Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Tomáš Berdych získal Zlatého kanára

Sport

  18:00
PRAHA - Šest let kraloval Jiří Novák anketě o nejlepšího českého tenistu Zlatý kanár. Nyní toto ocenění získal poprvé Tomáš Berdych, pětadvacátý hráč žebříčku ATP.

Tomáš Berdych foto: ČTK

Ten měl sice první polovinu sezony výsledkově slabší, o to více se radoval z úspěchů v druhé části. Toho největšího v dosavadním průběhu kariéry pak dosáhl na závěrečném turnaji série
Masters v Paříži, který vyhrál.

Dvacetiletá tenisová naděje má podle odborníků namířeno do nejužší světové špičky. Rodáka z Valašského Meziříčí zdobí především pevné nervy, bezproblémová povaha a bojovné srdce.

Po triumfu v Paříži si vyslechl poklonu od řady bývalých hvězd. "Zdá se, že Berdych má na to, aby šel ve stopách loňského vítěze Marata Safina," pěl ódy francouzský tisk poté, co Berdych v průběhu turnaje vyřadil pět nasazených hráčů včetně tří ze světové desítky.

K prvenství v anketě Zlatý kanár mu pomohly také výkony v Davisově poháru. Za poslední dva roky se z pozice náhradníka rychle vypracoval na tahouna českého výběru. Premiéru si v této
týmové soutěži odbyl v roce 2003, kdy přispěl k výhře 4:1 v baráži nad Thajskem.

Letos se po odřeknutí účasti Radka Štěpánka a zranění Nováka stal českou jedničkou. A ve vypjatém souboji proti Německu si vedl výborně. Oba těžké duely s Tommym Haasem i Nicolasem Kieferem dotáhl do vítězného konce, přesto Českou republiku od sestupu ze Světové skupiny nezachránil. 

Pětisetové výhry nad bývalými hráči elitní světové desítky opět potvrdily Berdychovu nezdolnost a soustředění v každém okamžiku. Za svoji kariéru neprohrál ani jediný z šesti
pětisetových maratonů. 

Své ambice stát se v budoucnu hráčem světové extratřídy naznačil člen TK Česká Sportovní již v létě 2003. Po úspěších v juniorských kategoriích (mimo jiné vítěz prestižní Pardubické
juniorky) pokračoval ve skvělých výkonech i mezi dospělými.

Čtyřikrát po sobě postoupil do semifinále challengeru, premiérový titul si připsal v Budaorsu.
Do povědomí tenisového světa se loni vryl výhrou nad suverénem posledních dvou let Rogerem Federerem v druhém kole olympijského turnaje v Aténách.

"To člověka nakopne. Díky tomu už vím, že každý je porazitelný," řekl Berdych. Euforii ze
čtvrtfinálové účasti na olympiádě dokázal prodat záhy na turnaji v Palermu, kde si připsal premiérový triumf na okruhu ATP. 

Úvod tenisového roku 2005 českému hráči příliš nevyšel, na grandslamech opouštěl pavouka dvouhry v úvodních kolech a ani na menších turnajích se mu nevedlo lépe. V červenci však prokázal vzestup formy finálovou účastí v Bastadu, kde nestačil na letošní kometu ze Španělska Rafaela Nadala. 

Porážku světové dvojce oplatil na americké půdě v Cincinnati, když Nadalovi přerušil šestnáctizápasovou šňůru bez prohry. Celkově si Berdych letos na turnajích připsal 34 vítězných zápasů oproti 29 porážkám a inkasoval bezmála milion amerických dolarů.
Rodák z Valašského Meziříčí začínal s tenisem v pěti letech. 

Většinu času trávil jako většina domácích hráčů na antukových dvorcích, se svým stylem ale sklízí více úspěchů na tvrdém povrchu.

Milovníka rychlých aut trénuje bývalý československý reprezentant Jaroslav Navrátil. Ve volných chvílích si Berdych rád zajde do kina. Jeho přítelkyní je Lucie Šafářová, letošní
vítězka dvou turnajů WTA. 

Skleněnou sošku pro chlapecký talent získal Radim Urbánek, dívčí nadějí je Kateřina Vaňková. Nejlepším deblistou byl zvolen Leoš Friedl, který společně s Františkem Čermákem získal cenu pro pár roku. Květa Peschkeová byla vyhlášena deblistkou uplynulé sezony.

Týmem roku jsou junioři do 16 let Michal Konečný, Roman Jebavý a Jiří Košler pod vedením kapitána Marka Vojáčka.
Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!