Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Titul z MS získali basketbalisté Španělska. Ve finále porazili Argentince, bronz míří do Francie

Nejužitečnější hráč mistrovství světa Ricky Rubio se raduje s trofejí pro mistry světa. foto: Reuters

Peking - Španělští basketbalisté si ve finále mistrovství světa v Číně poradili 95:75 s Argentinou a po třinácti letech se dočkali druhého titulu. Jihoameričané stejně jako v roce 2002 zápas o zlato nezvládli a jejich jediným triumfem zůstává zlato z prvního šampionátu v roce 1950.
  16:00aktualizováno  17:17

Jsem rád, že po letech v B skupině jsme dotáhli český basket na Mt. Everest, říká kapitán Pumprla

Třetí místo obsadili Francouzi, kteří porazili 67:59 Austrálii a obhájili bronz z minulého šampionátu. Jejich soupeř, který ve čtvrtfinále vyřadil českou reprezentaci, promarnil šanci vybojovat první medaili z velkých turnajů.

Španělé měli zápas v Pekingu od začátku pod kontrolou a nakonec vyhráli jednoznačně. 

Trojnásobní mistři Evropy vládli pod oběma koši a také se mohli opřít o vynikající obranu, která vymazala nejlepšího střelce soupeře Luise Scolu. Koš ze hry mu dovolila až v závěrečné čtvrtině.

Radost španělských basketbalistů. V čele je Sergio Llull
Radost španělských basketbalistů po postupu do finále.

Dvaceti body se na vítězství podílel Ricky Rubio, patnáct bodů přidal Sergio Llull a čtrnáct zaznamenal Marc Gasol, který byl už u titulu v roce 2006. 

Zároveň navázal na červnový triumf v NBA s Torontem. U vítězství na šampionátu před třinácti byl ze španělské soupisky také kapitán Rudy Fernández.

Rubio byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem turnaje a spolu s Gasolem byl vybrán i do nejlepší pětky mistrovství. 

V ní je doplnili druhý nejlepší střelec šampionátu Bogdan Bogdanovič ze Srbska, Evan Fournier z Francie a argentinský veterán Scola, jenž se po finále v roce 2002 musel už podruhé spokojit pouze se stříbrnou medailí.

Francouzi předvedli velký obrat

Francouzi na cestě za obhajobou bronzu předvedli velký obrat. Ještě ve třetí čtvrtině prohrávali o 15 bodů, ale v závěrečném dějství stejně jako ve čtvrtfinále s pětinásobnými šampiony z USA dokázali skóre otočit. 

Velkou zásluhu na tom měl Andrew Albicy, jenž v poslední desetiminutovce dal tři trojky. Nejlepším střelcem zápasu byl s 19 body Francouz Nando de Colo.

Francouzi si po bronzu z roku 2014 připsali druhou medaili z mistrovství světa. 

Australané, které dnes v Pekingu táhl 17 body Joe Ingles, si alespoň po dvou pátých místech vylepšili maximum ze světových šampionátů. Jejich nejlepším výsledkem na olympiádě jsou čtyři čtvrtá místa.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...