Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Šwiateková potřetí v řadě ovládla Dauhá, Alcaraz v Buenos Aires titul neobhájí

Nespokojený Carlos Alcaraz během semifinále v Buenos Aires. foto: AP

Druhý hráč světového tenisového žebříčku Carlos Alcaraz neobhájí titul v Buenos Aires. Španělskou turnajovou jedničku vyřadil v semifinále na argentinské antuce Chilan Nicolás Jarry po vítězství 7:6, 6:3. Polka Iga Šwiateková potřetí za sebou získala titul v Dauhá. Ve finále světová jednička porazila 7:6 a 6:2 Jelenu Rybakinovou z Kazachstánu. Třikrát za sebou na jednom turnaji triumfovala jako první hráčka od roku 2015.
  19:53aktualizováno  18. února 9:29

Finálovým soupeřem Jarryho bude domácí Facundo Díaz, který přehrál krajana Federica Coriu 6:2, 6:3 a pokusí se získat premiérový titul.

Třetí nasazený Chilan proti favoritovi turnaje vyhrál úvodní vyrovnanou sadu v tie-breaku 7:2 a pak ho nezastavila ani ztráta podání v první úvodní hře druhého setu. Alcarazovi brejk hned oplatil, podruhé mu sebral servis při vedení 4:3 a při vlastním podání proměnil po bezmála dvouhodinovém boji druhý mečbol, po němž frustrovaný Španěl mrštil raketou o zem.

„Carlos je jeden z nejlepších hráčů, takže to pro mne hodně znamená,“ radoval se Jary, který Alcaraze porazil na třetí pokus. Paradoxně s hlavním adeptem sehrál svůj nejkratší zápas na turnaji, poté co ve 2. kole vyřadil Stana Wawrinku až po téměř tříhodinové bitvě a ve čtvrtfinále mu vzdal domácí Tomás Etcheverry před třetím setem, kdy měli hráči za sebou už skoro dvě a půl hodiny hry. „Bylo to náročné fyzicky a jsem nesmírně šťastný, že jsem zase dokázal zabojovat,“ dodal Jarry.

Chilan Nicolas Jarry oslavuje povedený fiftýn v semifinálovém mači proti Carlosi Alcarazovi v Buenos Aires.

Osmadvacetiletý Jarry, 21. hráč světového žebříčku, po dosud nejcennějším skalpu v kariéře bude hrát o čtvrtý titul. Ve finále je na ATP Tour pošesté, na jiném povrchu než na antuce se tak daleko nedostal. O pět let mladší Díaz hraje na turnaji na divokou kartu, ještě neztratil set a už účast v semifinále byla pro 87. hráče žebříčku dosavadním maximem.

Turnaj mužů v Buenos Aires

antuka, dotace 728 185 dolarů

Dvouhra - semifinále:
Díaz - Coria (oba Arg.) 6:2, 6:3
Jarry (3-Chile) - Alcaraz (1-Šp.) 7:6 (7:2), 6:3

Šwiateková potřetí za sebou vládla

Polce přitom vstup do zápasu vůbec nevyšel a Rybakinová se ujala vedení 4:1. Čtyřnásobná grandslamová vítězka ale skóre otočila a první sadu musel rozhodnout tie-break. V něm měly obě hráčky problém udržet podání, ale Šwiateková nakonec po hodině a půl zvítězila 10:8.

Druhá sada už jednoznačně patřila Šwiatekové. Dvaadvacetiletá Polka ani jednou neztratila podání, dvakrát naopak dokázala wimbledonské šampionce z roku 2022 servis sebrat a získala první titul v sezoně.

Polská tenistka Iga Šwiateková ve finále turnaje v Dauhá

Za celkově osmnáctým triumfem v kariéře došla Šwiateková bez ztráty setu, ale v semifinále jí usnadnila postup Karolína Plíšková. Ve formě hrající vítězka nedávného turnaje v Kluži před zápasem odstoupila kvůli zranění zad.

Šwiateková v Dauhá navázala na triumfy z předchozích dvou let a jeden turnaj třikrát v řadě ovládla jako první tenistka po americké hvězdě Sereně Williamsové. Vítězka 23 grandslamů slavila vítězný hattrick v Miami v letech 2013 až 2015.

Turnaj žen v Dauhá

tvrdý povrch, dotace 3 211 715 dolarů

Dvouhra - finále:
Šwiateková (1-Pol.) - Rybakinová (3-Kaz.) 7:6 (10:8), 6:2

Čtyřhra - finále:
Schuursová, Stefaniová (5-Niz./Braz.) - Dolehideová, Krawczyková (USA) 6:4, 6:2

Turnaj mužů v Rotterdamu

tvrdý povrch, dotace 2 290 720 eur

Dvouhra - semifinále:
De Minaur (5-Austr.) - Dimitrov (6-Bulh.) 6:4, 6:3
Sinner (1-It.) - Griekspoor (Niz.) 6:2, 6:4

Turnaj mužů v Delray Beach

tvrdý povrch, dotace 742 350 dolarů

Dvouhra - semifinále:
Paul (3-USA) - Tiafoe (2-USA) 6:2, 6:2
Fritz (1-USA) - Giron (USA) 7:6 (10:8), 6:2

Autoři: ,