Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Úleva pro žokeje? Británie mírní bičíkové pravidlo

Sport

  12:15
LONDÝN/PRAHA - Žokejové se bouřili, přicházeli o peníze a vyhrožovali koncem kariéry. Kontroverzní pravidlo omezující používání bičíků platilo v britských dostizích pět měsíců, během nichž se na něj valila vlna ostré kritiky. Proto jej pověřené orgány nyní znovu mírní.
Dostihy - ilustrační foto

Dostihy - ilustrační foto foto: ČTK

V rovinových dostizích směli jezdci popohnat koně maximálně sedmkrát, z toho v cílové rovince pětkrát, na překážkách šlo použít bičík osmkrát, z toho pětkrát za posledním skokem. Příští týden ale začíná slavný závod Cheltenhamský Festival a tam vejdou v platnost upravené regule.

Jediný úder přes povolený limit už nebude znamenat automatickou pokutu, distanc nebo obojí. Místo toho budou rozhodčí nejprve zkoumat způsob, jakým byl bičík použit, jestli nebyla rána příliš silná a jestli v té či oné situaci mělo smyl koně bít.

Vše bude záležet na rozhodnutí a selském rozumu sudích, kteří klidně mohou úder bičem navíc ignorovat. Třeba pokud chtěl žokej udržet své zvíře na trati. "Věřím, že žokejové budou opatrnější a rozhodčí zase spravedlivější," říká Jamie Stier, ředitel sekce British Horseracing Authority, která se stará o jednotlivé dostihy a jejich pravidla. "Snad to jezdci nepochopí jako apel k častějšímu používání biče," dodal.

Bartoš: Rána bičíkem nebolí, jen pleská

Na druhou stranu mohou nově správci prestižních podniků trestat nepovolený úder bičem přes limit pokutou 10 tisíc liber, protože žokejové na dostizích s většími odměnami prý více inklinují k porušování pravidel.

Pravidla se přitom mění jen pět měsíců poté, co se regulace užívání bičíků zavedla. Doplatil na to například Belgičan Christophe Soumillon, který dostal pětidenní distanc a přišel o svůj podíl z vítězné dotace. Ten činil 50 000 liber (v přepočtu přibližně 1,4 milionu korun). Slavný irský zí) závodník Richard Hughes se zase rozhodl uzavřít kariéru.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

Ochránci zvířat však dál argumentují, že jezdi bijí koně zbytečně. "Nedivím se, že se proti tomu žokejové bouří. Vnitřek bičíku je pěnový, u nás používáme bičíky s ofilcovaným koncem, což tlumí náraz. Takový bičík spíš pleská než bolí," řekl loni v říjnu LN český žokej Josef Bartoš. Nedlouho poté britský dostihový spolek zareagoval a pravidlo poprvé upravil. Odstranil limity pěti úderů bičíkem v cílových rovinkách rovinových dostihů a po posledním skoku při překážkách. Tehdy ještě zmírnil výši finančních trestů a dobu distanců.

Přesto situace dodnes vyvolávala velké emoce. "Až teď se snad všichni můžeme soustředit na samotný sport a ne na jeho pravidla," doufal šéf spolku britských profesionálních žokejů Paul Struthers.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!