Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Česko má už druhou olympijskou medaili. Bronz přidal po senzační cestě pavoukem šermíř Choupenitch

Český fleretista Alexander Choupenitch se raduje z výhry nad Carlosem Llavadorem ze Španělska foto: AP

Třetí den olympijských her je v plném proudu. Zatím největší český úspěch zaznamenal vodní slalomář Lukáš Rohan, který získal fantastickou stříbrnou medaili. Senzační bronz přidal šermíř Alexander Choupenitch. O další úspěchy českých zástupců se postaraly postupem do semifinále tenistky Barbora Krejčíková, Markéta Vondroušová a Karolína Plíšková. Naopak medailová naděje Ondřej Cink se v závodě horských kol dostal až na třetí místo, pak ale kvůli defektu nedojel.
  7:11aktualizováno  16:16

Druhý den olympiády: basketbalisté připustili s Íránem nečekané drama, Plíšková bez problémů postupuje

Kanoista Lukáš Rohan vybojoval na olympijských hrách v Tokiu stříbrnou medaili ve vodním slalomu a postaral se o první cenný kov pro českou výpravu. Šestadvacetiletý závodník nestačil při své olympijské premiéře jen na Benjamina Savšeka ze Slovinska, třetí skončil Sideris Tasiadis z Německa.

Rohan postoupil do finále čtvrtým časem ze semifinále. V závěrečném vystoupení sice nezopakoval čistou jízdu, hned na čtvrté brance si připsal dvousekundovou penalizací, ale poté již byl bezchybný a slaví největší úspěch v kariéře. Vítěz červnového Světového poháru v Praze zaostal za Savšekem o 3,71 sekundy.

Rodák z Mělníka se bezprostředně po projetí cíle zařadil na druhé místo a musel čekat, zda se na medailových pozicích udrží. Nejlepší trojice ze semifinále ale na své předešlé výkony nenavázala. Španěl Ander Elosegi skončil s jedním dotekem osmý, Novozélanďan Daniel Watkins dokonce devátý a nedařilo se ani ve druhé části závodu nejrychlejšímu Martinu Thomasovi z Francie, který nakonec obsadil páté místo,

Rohan ziskem stříbrné medaile navázal na svého otce a trenéra Jiřího, který byl druhý na olympijských hrách v Barceloně 1992 a Atlantě 1996 na deblkanoi společně s Miroslavem Šimkem.

Senzační bronz pro českého šermíře

Po 113 letech zapsal Alexander Choupenitch české země do medailových olympijských tabulek. Na hrách v Tokiu setřásl semifinálové zklamání, které přišlo po třech výhrách. Převlékl se, nabral novou sílu a v souboji o bronz nedal šanci domácímu Takahiru Šikinemu.

Naposledy uspěl ještě v dobách Rakouska-Uherska v roce 1908 v Londýně Vilém Goppold von Lobsdorf, který byl tehdy členem samostatné výpravy českých zemí. „Já o něm vím, včera jsem to trenérovi říkal. A on říkal: ‚Tak už je čas s tím něco udělat.‘ Tak se nám to povedlo,“ radoval se novopečený bronzový olympijský medailista.

Český fleretista Alexander Choupenitch. (26. července 2021)
Český fleretista Alexander Choupenitch. (26. července 2021)

Měl za sebou celodenní dřinu. Poprvé vstoupil na planš v poledne, končil před devátou hodinou večerní. „Každý zápas byl strašně těžký. Je to pět zápasů. Pokaždé se musíte znova rozcvičit, znova namotivovat. Každý zápas to začíná znova od nuly a je to v jednom dni. Je to strašně náročné,“ líčil.

Nejhorší byly okamžiky po prohraném semifinále s pozdějším vítězem Cheungem Ka Long z Hongkongu. „Je to zklamání z toho semifinále a člověk má patnáct minut na to hodit to za hlavu. Nemá den, jako třeba v hokeji. Tady má minimum času a hnedka do toho musí jít. Tohle bylo hodně těžké a jsem rád, že se mi to povedlo,“ svěřil se.

Do duelu o třetí místo nastoupil jako nový člověk. „Změnil jsem si dres, kalhoty, všechno. Když vítězíte, tak děláte pořád to stejné, nebo aspoň já. Když jsem prohrál, tak jsem všechno změnil. Vzal jsem si suché věci a řekl jsem si: ‚Teď je zápas, začínáš.‘,“ uvedl. Byl hodně odhodlaný. „Šel jsem do toho s tím, že ho chci přejet. A už když jsme nastupovali, tak z něj vyzařovalo, že si pro to nejde. A to mi v tu chvíli dodalo další šťávu a říkal jsem si: ‚Tak, pojď!‘“

Potvrdilo se, že kvůli minimu turnajů v době koronavirové pandemie světový žebříček neodpovídá aktuální výkonnosti nejlepších světových šermířů. „Světová jednička, světová dvojka venku. Ale to není, že to je překvapení. To je realita toho, jak na tom ty lidi teď jsou. Za rok a půl jsme měli jeden závod. Rok a půl je strašně dlouhá doba a lidi se mění. Zlepšujou se, někdo se zhoršuje, někdo ztratí momentum,“ vysvětloval.

Sám ukázal, že patří k nejlepším na světě. „Já tím úplně žiju, dávám do toho všechno a jsem rád, že se mi to vrací. Je to hodně dřiny. A je z toho bronz... Tak asi musím ještě trochu přidat,“ přemítal potomek běloruských operních pěvců, kteří se usadili v Brně.

Bylo mu jedno, že v hledišti kvůli koronaviru chyběli diváci. „Jestli budu mít nějaké děti, dej bůh, oni se mě nebudou ptát, jestli tu byli lidi. To je už navždy, to už mi nikdy nikdo nevezme. Říkal jsem to pořád, když olympiáda bude, tak bude mít vítěze, stříbrného a bronzového. Tak děkuji, vzal jsem si bronz,“ uvedl.

A děkoval všem okolo. „Tenhle výsledek není jenom, že já jsem bronzový. To je prostě strašně moc lidí. To je můj trenér, fyzioterapeuti, moji rodiče, celá moje rodina. Tolik lidí na té mé cestě mi pomohlo, že to bychom tu byli do rána a to já nemůžu.“

Pod výkonnostním růstem sedmadvacetiletého fleretisty je podepsaný italský kouč Stefano Cerioni. „Jsem rád i za něho, že se to povedlo. Nebylo to tenhle rok lehké, měl velké zdravotní potíže a někdy kolem prosince až února jsme spolu vůbec nemohli trénovat. Patří mu obrovský dík za to, co se mnou udělal a a jak se se mnou připravoval,“ řekl Choupenitch na jeho adresu.

Další motivaci nemusí hledat až za tři roky na OH v Paříži. „Mě motivuje tohle. Sice už nemůžu, ale kdyby mi řekli, že jeden ze soupeřů vypadl a mám si jít dát finálko, tak jdu znovu,“ dodal.

Tři tenistky jdou dál, Kvitová končí

Tenistky Barbora Krejčíková a Markéta Vondroušová postoupily na olympijském turnaji v Tokiu do osmifinále. Vítězka Roland Garros Krejčíková porazila v druhém kole Kanaďanku Leylah Fernandezovou 6:2, 6:4, Vondroušová zvítězila nad Rumunkou Mihaelou Buzarnescuovou 6:1, 6:2 a v dalším kole bude hrát s domácí hvězdou Naomi Ósakaovou. Ta je po vyřazení nasazené jedničky Ashleigh Bartyové největší favoritkou na zlato. 

Uspěla také Karolína Plíšková, která porazila po třísetové bitvě Carlu Suarezovou Navarovou 6:3, 6:7 a 6:1.Vypadla naopak Petra Kvitová, která podlehla ve třech setech Belgičance Alison Van Uytvanckové.

Plavkyně postoupily do semifinále

Plavkyně Barbora Seemanová a Kristýna Horská postoupily z rozplavby na olympijských hrách v Tokiu do úterního semifinále. Jednadvacetiletá Seemanová na kraulařské dvoustovce skončila s časem 1:56,38 na sedmém místě. O dva roky starší Horská v polohovém závodu na 200 metrů výkonem 2:12,21 obsadila poslední postupovou 16. pozici.

Seemanová o 11 setin sekundy zaostala za vlastním českým rekordem, který vytvořila letos v květnu při triumfu na mistrovství Evropy v Budapešti. V Tokiu rodačka z Prahy vyhrála třetí ze čtyř rozplaveb a byla celkově nejlepší ze všech Evropanek.

Střelci neuspěli

Sportovní střelkyně Barbora Šumová se do finále olympijského závodu ve skeetu neprobojovala. Šestadvacetiletá Češka trefila v kvalifikaci 118 z celkových 125 ran a skončila na 14. místě. Od postupové šestice ji dělily dva zásahy. Sportovní střelec Jakub Tomeček se do finále olympijské soutěže ve skeetu těsně neprobojoval. V rozstřelu prohrál s Dánem Hansenem a skončil sedmý.

První olympijskou vítězkou ve skateboardingu se v Tokiu stala třináctiletá Japonka Momidži Nišijová, jež navázala na nedělní triumf Juta Horigomeho.

Americká plavkyně Katie Ledecká ve své první finálové disciplíně na olympijských hrách v Tokiu na šestou zlatou medaili nedosáhla. V závodu na 400 metrů volný způsob porazila čtyřiadvacetiletou americkou hvězdu Australanka Ariarne Titmusová v čase 3:56,69. Ledecká zaostala o 67 setin sekundy.

Medailová naděje v závodech horských kol Ondřej Cink se dostal až na třetí místo, pak ho ale potkal defekt zadního kola a závod pro něj skončil.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...