Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Stolním tenistům chyběla v náročné kvalifikaci o OH jediná výhra, o účast je ve finále připravil Hongkong

Lubomír Jančařík s Tomášem Polanským ve čtyřhře proti Hongkongu, foto: Facebook/Česká asociace stolního tenisu

Gondomar - Čeští stolní tenisté si soutěž družstev na olympijských hrách nezahrají. Ve světové kvalifikaci v Portugalsku prohráli i druhý přímý souboj o Tokio, ve finále druhé fáze dnes podlehli Hongkongu 0:3.
  21:51

Svěřenci kouče Josefa Plachého Pavel Širuček, Lubomír Jančařík a Tomáš Polanský v první fázi kvalifikace porazili KLDR a v utkání o postup na hry pod pěti kruhy nestačili na nejvýše nasazené Jihokorejce. Ve druhé fázi vyřadili Indii, v semifinále dnes dopoledne jasně přehráli Maďary a znovu je dělila od Tokia jedna výhra.

Proti Hongkongu sice Polanský s Jančaříkem získali v úvodní čtyřhře v duelu s párem Ho Kwan Kit, Ng Pak Nam první set 11:8, ale zbylé tři ztratili 4:11, 6:11 a 7:11.

Širuček (45. na žebříčku ITTF) v první dvouhře s Wong Čchung-tchingem srovnal z 0:2 na 2:2 na sety, ale nakonec s devatenáctým hráčem světa a vítězem Czech Open 2015 v Olomouci prohrál 6:11, 8:11, 11:7, 11:9 a 7:11.

Vykřesat naději na obrat musel Polanský, ale proti byl Ng Pak Nam. Český hráč nenašel na soupeře zbraň a prohrál jasně 0:3 po setech 7:11, 6:11 a 3:11.

České ženy skončily v kvalifikaci už v 1. kole první fáze. Soutěž družstev se na olympiádě hraje od Pekingu 2008 a české týmy se nikdy nekvalifikovaly.

Naději mají Češi ve dvouhře. Evropané si o čtyři místa zahrají v kontinentální kvalifikaci v Moskvě začátkem dubna, dvě místa budou ve hře na závěrečné světové kvalifikaci v květnu v Dauhá a jen jedno místo se zaplní z žebříčku ITTF. 

Světová olympijská kvalifikace družstev ve stolním tenisu v Gondomaru (Portugalsko) - 2. fáze:

Muži:

Finále:

Hongkong - ČR 3:0

Ho Kwan Kit, Ng Pak Nam - Polanský, Jančařík 3:1 (-8, 4, 6, 7), Wong Čchung-tching - Širuček 3:2 (6, 8, -7, -9, 7), Ng Pak Nam - Polanský 3:0 (7, 6, 3).

Autor:

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...