Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Štybar bojoval na Vueltě v úniku o etapové vítězství, nakonec dojel třetí. Raduje se Wellens

Zdeněk Štybar. foto: ČTK

Ourense - Český cyklista Zdeněk Štybar obsadil třetí místo ve 14. etapě Vuelty, která po 204,7 km skončila v Ourense spurtem skupiny uprchlíků do kopce. Zvítězil Belgičan Tim Wellens, v čele průběžného pořadí zůstal Slovinec Primož Roglič.
  16:54aktualizováno  17:27

Čtyřiatřicetiletý Štybar strávil v úniku většinu etapy, jež svým zvlněným profilem s několika stoupáními seděla jeho klasikářským schopnostem. V závěrečném technickém spurtu českého jezdce zavřel u bariéry Španěl Marc Soler a Štybarovi mezitím o několik rozhodujících metrů ujeli Wellens a Kanaďan Michael Woods. I tak si bývalý mistr světa v cyklokrosu připsal nejlepší výsledek na Grand Tour od roku 2015, kdy vyhrál etapu na Tour de France.

Peloton dojel do cíle s odstupem 3:44 minuty se všemi favority. V čele průběžného pořadí změny nenastaly, po výhře v úterní časovce vede stále obhájce titulu Roglič o 39 sekund před Richardem Carapazem a 47 sekund před Britem Hughem Carthym.

Štybarovi dnes těsně nevyšel útok na etapové vítězství, kterým by mohl napodobit nedávný úspěch Josefa Černého na Giru d’Italia a svůj vlastní z Vuelty v roce 2013. Člen týmu Deceuninck-Quick Step byl v úniku zhruba 160 kilometrů v dlouho sedmičlenné skupině, jež se v závěrečných dvaceti kilometrech zredukovala na šest jezdců.

Asi 14 km před cílem se Štybarovi ve sjezdu podařilo šestici roztrhat a ujel společně se Solerem, později se k nim připojil Wellens. Zdálo se, že o etapovém vítězství se bude rozhodovat mezi tímto triem, ale nakonec je kilometr před páskou dojela druhá trojice, z níž se ještě prosadil na druhé místo Woods.

Zvlněný profil s vrchařskými prémiemi třetí kategorie nabídne i čtvrteční 15. etapa, jež vede mezi městy Mos a Puebla de Sanabria a měří 230,8 km. Závod, kvůli nahuštěnému kalendáři zkrácený na 18 etap, skončí v neděli v Madridu.

Autor:

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč