Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Úvod SP nečekaně ovládl Olsson. Bodovali Jakš a Magál

Sport

  15:37
SJUSJÖN - Favorizovaná Norka Marit Björgenová a nečekaně Švéd Johan Olsson se stali s převahou prvními vítězi v novém ročníku Světového poháru v běhu na lyžích. Jednatřicetiletá Björgenová v domácím prostředí v Sjusjönu ovládla desetikilometrový závod volnou technikou a vylepšila svou rekordní bilanci v SP o 47. vítězství. O jeden triumf tak předčila i legendárního krajana Björna Dählieho.

Martin Jakš. foto: ČTK

Stejně starý Olsson si připsal teprve druhé vítězství v SP díky velmi rychlé druhé části volné patnáctky. V cíli byl o 31,2 sekundy rychleji než favorit a mistr světa Petter Northug z Norska. Jen o další dvě desetiny zpět byl na třetím místě rovněž nečekaně Ital Roland Clara, který se v individuálním startu dostal na stupně vítězů vůbec poprvé.

Björgenová, jež letos v Oslu na mistrovství světa vybojovala čtyři zlaté medaile a jednu stříbrnou, vedla od prvního mezičasu a náskok už jen zvyšovala. V cíli činil 27,1 sekundy na druhou Švédku Charlotte Kallaovou, za níž se seřadilo dalších pět norských běžkyň v čele s Vibeke Skofterudovou.

V první desítce bylo domácích závodnic hned sedm, na čtvrté místo se prosadila biatlonistka Tora Bergerová. Top Ten uzavřela obhájkyně křišťálového glóbu Polka Justyna Kowalczyková, české reprezentantky v Sjusjönu nestartovaly.

Olsson loni 45.

Výsledky mužů byly poměrně překvapivé, vždyť Ollson v minulém ročníku SP skončil celkově na 45. místě. Jako čtvrtý dokončil závod specialista na sprint Calle Halfvarsson ze Švédska, který dosud teprve pětkrát bodoval a jen dvakrát se vešel do elitní desítky.

Až za ním se umístili někteří favorité. Například obhájce celkového vítězství v SP Švýcar Dario Cologna, který byl první na mezičasu po dvou a půl kilometrech, nakonec obsadil sedmou pozici se ztrátou 41,7 sekundy na vítěze.

Čeští závodníci bez jedničky Lukáše Bauera už od začátku ztráceli. Aktuálně nejlepší tuzemský běžec na lyžích Martin Jakš se po chvíli pohyboval ve třetí desítce pořadí, kde se nakonec udržel a skončil na 26. pozici se ztrátou 1:23,2 minuty. Jiří Magál získal dva body za 29. místo. Elitní třicítku uzavřel Švéd Daniel Rickardsson, loni třetí muž celkového pořadí SP.

Ondřej Horyna obsadil 75. pozici, Dušan Kožíšek byl klasifikován šestý od konce na 87. místě. Všichni čtyři Češi by měli v neděli nastoupit do štafety. alf gi

Autoři: ,

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...