Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Štafeta s Hejnovou nepostoupila. Končí i Škrobáková

Sport

  10:18
MOSKVA - Překážkářka Lucie Škrobáková i štafeta žen na 4x400 metrů na mistrovství světa končí. Čtveřice ve složení Denisa Rosolová, Jitka Bartoničková, Jana Slaninová a mistryně světa na překážkách Zuzana Hejnová byla svém běhu čtvrtá v čase 3:30,48, který na osmičku nejlepších nestačil.

100 metrů překážek ženy - Češka Lucie Škrobáková postoupila do semifinále olympijského závodu foto: ČTK

Škrobáková měla velkou smůlu, neboť v prvním rozběhu doběhla na páté, první nepostupové pozici v čase 13,24 a čekala na výsledky ostatních rozběhů. Nakonec se mezi postupující časem nedostala o jedinou setinu.

Vynikající výkon 69,09 metru předvedla prvním hodem v kvalifikaci ruská oštěpařka Maria Abakumovová, z rozběhů dvoustovky postoupil bez problémů ve volném výkonu 20,66 Usain Bolt, který tak bude útočit na druhé zlato v Moskvě a třetí titul mistra světa na této trati v řadě.

ČTĚTE TAKÉ

Rosolová předávala jako druhá na přímé postupové pozici, stejné místo udržela na druhé úseku i Bartoničková. Slaninová, která nahradila v týmu finalistek mistrovství světa v Tegu a finalistek olympijských her zraněnou Zuzanu Bergrovou, však na soupeřky ztratila, navíc další metry ztratila při předávce kvůli kolizi s Italkami Hejnová. Ta už neměla šanci odstup dohnat.

"Asi jsme každá běžela o sekundu hůře, než jsme chtěly," komentovala výkon Rosolová. Česká čtveřice postoupila do finále na olympiádě i na MS v Tegu s časem o čtyři sekundy lepším. "Ten čas je pomalejší, než jsme čekaly," přidala se Bartoničková. Běžkyně věděly, že musí postoupit přímo, že s časem nebudou mít moc šancí.

Jenže se jim nepovedla poslední předávka. "Kdyby se to nestalo, tak věřím, že by je Zuza (Hejnová) šmikla," pravila Rosolová. "Srazily jsme se tam s Italkou a ztratila jsem pár metrů," uznala Hejnová. "Kdybych běžela v kontaktu, tak bych si na ně věřila, protože jsem měla docela dost sil, i když jsem toho na dnešek moc nenaspala," řekla česká překážkářka.

Podle Škrobákové bylo dneska všechno špatně. "Start katastrofální, strašná první překážka, nevím," kroutila hlavou. Přitom v letošní sezoně se po čtyřech letech přiblížila osobnímu rekordu (12,73) na domácím šampionátu v Táboře, kde předvedla výkon 12,79. To by byl celkově šestý čas rozběhů na MS. "Jsem ani ne tak zklamaná a naštvaná, jako spíš rozčarovaná," prohlásila.

V odpoledním programu nastoupí do finále tři čeští koulaři - medailová naděje Ladislav Prášil, Martin Stašek a Antonín Žalský. Semifinále osmistovky poběží Lenka Masná.

Autor: