Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Dominance potvrzena. Šwiateková slaví pařížský hattrick, Paoliniovou smetla

Sport

  20:42
Ani ve finále nezakolísala. Předvedla další suverénní výkon a po zásluze zvítězila. Polská tenistka Iga Šwiateková zničila Italku Jasmine Paoliniovou 6:2, 6:1 a získala třetí titul z Roland Garros v řadě a čtvrtý celkově. Zdůraznila tak, že na pařížské antuce nemá v posledních letech konkurenci, celkově se raduje z páté grandslamové trofeje.

Třiadvacetiletá Polka v turnaji ztratila jediný set, a to ve druhém kole proti Naomi Ósakaové, proti níž přežila i mečbol.

Od krizového momentu se nastartovala k nezastavitelnému tempu, ve čtvrtfinále si poradila s Markétou Vondroušovou, v semifinále s Coco Gauffovou.

Šwiateková vs. Paoliniová

Reportáž z utkání

A slitování neměla ani s Paoliniovou, která grandslamové finále okusila poprvé v kariéře. Šwiateková ji v sobotu odpoledne vyprovodila z kurtu Philippa Chatriera za pouhou hodinu a osm minut s debaklem 6:2 a 6:1.

„Není jednoduché hrát tolik týdnů na nejvyšší úrovni, takže děkuji týmu a rodině, že mě pořád podporujete,“ říkala šťastná vítězka při slavnostním ceremoniálu. „Ve druhém kole jsem málem vypadla, takže děkuju i vám divákům, že jste při mně pořád stáli.“

První brejk finále přitom získala osmadvacetiletá Italka. V úvodním setu díky němu šla do vedení 2:1, za což se odměnila mohutným pokřikem. Ukazovala tak, že má dostatek kuráže a že chce favoritku potrápit.

Jenže Šwiateková její naděje rychle uhasila.

Italka Jasmine Paoliniová se hecuje ve finále Roland Garros.

Z 24 následujících výměn jich ovládla hned dvacet a sadu otočila z 1:2 na 6:2. Sázela vítězné údery a trpělivě čekala na příležitost, naopak Paoliniová pod tlakem své rány několikrát ustřelila.

Ve druhém setu pokračovala Polka v krasojízdě. Ve chvíli, kdy vedla 5:0, měla sérii deseti vyhraných gamů v řadě. Kanára sice soupeřce nenadělila, ale utkání dlouho neprotahovala.

Hned první mečbol proměnila přímým bodem z podání, načež padla na kolena a mohutně zapumpovala pěstmi. Užila si i vítězné poskakování na kurtu za vyvolávání svého jména.

Polka Iga Šwiateková slaví zisk titulu na Roland Garros.

Ve finále zaznamenala 18 vítězných úderů a 13 nevynucených chyb, Paoliniová se dostala na mnohem horší bilanci 7:18.

Šwiateková další pařížský pohár převzala od tenisových legend Chris Evertové a Martiny Navrátilové.

Šwiateková se stala čtvrtou ženou v otevřené éře, která vyhrála Roland Garros počtvrté. Vyrovnala se Belgičance Justine Heninové, více triumfů mají jen Němka Steffi Grafová (6) a Američanka Chris Evertová (7). V Paříži vyhrála už 21 zápasů v řadě.

(ČTK)

Získala za něj odměnu 2,4 milionu eur (zhruba 59,3 milionu korun), poražené finalistce putuje polovina. Ve světovém žebříčku Polka dál zůstane jasně první, Italka si polepší z 15. na sedmé místo.

A v Paříži dostane ještě jednu šanci na triumf. Představí se i ve finále čtyřhry, v níž nastupuje po boku zkušené krajanky Sary Erraniové.

V nedělním boji o trofej vyzvou od 11:30 česko-americký pár Kateřina Siniaková, Coco Gauffová.

Sobotní program začal českou radostí: Tereza Valentová v derby ve finále juniorek porazila Lauru Samson a získala prestižní titul.

Čtyřhru vyhrál devátý nasazený pár

Mužskou čtyřhru na Roland Garros ovládla salvadorsko-chorvatská dvojice Marcelo Arévalo, Mate Pavič. Devátý nasazený pár porazil v sobotním finále italské duo Simone Bolelli, Andrea Vavassori 7:5 a 6:3. Arévalo s Pavičem vyhráli první společný grandslamový titul.

Třiatřicetiletý Arévalo získal druhý deblový titul v kariéře, na Roland Garros uspěl už před dvěma lety s Nizozemcem Jeanem-Julienem Rojerem. O tři roky mladší Pavič slavil na pařížské antuce poprvé a zkompletoval sbírku všech grandslamových titulů. V mužském deblu uspěl i před třemi lety ve Wimbledonu, v roce 2020 na US Open a o dva roky dříve na Australian Open.

Jedenáctý nasazený pár Bolelli, Vavassori prohrál druhé grandslamové finále za sebou. V lednu nestačil v rozhodujícím utkání Australian Open na indicko-australskou dvojici Rohan Bopanna, Matthew Ebden.

Tenisový grandslam Roland Garros

antuka, dotace 53,5 milionu eur

Ženy
Dvouhra - finále:

Šwiateková (1-Pol.) - Paoliniová (12-It.) 6:2, 6:1

Muži
Čtyřhra - finále:

Pavič, Arévalo (19-Chorv./Salv.) - Bolelli, Vavassori (11-It.) 7:5, 6:3

Junioři
Dvouhra - finále:

Bigun (5-USA) - Berkieta (Pol.) 4:6, 6:3, 6:3

Čtyřhra - finále:
Budkov Kjaer, Schwärzler (1-Dán./Rak.) - Ciná, Sakamoti (2-It./Jap.) 6:4, 7:6 (7:3)

Juniorky
Dvouhra - finále:
Valentová (12-ČR) - Samson (3-ČR) 6:3, 7:6 (7:0)

Čtyřhra - finále:
Valentová, Jamrichová (3-ČR/SR) - Jovicová, Grantová (4-USA) 6:4, 6:4

Autoři: ,