Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Špotáková odpočívala, forma ruské soupeřky budí respekt

Sport

  18:08
BERLÍN - Dva dny se rozhodla oštěpařka Barbora Špotáková jen odpočívat, aby po nevýrazném vystoupení v kvalifikaci nabrala fyzické i psychické síly na finále mistrovství světa. V úterý večer ji čeká obhajoba titulu a boj hlavně proti Marii Abakumovové, kterou loni v Pekingu senzačním posledním pokusem připravila v památném finále o zlato.

Oštěpařka Barbora Špotáková během kvalifikace na MS 2009 v Berlíně. foto: Radek Petrášek, ČTK

Ruska chystá odvetu a její kvalifikační hod 68,92 metru, který znamenal nejlepší výkon roku, zaskočil i Špotákovou a jejího kouče Rudolfa Černého.

Úterý na MS v Berlíně

10:05 200 m M - rozběh
10:05 disk M - kvalifikace A
10:20 výška Ž - kvalifikace (Straková)
11:05 400 m M - rozběh
11:35 disk M - kvalifikace B
12:05 1500 m Ž - rozběh

18:05 trojskok M - FINÁLE
18:10 100 m př. Ž - rozběh (Škrobáková)
18:55 200 m M - čtvrtfinále
19:25 oštěp Ž - FINÁLE (Špotáková)
19:35 400 m Ž - FINÁLE
19:50 3000 m př. M - FINÁLE
20:15 400 m př. Ž - semifinále
20:50 400 m př. M - FINÁLE

Světová rekordmanka přípravu na kvalifikaci, v níž i tak prvním pokusem dlouhým 63,27 splnila limit, podcenila. Místo odpočinku se věnovala shánění hotelu pro svého přítele Lukáše, s nímž po dobu jeho pobytu bydlí.

Ví, že to pokazila, říká o Špotákové kouč
Nachodila spoustu kilometrů a cítila se unavená i proto, že navštívila posilovnu. To se změnilo. "Já jsem ji za to nepokáral, ona se pokárala sama. Ví, že to pokazila," prohlásil Černý. Špotáková se svěřila do péče maséra Tomáše Dřímala a fyzioterapeutky Martiny Končalové.

Oba mají dát do pořádku nejen její lehce pošramocenou psychiku, ale hlavně "mrtvou ruku", o níž Špotáková hovořila po kvalifikaci. "Bolí mě kvůli špatné technice trochu loket, ale věřím, že se to dá do pořádku," uvedla oštěpařka. Její sebevědomí se trochu snížilo, ale podle kouče nijak významně. "Mluvili jste s ní hned po kvalifikaci, to cítila hodně emocí.

Večer už se uklidnila," řekl novinářům kouč. "Řekli jsme si, co bylo špatně. A už se s tím srovnala," prohlásil Černý.

Žádný stín
V úterý může být všechno jinak. Špotáková má ráda přítomnost svého přítele na závodech, poprvé se jí to vyplatilo před dvěma lety v Ósace. Do Berlína přijede navíc skupina asi padesáti fanoušků, kteří pomohou svými hlasivkami. "V úterý na stadion přijde Barbora Špotáková a nikoliv její stín," slíbila olympijská vítězka.

"Jen mě trochu vyděsil ten pokus Abakumovové, snad jí to v úterý tak nevyjde," doufal Černý. Když viděl Rusku během rozcvičování, měl pocit, že oštěp hodí snad až na 90 metrů. "Jestli vezme ten kompozit, tak bude zle," zmínila se česká oštěpařka o novém tvrdém oštěpu, s nímž se dá v případě formy hodit daleko. "A formu ona má," uznal Černý.

Špotáková nepůjde do finále jako favoritka, ale ví, že soupeřky s ní budou počítat. Dále než ona hodila vedle Rusky také Němka Christina Obergföllová, která se však potýká se zraněnými mezižeberními svaly a není ve své kůži.

Němky vyhecují domácí diváci
Výhoda domácího prostředí může vyhecovat Steffi Neriusovou i Lindu Stahlovou, dobrou formu má Slovinka Martina Ratejová i bývalá světová rekordmanka Osleydis Menendézová z Kuby.

Špotáková se bude připravovat nejen klidem a odpočinkem, ale také si pustí na videu své nejlepší pokusy i hody soupeřek. "Různé pokusy, je lepší to vidět z různých pohledů. Je třeba vidět společné věci, které tam jsou dobré," vykládala. Dojde si i pro radu za Janem Železným. "Snad mě nějak namotivuje," řekla oštěpařka. Podívá se také na jeho nejlepší pokusy.

"Samozřejmě, Honza je Honza," prohlásila uznale na adresu trojnásobného olympijského vítěze a mistra světa. Špotáková se může stát dvojnásobnou světovou šampionkou, což se dosud povedlo třem oštěpařkám.

Autor: