Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Finále Wimbledonu si zahraje česká tenistka. Šafářová vyzve Kvitovou

Australian Open

  17:03aktualizováno  23:36
LONDÝN (Od našeho zpravodaje) - Wimbledonský ročník 2014 moc „chutná“ českým tenistkám. Jedna si zahraje na slavném grandslamu o titul! Historický úspěch českého tenisu v úterý ještě zvýraznila Lucie Šafářová, která ve čtvrtfinále porazila Jekatěrinu Makarovovou z Ruska 6:3, 6:1. Petra Kvitová pak v „derby“ zdolala Barborou Záhlavovou-Strýcovou 6:1, 7:5.

Američanka se prezentovala aktivním tenisem a Kvitová ztratila první sadu. Ale poté zabrala! Zvládla tie-break i rozhodující set a o osmifinálové účasti nebylo pochyb. foto: Reuters

Česko už teď má jistotu, že v sobotním finále se na londýnské trávě určitě představí jeho reprezentantka. A dvě české semifinalistky byly naposledy na grandslamu naposledy v roce 1986. Hana Mandlíková a Helena Suková se dostaly mezi nejlepší čtyřku na antukovém Roland Garros.

Těžko lze zatím tipovat, která si zahraje o titul teď v Londýně. Kvitová, nebo Šafářová?

Šafářová ukázala, že má tak skvělou formu, že klidně může poprvé v kariéře vyhrát velký titul. Na turnaji zatím neztratila ani set a ve čtvrtfinále proti Makarovové, která je ve světovém žebříčku na 22. místě, tedy o jedno výš než Šafářová, připomínala motorovou myš.

Kvitová zase svou cestou oživila vzpomínky na rok 2011, kdy tady triumfovala. Proti Šafářové navíc vyhrála všech pět vzájemných zápasů, čtyři z toho se konaly letos. Dvě nejlepší Češky se nedávno střetly na trávě v Eastbourne, Kvitová zvítězila ve třech setech. „Hrajeme spolu často. Očekávám náročné utkání,“ uvedla česká jednička.

Záhlavová-Strýcová se neubránila

Český duel uzavřel úterní program na centrálním dvorci v All England Clubu. Diváci ještě vstřebávali zážitky z celého dne a začátek čtvrtfinále jako by je uklidnil až moc.

Záhlavová-Strýcová nepředváděla výkon z předešlých dní. Hned na úvod si prohrála podání. V dalším gamu nevyužila šanci na re-brejk, často chybovala.

Plzeňská rodačka se bránila atakům šesté nasazené a postupně jí utíkaly servisy. V pátém gamu Záhlavová-Strýcová nabídla soupeřce dvojchybou tři brejkboly v řadě. Všechny odvrátila, ale Kvitová si vybojovala čtvrtý a ten už proměnila.

Na největším kurtu ve Wimbledonu se rozléhaly zlostné výkřiky "Divé Báry", na druhé straně bylo slyšet typické: "Pojď!"

Barbora Záhlavová-Strýcová bojuje proti Petře Kvitové.

Petra Kvitová bojuje proti Barboře Záhlavové-Strýcové.

Po jednoznačném prvním setu se Záhlavová-Strýcová trochu zvedla, za stavu 3:3 ztratila - čistou hrou - Kvitová poprvé v utkání servis a mohlo z toho být ještě drama. Ovšem Záhlavová-Strýcová nebodovala v klíčových chvílích.

Po dalším brejku vedla 5:4 a podávala na vyrovnání, ovšem Kvitová využila v závěru víc zkušeností s velkými zápasy.

Opět srovnala krok a od stavu 5:5 už neztratila fiftýn. Záhlavovou-Strýcovou ještě burcovali fanoušci, ona se jen tak ušklíbla. Věděla, že s výborně returnující Kvitovou už si zřejmě neporadí.

"Věděla jsem, co od Báry můžu čekat. Věděla jsem, že hraje dobře na trávě předvedla tu skvělé zápasy proti zvučným jménům, hrála úplně jinak než ostatní soupeřky, byla jsem na to připravená," řekla po odchodu z kurtu Kvitová.

„V prvním setu jsem se pomalu rozkoukávala a Petra hrála dobře, i trošku riskovala a strašně do toho šla. Ve druhém setu jsem měla i malinko navrch, ale nefungovalo mi podání a to byl klíč k tomu, abych získala druhý set. A když nejde na trávě servis, tak to je špatné, protože jste pořád pod tlakem. Kdyby mi šel servis trochu líp, mohl to být třetí set,“ litovala poražená Češka.

Šafářová smetla Makarovovou

Šafářová potřebovala k postupu jenom hodinu. „Je to ohromující. Nevím, co mám říci. Prožívám nepopsatelné pocity. Být v semifinále je skoro jako splněný sen,“ řekla v euforii sedmadvacetiletá Češka po zápase. Po mečbolu si lehla na trávník a na lavičce měla nevěřícný výraz. Do očí se draly slzy štěstí. „Chci si to užít.“

Začátek a konec prvního setu byl ze strany české hráčky impozantní. Sedmadvacetiletá česká levačka při vedení 3:0 ztratila jediný fiftýn. Hrála agresívně a míče létaly - někdy i se štěstím - přesně na čáru. 

Jekatěrina Makarovová na Lucii Šafářovou nestačila.

Makarovová pak trochu přibrzdila úvodní nástup Šafářové. Za stavu 3:5 si dokonce vytvořila tři brejkboly v řadě, i když předtím neměla na returnu vůbec šanci.

Jenže Šafářová udělala: „Bum! Bum! Bum!“ A díky skvělým servisům odpálila všechny tři brejkové příležitosti Rusky a ukončila první sadu.

Makarovová ve druhém setu vedla 1:0, ale první game byl také jejím posledním. Šafářová dál výborně útočila, sbírala přímé body z returnu a mohla se spolehnout na servis. Celková vizitka české „pistolnice“? Osm es a k tomu 24 „winnerů“.

„Opravdu výborně jsem podávala a hrála agresivně každý úder, což na trávě nejlíp funguje, a to byl klíč k úspěchu. Hrála jsem opravdu skvěle, jsem nadšená, jak jsem zápas zvládla,“ pochválila se - zcela právem - Šafářová po utkání.

Federer se těší na čtvrtfinále s Wawrinkou, Nadal balí

Letošní Wimbledon je opravdu tak trochu bláznivý. Ve čtvrtfinále si nezahraje ani jedna světová jednička. Po konci Sereny Williamsové ve 3. kole, vypadl v osmifinále Rafael Nadal.

Ve čtyřech setech 7:6, 5:7, 7:6 a 6:3 porazil Španěla devatenáctiletý Nick Kyrgios, australský mladík startoval v Londýně na divokou kartu a na žebříčku ATP je až na 144. místě.

Naopak Nadalův věčný rival a sedminásobný wimbledonský šampion Roger Federer ze Švýcarska se bez problému vypořádal v dohrávce 4. kola s Tommym Robredem.

Federera teď vyzve ve čtvrtfinále jeho krajan Stan Wawrinka, vítěz letošního Australian Open. Je to poprvé v historii, kdy se dva Švýcaři dostali mezi nejlepšího osm mužů londýnského grandslamu.

„Bude to skvělé si zahrát proti Stanovi tady ve Wimbledonu,“ těší se Federer. „Hrát tady proti Rogerovi je jedna z největších výzev v tenisu. Něco podobného jako, když nastoupíte proti Nadalovi na Roland Garros,“ odpovídá Wawrinka.

Favoritka Šarapovová vypadla

Do čtvrtfinále už postoupila německá tenistka Sabine Lisická, loňská finalistka porazila Jaroslavu Švedovovou i přesto, že napáchala 20 dvojchyb. Mezi osmi nejlepšími je rovněž Simona Halepová z Rumunska, která hrála finále na Roland Garros.

Ovšem její přemožitelka z antukové Paříže dál neprošla. Ruská tenistka Maria Šarapovová trochu překvapivě končí, po vyřazení Sereny Williamsové se s ní počítalo minimálně do finále. Ale na případné zopakování souboje o titul s Kvitovou z roku 2011 na wimbledonské trávě nedojde.

Šarapovová totiž podlehla Angelique Kerberové z Německa, za stavu 4:5 ve druhém setu ruská dračice odvrátila šest mečbolů.

Ale až ten sedmý byl pro Němku šťastný a hlavně postupový. „To se stává. Že jste na začátku turnaje favoritka, vám nezaručí titul,“ řekla Šarapovová.

Šampionka z roku 2004 dosud vyhrála 11 třísetových duelů v řadě, ale tentokrát ji ve struhující bitvě na centrálním dvorci přetlačila Kerberová. O postup do semifinále se utká turnajová devítka s mladou Kanaďankou Eugenií Bouchardovou, která postoupila do čtvrtfinále všech tří letošních grandslamů. 

Wimbledon 2014 (tráva)

MUŽI
Dvouhra - 4. kolo:
Federer (4-Švýc.) - Robredo (23-Šp.) 6:1, 6:4, 6:4
Wawrinka (5-Švýc.) - F. López (19-Šp.) 7:6 (7:5), 7:6 (9:7), 6:3
Kyrgios (Austr.) - Nadal (2-Šp.) 7:6 (7:5), 5:7, 7:6 (7:5), 6:3
Raonic (8-Kan.) - Nišikori (10-Jap.) 4:6, 6:1, 7:6 (7:4), 6:3

ŽENY
Dvouhra - 4. kolo:
Halepová (3-Rum.) - Dijasová (Kaz.) 6:3, 6:0
Lisická (19-Něm.) - Švedovová (Kaz.) 6:3, 3:6, 6:4
Kerberová (9-Něm.) - Šarapovová (5-Rus.) 7:6 (7:4), 4:6, 6:4

Čtvrtfinále:
Šafářová (23-ČR) - Makarovová (22-Rus.) 6:3, 6:1
Kvitová (6-ČR) - Záhlavová-Strýcová (ČR) 6:1, 7:5

Čtyřhra - 3. kolo:
Pavljučenkovová, Šafářová (Rus./ČR) - Pennettaová, Stosurová (It./Austr.) 6:1, 7:6 (11:9)

Smíšená čtyřhra - 2. kolo:
B. Bryan, Peschkeová (2-USA/ČR) - Inglot, Kontaová (Brit.) 7:6 (8:6), 6:3
Nestor, Mladenovicová (5-Kan./Fr.) - Dlouhý, Huberová (ČR/USA) 7:5, 6:2
Bopanna, Hlaváčková (7-Pák./ČR) - Fleming, Raeová (Brit.) 6:4, 7:5
Kúreší, Duševinová (16-Pák./Rus.) - Marach, Karolína Plíšková (Rak./ČR) 3:6, 7:6 (7:1), 6:3.

Junioři:
Dvouhra - 1. kolo:
Arconada (Arg.) - Poljak (ČR) 6:4, 7:5.

Juniorky:
Dvouhra - 1. kolo:
Šramková (SR) - Bouzková (ČR) 6:3, 6:3
Vondroušová (12-ČR) - Kužmová (SR) 6:3, 6:2
Sü Š'-lin (10-Čína) - Heinová (ČR) 5:0 skreč

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...