Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Tenisté si troufají na ruské favority

Sport

  10:15
PRAHA - Na několik etap cestují čeští tenisté do Moskvy. Až v ruské metropoli dají dohromady davis cupový tým, který ve čtvrtfinále soutěže vyzve v závěru týdne domácí finalisty loňského ročníku.

Češi se radují po výhře nad Belgií. foto: ČTK

Radek Štěpánek míří do Moskvy přímo z Floridy. Tomáš Berdych, jehož v Miami zastavil Španěl Nadal až v semifinále, odcestuje spolu s nehrajícím kapitánem Jaroslavem Navrátilem z Prahy dnes ráno. Zato deblisté Pavel Vízner s Lukášem Dlouhým odletěli z Ruzyně už v neděli.


A Čechům se před favoritem kolena neklepou, vždyť Berdych vyřadil v Miami hned dva členy ruského týmu – Tursunova i Andrejeva. "To je před tímhle zápasem hodně dobrá vizitka, aspoň si ho budou líp pamatovat,“ usmíval se Lukáš Dlouhý. "Když zápas dobře rozehrajeme, můžeme uspět,“ povídal dobře naložený Pavel Vízner.


Jisté obavy mají deblisté z moskevské antuky. V úvodním dějství Světové skupiny totiž český tým zdolal Belgičany na tvrdém povrchu v Ostravě, totéž platilo v případě úspěšné baráže se Švýcary loni v září v Praze. "Rusové jsou proslulí tím, že mají hodně špatnou antuku, někdo v tom hledá i úmysl,“ pravil Vízner. Proti Švýcarsku a Belgii odehráli Berdych se Štěpánkem i čtyřhru, teď se očekává, že by mohli být tajnou zbraní právě Dlouhý s Víznerem. Nyní již spolu nehrají, ale loni byli ve finále např. v Paříži, kde se hraje na antuce.

Nejistota panuje i v otázce moskevské stravy. Při loňském daviscupovém utkání na ni měl doplatit Němec Haas, letos v lednu Srbové Djokovič a Tipsarevič. "Srbové nás uklidnili, že s jejich potížemi neměli Rusové nic společného. Chorobu si prý přivezli z domova,“ uvedl Vízner. Tenisté zůstávají v poklidu také proto, že o ně bude postaráno v Českém domě. "Ne že bychom pochybovali o ruské stravě, ale Český dům je prostě výhoda,“ konstatoval Vladimír Šafařík ze společnosti Česká sportovní, která zajišťuje českému týmu servis.


A jací jsou ruští soupeři v očích Lukáše Dlouhého? "Davyděnko je motorová myš, Andrejev je antukový specialista, Južnyj bývá lepší na rychlejším povrchu a deblista Tursunov je velmi dobrý, ale má výkyvy,“ shrnul.

Rusové prohráli doma v DC naposledy v roce 1995.