Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

Šprýmovali jsme s Di Stéfanem

Sport

  13:54
PAŘÍŽ - Úchvatné, ohromné, nádherné. S těmito slovy se vrátil Josef Masopust (74), majitel Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu Evropy pro rok 1962, z Paříže. U příležitosti vyhlášení Brazilce Ronaldinha jubilejním 50. držitelem stejné trofeje uspořádal časopis France Football setkání vítězů ankety.

Josef Masopust se v pondělí ocitl i ve společnosti Michela Platiniho, trojnásobného držitele Zlatého míče. foto: AFP

„Něco tak kouzelného si málokdo dovede představit,“ pochvaloval si někdejší tvořivý záložník Dukly a československé reprezentace večer, který se uskutečnil v pařížském centru Espace Cardin.

Nejvíc si prý povídal s Franzem Beckenbauerem, Karl-Heinzem Rummeniggem a Lotharem Matthäussem. „Mluvím německy. Ale hodně jsme si povídali také s Michelem Platinim, byla tam se mnou dcera, která umí francouzsky.

Řeč se samozřejmě točila kolem fotbalu, což nám všem dělalo dobře. Shodli jsme se, že letošní trofej je ve správných rukách, a Michel mi nakonec vysekl poklonu - ty jsi, Josef, byl ve své době taky nejlepší,“ potěšilo Masopusta. 

Chvíli strávil také s Alfredem di Stéfanem, dvojnásobným vítězem ankety z 50. let. „To je jasné, my starší jsme drželi spolu. S ním, Raymondem Kopou a Eusebiem jsem byl už na několika akcích. Připomněl jsem Alfredovi naše stříbro z mistrovství světa v Chile, kde mu bylo už šestatřicet a proti nám v základní skupině nehrál (1:0 pro čs. tým - pozn.), a on mi to hned oplatil.

Proč prý nemluvím o zápasech Dukly s Realem v Poháru mistrů, kdy měli navrch oni? Protože Španělsko se neporáží každý den! řekl jsem mu. Nasmáli jsme se, i přes devětasedmdesát je to výborný parťák, jenom už potřebuje k chůzi hůlku,“ líčila legenda českého fotbalu.

Chyběl tlumočník Nedvěd
Majitelů Zlatého míče se prý sešlo „jen“ sedmadvacet z osmatřiceti. „Sir Stanley Matthews, Lev Jašin, Omar Sívori a George Best jsou bohužel po smrti, někdo nemohl, ale chyběl mi tam Pavel Nedvěd. Jen s ním bych si totiž mohl popovídat s Italy Riverou a Rossim,“ naoko si postěžoval Masopust.

Akci, při níž se majitelům Zlatého míče dostalo několikrát obrovského aplausu, bude českému fotbalistovi připomínat objemná kniha, která je věnována všem vítězům ankety včetně Ronaldinha.

„O tom pozvání jsem věděl už rok, ale skutečnost předčila moje očekávání, Byl to hold fotbalu a já si to dokonale vychutnal,“ pravil.

Autor: