě, že odsouzení ještě nebyli v rámci této kauzy ve fotbale posuzováni, k případu vrátili," řekl Károlyi, který si nyní počká na vyhotovení rozsudku a pak se svými kolegy z komise začne řešit, co dál.

Podle platného disciplinárního řádu ČMFS může být jednotlivec potrestán zákazem výkonu všech fotbalových funkcí až na patnáct let, pokutou do půl milionu korun, případně kombinací obou trestů.

V zápasu slovenské ligy v Banské Bystrici byl Vodička asistentem hlavního rozhodčího. Podle policejních odposlechů před utkáním telefonicky hovořil s Pučkem, jenž mu údajně slíbil, že ho v Banské Bystrici čeká sedmdesát litrů vína. Podle obžaloby to znamenalo 70.000 korun. Puček i Vodička však před soudem shodně prohlašovali, že to byl jen žert.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...