Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Špotáková je po dramatu zlatá

Sport

  15:00
PEKING - Největší česká medailová naděje nezklamala. Oštěpařka Bára Špotáková po dramatickém finále mohla slavit. Výkonem 71,42 metru vytvořila evropský rekord a o 64 centimetrů porazila Rusku Marii Abakumovovou.

Špotáková to dokázala. foto: ČTK

Zlatý hod

V atletickém hnízdě se dnes ve finále oštěpu žen odehrálo velké drama. Od první do páté série mu vládla Ruska Marie Abakumovová. Česká atletka si hlídala svou pozici na stříbrné příčce. Za nimi se odehrával boj o bronz, který komplikoval vytrvalý déšť.

Hustý déšť v Pekingu.

Dvěma prvním závodnicím jakoby déšť nedělal sebemenší problém. Ruska postupně zlepšovala evropský rekord a když přehodila sedmdesátimetrovou hranici vypadalo to bledě. Bára si však nechal všechny trumfy do posledního pokusu, který hodila úžasných 71,42 metru.

Na tento výkon Ruska již nedokázala zareagovat a deštivé drama tak mělo šťastnější konec pro zástupkyni Česka.

Předávání medailí

České oštěpařce se ale honily hlavou myšlenky, že neumí házet poslední pokusy, že v novinách čte o tom, jak zvládá jen ty první. "Navíc jsem ztrácela energii, ale vyšlo to," řekla. "To bylo pokračování české oštěpařské tradice. Prostě neuvěřitelný. Nedá se to popsat," rozplývala se Špotáková.

Po závodu nezvládala emoce, jako by prý její duch úplně vystoupil z těla. "Bulela jsem jako želva do každé kamery," přiznala se před novináři. "Udělala jsem asi radost tolika lidem v Čechách. Je to takový pocit..., já ani nevím. Asi jako když lidé stavěli národní divadlo," pokusila se o přirovnání.

Finále jsme sledovali on-line zde.

Autor: