Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Starku dnes propustili z vazby

Sport

  19:05
PRAHA - Šéf fotbalového klubu Marila Příbram Jaroslav Starka byl dnes propuštěn z pankrácké vazební věznice. Starka je spolu s dalšími muži podezřelý z podílu na únosu a smrti otce uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře.

Jaroslav Starka foto: Petr EretČTK

Státní zástupce Martin Omelka řekl, že soud vydal příkaz k propuštění na základě složené osmimilionové kauce. Starka také slíbil, že neuteče a nebude mařit vyšetřování. Složená kauce propadne v případě, že Starka opustí republiku. Navíc mu byl uložen dohled probačního úředníka. "S podmínkami jsem souhlasil a nepodal jsem proti nim stížnost," řekl Omelka.

Případ Jaroslava Starky od jeho zatčení

14. listopadu 2006 - Policisté zadrželi sedm mužů podezřelých z únosu a smrti Lamberta Krejčíře - otce uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře. Byli mezi nimi Jaroslav Starka, viceprezident Marily Příbram Vlastimil Spěvák či jeho spolupracovník Miroslav Rus. Starka byl před několika lety také obviněn z únosu italského šéfa zkrachovalé Union banky Giuseppe Roselliho.

15. listopadu 2006 - Starka a dalších šest mužů byli obviněni z trestných činů zbavení osobní svobody a loupeže. Někteří byli obviněni ze spolupachatelství, zbylí ze zorganizování činu. Mezi obviněnými jsou dále Spěvák, jeho spolupracovník Miroslav Rus či bývalý Krejčířův obchodní partner, Libanonec Tarek Bechara.

16. listopadu 2006 - Soud uvalil vazbu na šest mužů. Ve věznici skončili Starka, Spěvák, Rus, Jan Vicián, Vladimír Milý a Martin Ondo. Poslední zatčený Jan Andres byl propuštěn.

22. listopadu 2006 - Mladá fronta Dnes (MfD) napsala, že hlavními svědky proti Starkovi se stali zavraždění podnikatelé František Mrázek a Petr Šebesta. Tisk se odvolává na výpověď utajeného svědka, jenž vystupuje pod falešným jménem Alexej Hrdlička. Problém je v tom, že Hrdlička ví všechno jen z doslechu od obou mužů, kteří již informace nemohou potvrdit.

9. ledna 2007 - Krajský soud v Bratislavě vyhověl žádosti Obvodního soudu pro Prahu 6, který vydal evropský zatykač na Becharu. Ten později popřel, že by se podílel na únosu a smrti otce Krejčíře. Řekl to u okresního soudu v Bratislavě, kde se zodpovídá z přibližně dvoumilionového podvodu.

22. ledna 2007 - Starka skončil ve vězeňské nemocnici. Soud nařídil jeho převoz z vazby kvůli zhoršenému zdravotnímu stavu.

27. ledna 2007 - Policie podle MfD marně hledá důkaz, který by Starku usvědčil z únosu Lamberta Krejčíře. Nejnepříjemnější je podle listu pro Starkovy obhájce svědectví manželky zmizelého. Tvrdí, že Starka jejímu muži pár týdnů před únosem vyhrožoval, když po něm Krejčíř žádal vrácení dluhu.

29. ledna 2007 - Server Aktuálně.cz informoval, že úřady odmítly propustit Starku na svobodu.

6. února 2007 - Starka byl propuštěn z vazby.

Věznici Starka opustil v doprovodu svého obhájce Julia Kramariče. Na advokátovu radu odmítl čekajícím novinářům cokoli říci. Do pražské vězeňské nemocnice byl Starka převezen před dvěma týdny z Ostravy, podle médií kvůli cukrovce, která mu způsobuje odumírání tkání na noze. Oficiální důvod svého propuštění odmítli Starka i jeho obhájce sdělit. "Je to rozhodnutí soudu a já to budu respektovat," řekl pouze Kramarič.

Starka při chůzi znatelně kulhal a Kramarič mu také do svého vozu naložil spolu s taškami i berle.

Loni v listopadu uvalil soud v tomto případu vazbu na šest mužů. Ve věznici tak skončili kromě Starky také viceprezident Marily Vlastimil Spěvák, Jan Vicián, Miroslav Rus, Vladimír Milý a Martin Ondo. Další obviněný Jan Andres byl už dříve propuštěn.

Podle serveru Aktuálně.cz dnes advokáti obviněných znovu podali stížnost na uvalenou vazbu a žádali, aby byli jejich klienti stíháni na svobodě. O jejich vazbě bude soud rozhodovat v nejbližších dnech.

Policie také u obviněných nařídila psychiatrické vyšetření. Obhájce Starky a dalších obviněných ale tvrdili, že policie má v úmyslu muže umístit na psychiatrii, a prodloužit tak jejich pobyt za mřížemi. Žalobce, který má případ na starosti, ale tuto variantu popřel.

Deník Mladá fronta Dnes (MfD) nedávno napsal, že policie marně hledá důkaz, který by Starku z únosu Krejčířova otce usvědčil. Ze spisu, kde jsou shromážděny důkazy proti Starkovi, podle MfD vyplývá, že se vyšetřovatelé za tu dobu v pátrání nikam nepohnuli.

Podnikatel Lambert Krejčíř zmizel na podzim roku 2002. Jeho syn tehdy pobýval ve vazbě a měl být za tři dny propuštěn. Podle policie skupina podnikatele unesla, odcizila mu větší množství peněz v hotovosti a nutila ho uhradit dluhy jeho syna dosahující několika desítek milionů korun. Při únosu Krejčíř podle policie za dosud přesně nezjištěných okolností zemřel a jeho tělo je ukryto na neznámém místě. Některá média uvádějí, že údajně zemřel v kufru auta na srdeční zástavu.

Starka byl původně ve vazební věznici v Ostravě, kde není nemocnice. Po zhoršení jeho zdravotního stavu soudce rozhodl o převozu do vězeňské nemocnice v Praze na Pankráci. Věznice původně oznámila, že se po dvou týdnech vrátí zpět do Ostravy.

Autor: