Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Zlatý míč patří Ronaldinhovi

Sport

  18:54
PAŘÍŽ - Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu působícího v Evropě získal Brazilec Ronaldinho. Ofenzivní hráč Barcelony vyhrál jubilejní padesátý ročník prestižní ankety odborného magazínu France Football, v němž hlasují novináři z 52 zemí.

Ronaldinho. foto: AFP

Za ním skončil s velkým odstupem 77 bodů Frank Lampard z Chelsea, třetí byl další anglický záložník Steven Gerrard, který v květnu jako kapitán dovedl Liverpool k triumfu v Lize mistrů.

Ronaldinho v akci.Čech skončil 14.
Pětadvacetiletý kouzelník s míčem ukončil dvouleté panování hráčů z bývalého východního bloku. Po Pavlu Nedvědovi loni triumfoval Ukrajinec Andrej Ševčenko. Ronaldinho vrátil na trůn po třech letech zástupce pětinásobných mistrů světa. Barceloně letos pomohl k titulu ve španělské lize a do čtvrtfinále Ligy mistrů, národnímu týmu na mistrovství světa do Německa.

V elitní jedenáctce jsou tři hráči poraženého finalisty AC Milán, obhájce loňského prvenství Andrej Ševčenko skončil pátý. Tři zástupce v popředí má Brazílie a Anglie.

Petr Čech z Chelsea nasbíral sedm bodů a jako nejlepší z brankářů skončil celkově čtrnáctý. Vítěz ankety z roku 2003 Pavel Nedvěd obsadil s jedním bodem 23. místo. Čech se do nominované padesátky dostal podruhé, loni ale nebodoval. Záložníka Juventusu Turín Nedvěda už hlasující novináři zařadili do výběru poosmé, před rokem obsadil sedmé místo.

Tři body dostal Čech od zástupce Švédska, dva od českého týdeníku Gól, po jednom z Dánska a Walesu. Z brankářů vedle něj bodoval už jen Ital Gianluigi Buffon, který skončil devatenáctý.

Nedvěda zařadil na páté místo svého anketního lístku žurnalista ze Severního Irska. Stanislav Hrabě, hlasující za český fotbal, měl pořadí Henry, Ronaldinho, Lampard, Čech, Maldini.

Se zlatou trofejí v rukou Ronaldinho prohlásil, že se mu splnil sen. "Je skvělé, když vám tleská tolik vynikajících hráčů. Je to pro mne motivace, abych se jim zkusil vyrovnat," prohlásil brazilský vítěz. "Dostal jsem šanci, abych mohl dělat v životě
to, co jsem si vždycky nejvíc přál - hrát fotbal. Můžu tak zároveň bavit lidi i sám sebe," řekl Ronaldinho na vyhlášení.

Ronaldinho.Hvězda katalánského klubu, která bere fanoušky za srdce týden co týden úchvatnými technickými kousky i nádhernými góly, se stala po Rivaldovi a Ronaldovi třetím Brazilcem, který si cennou trofej odvezl domů. Všem třem "R" se to shodou okolností povedlo za rok, v němž oblékala dres Barcelony.

Ronaldinho vyhrál u všech
Před oceněním novinářů získal v posledních měsících ocenění FIFA pro nejlepšího hráče světa, o jehož pořadí rozhodují reprezentační trenéři a kapitáni, a také
podobnou premiérově udílenou cenu hráčské asociace FIFPro, v níž rozhodují hlasy hráčů.

Pro jeho triumf se vyjádřil kromě jiných také jeho krajan Pelé, nekorunovaný král fotbalu. "Momentálně je nejlepší na světě," řekl. Stejně se vyjádřil i Argentinec Diego Maradona. Nedávno mu tleskali i fanoušci Realu Madrid, i když jejich tým pokořil dvěma góly. "Jeho průniky s takovou rychlostí, kontrolou míče a technikou jsou jednoduše fenomenální. On je atrakce, jejíž sledování přináší ukrutnou zábavu," řekl o něm jeho trenér z Barcelony Frank Rijkaard.

Na slavnostní ceremoniál, kterým provázela slovenská modelka Adriana Sklenaříková-Karembeu, pořadatelé pozvali všechny žijící držitele trofeje z minulých let. Z osmatřiceti fotbalistů, kterým se dosud dostalo pocty zapsat se mezi vítěze ankety, se letošního vyhlášení mohlo teoreticky zúčastnit 34 osobností. Přijelo jich 26 včetně vítěze z roku 1962 Josefa Masopusta, který si chvíle na pódiu užíval vedle Portugalce Eusébia či Alfreda di Stéfana.

Nedvěd se omluvil 
Druhý český majitel zlatého klenotu Pavel Nedvěd se pořadatelům omluvil. Čtyři držitelé trofeje jsou už po smrti. Naživu už není Angličan Stanley Matthews, který roku 1956 vyhrál Zlatý míč jako první, argentinská hvězda první poloviny 60. let a vítěz ankety z roku 1961 Omar Sívori a slavný brankář Dynama Moskva a někdejší
sovětské reprezentace Lev Jašin, majitel prestižního ocenění z roku 1963.

Pořadí:
1. Ronaldinho (FC Barcelona/Braz.) 225 bodů, 2. Lampard
(Chelsea/Angl.) 148, 3. Gerrard (Liverpool/Angl.) 142, 4. Henry
(Arsenal/Fr.) 41, 5. Ševčenko (AC Milán/Ukr.) 33, 6. Maldini (AC
Milán/It.) 23, 7. Adriano (Inter Milán/Braz.) 22, 8. Ibrahimovic
(Juventus/Švéd.) 21, 9. Kaká (AC Milán/Braz.) 19, 10. Eto'o (FC
Barcelona/Kam.) a Terry (Chelsea/Angl.) 18.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!