Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Legendární Holyfield slaví padesátiny. A dál myslí na titul

Sport

  19:25
ATLANTA/PRAHA - Mezi provazy ho fanoušci boxu budou vídat dál. Tedy podle jeho slov... Legendární zápasník těžké váhy Evander Holyfield v den svých padesátých narozenin oznámil, že svou bohatou kariéru končit nehodlá.

Holyfield ničí Bothu. foto: Reuters

Začátkem týdne přitom hlásil, že pokud ho jeden z bratrů Kličků nevyzve k zápasu o titul, pověsí rukavice na hřebík. K tomu ale nedošlo. "Dnes ráno jsem vstal a ještě jednou o všem přemýšlel. A už vím, že se loučit nechci," vysvětlil náhlou změnu svého postoje. "Box je to, co umím ze všeho nejlépe," dodal.

Rodák z americké Alabamy svou úchvatnou kariéru rozepsal už v roce 1984, kdy vybojoval olympijskou medaili. O čtyři roky později sjednotil tituly v křížové váze a v nejtěžší váhové kategorii pak jako jediný muž v historii slavil mistrovský pás šampiona ve čtyřech různých obdobích.

VÍCE ZE SVĚTA BOXU

Co ho přes to všechno motivuje dál pokračovat? 

"Jsem tu sice už celé jedno půlstoletí a v boxu jsem dosáhl skoro všeho, čeho jsem dosáhnout chtěl, odejít si ale přeji jako mistr světa," objasnil svůj hlavní cíl zkušený bijec, kterému Mike Tyson v odvetě slavného dvojboje v devadesátých letech ukousl část ucha.

Holyfield po titulu naposledy sahal v roce 2008 v bitvě s 215 centimetrů vysokým, 141 kilogramů těžkým a o jedenáct let mladším Nikolajem Valujevem. Navzdroy protestu odešel tehdy po sportném verdiktu rozhodčích poražen.

Mike Tyson v roce 1997 ukousl Holyfieldovi část ucha

Následně absolvoval dvě vítězná střetnutí a usiloval o šanci utkat se s Vitalijem nebo Vladimirem Kličkem, ovšem šampioni z Ukrajiny na jeho volání neslyšeli. "Musel jsem ho odmítnout. Je to můj idol a nechtěl bych ho zranit," vysvětlil starší z bratrského dua Vitalij.

"Co se dá dělat, když se mnou nechtějí boxovat?" kroutil hlavou Holyfield. "Budu čekat, až je někdo porazí a s tím se pak utkám. Cítím, že stále mohu porazit každého," uzavřel svou řeč muž s bilancí 44 výher a 10 proher, jenž se nezalekl vstoupit do ringu ani proti hvězdám jako Lennox Lewis, Goerge Foreman či Larry Holmes.

Jak vyzrát na citlivou pokožku miminek?
Jak vyzrát na citlivou pokožku miminek?

40 testerek vyzkoušelo intenzivní zklidňující balzám pro velmi suchou, citlivou i atopickou pokožku Atoderm Intensive baume od Biodermy. Jak balzám...