Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

Už jsem nevěřil, že se někdy vrátím

Sport

  12:49
PRAHA - Zažívá období plné životních změn. Rozešel se se svou snoubenkou Martinou Hingisovou, díky výsledkům na posledních turnajích se znovu vrátil do světové špičky -a teď i do českého daviscupového týmu. Po třech letech. Radek Štěpánek (28) se v září postaví v baráži o udržení ve Světové skupině Švýcarsku, a tím pádem i Rogeru Federerovi. S vedením českého tenisu se domluvili, že za minulostí plnou sporů udělají tlustou čáru.

Radek Štěpánek foto: ČTK

LN Jak taková tlustá čára vypadá?

Tak jako každá jiná. (smích)

LN Čím si ale vedení daviscupového týmu získalo vaši důvěru? Před časem se zdál váš návrat jako čirá utopie...

 Já jsem jednal jen s panem Černoškem (spolumajitel agentury Česká sportovní, která je marketingovým partnerem Českého tenisového svazu. Černošek v prostějovském tenisovém klubu stál coby manažer u začátků Štěpánkovy vrcholové kariéry - pozn. red.) a ta jednání byla naprosto korektní. Jsem rád, že to takhle dopadlo a že jsme se domluvili. Teď se chci soustředit už jen na to, abych týmu pomohl k záchraně, protože máme brutální los.

LN Myslel jste si během uplynulých let, že si ještě někdy Davis Cup za Česko zahrajete?

 Upřímně - moc ne. O to víc jsem šťastný a na zápas se strašně těším.

LN Jak to, že se ale situace tak náhle změnila? Impulz k novým jednáním vzešel od vás, nebo od tenisového svazu?

 Od pana Černoška. Řekli jsme, že za minulostí uděláme tlustou čáru a že to nebudeme nijak rozebírat. Tak je to myslím dobře.

LN Vaše oznámení o ukončení reprezentační kariéry provázely na konci loňského roku velice ostré mediální přestřelky s šéfem tenisového svazu Ivem Kaderkou. Už jste s ním mluvil?

 Ne, ne.

Štěpánek a Davis Cup
červenec 2005 
„Návrat je letos nemyslitelný. Stojím si za svým a už se tím nezabývám.“

duben 2006

„Dokud bude kapitánem Cyril Suk, do týmu se nevrátím. Nemám k němu respekt ani důvěru.“

prosinec 2006
„Průběh jednání s panem Kaderkou a jeho hry mne přesvědčily, že ve skutečnosti nejde o to, aby ČR měla nejsilnější možný tým, ale spíše o mocenské, politické a obchodní zájmy různých skupin.“

LN A budete?

 To vám neřeknu, protože to nevím. Nevidím moc důvod. Ale jak říkám, já jsem všechny věci ohledně návratu řešil s panem Černoškem.

LN Nepovažujete za důležité si dávné spory s Kaderkou vyříkat?

 Já se vracím jako každý jiný člen týmu. Jedu tam hrát tenis. To je jediné, co mě zajímá.

LN Ale co když váš comeback nedopadne dobře? Nebojíte se, že špatná atmosféra bude rázem zpátky?

 To se nedá předvídat, ale já doufám, že k tomu nebude žádný důvod. I když je pravda, že máme neuvěřitelně těžkého soupeře...

LN Rozhodlo o vašem návratu i to, že si můžete zahrát proti Federerovi před vyprodanou Sazka Arenou?

 Ta kulisa bude určitě fantastická. A to mám rád, já rád hraju před lidma. Věřím, že fanoušci přijdou v hojném počtu.

LN Také na vás bude větší tlak...

 Na to jsem připravený. Nevím ale, jestli lidi čekají, že budeme porážet prvního hráče světa jako by nic. Fanoušci budou na naší straně a já se chci koncentrovat jen na zápas.

LN Budete při comebacku hodně nervózní?

 Já už mám ty těžké premiérové zápasy v Davis Cupu za sebou. Všechny zápasy s hráči, kteří jsou teď v první Světové desítce... Když se hrálo proti Španělsku, nastoupil jsem proti Nadalovi. V zápase proti Rusku to byl zase Davyděnko... To jsou teď top hráči. Nemám žádný strach, křest ohněm už mám za sebou.

LN Už jste mluvil s Tomášem Berdychem o tom, kdo bude v týmu jednička a dvojka?

Tým skládá kapitán a já nepředpokládám, že by nastaly nějaké problémy. Hrajeme jako jeden tým a na ničem jiném nezáleží. Navíc Tomáš je teď v žebříčku přede mnou, takže je jasné, kdo je jednička.

Štěpánek a Davis Cup červenec 2005 * „Návrat je letos nemyslitelný. Stojím si za svým a už se tím nezabývám.“ duben 2006 * „Dokud bude kapitánem Cyril Suk, do týmu se nevrátím. Nemám k němu respekt ani důvěru.“ prosinec 2006 * „Průběh jednání s panem Kaderkou a jeho hry mne přesvědčily, že ve skutečnosti nejde o to, aby ČR měla nejsilnější možný tým, ale spíše o mocenské, politické a obchodní zájmy různých skupin.“

Autor:

Arcon Personalservice GmbH
Elektrikář do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč