Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Užil jsem si pár dní strachu, líčí Gaviria svůj boj s koronavirem a náročnou cestu domů

Sport

  5:00
Praha - Během únorového závodu Kolem Emirátů se nakazil koronavirem. Čtyři týdny trvalo, než mohl opustit nemocnici, další měsíc mu pak zabral, než Fernando Gaviria konečně dorazil domů. „Všichni jsme si mysleli, že to je jen taková hra, ale není. Užil jsem si pár dní strachu,“ říká kolumbijský cyklista.

Kolumbijec Fernando Gaviria slaví vítězství ve 12. etapě Giro d’Italia. foto: ČTK/AP

Po dvou měsících plných nejistoty se znovu může vrátit k tréninku.

Ne, vzhledem k opatřením, které mají zabránit šíření koronaviru, to plnohodnotná příprava zatím není. Ale už jen návrat do známé rutiny pro něj hodně znamená.

Během posledních týdnů si toho totiž Fernando Gaviria prožil…

Na únorového závodu Kolem Emirátů ho zachvátily horečky. Následné vyšetření v nemocnici ukázalo, že se nakazil koronavirem.

„Už je mi fajn, cítím se dobře,“ uklidňoval fanoušky, když po několika dnech nemoc přiznal. „Doufám, že se to brzy vyřeší,“ dodal.

Jeho přání se ale příliš nevyplnilo.

Ačkoliv se cítil v pořádku, opakované testy tvrdily opak. Zatímco sledoval, jak ostatní kolegové karanténu postupně opouštějí, on pod dohledem lékařů stále zůstával.

Kolumbijec Fernando Gaviria na Tour de France 2018.

Z nemocničního zařízení v Abú Zabí ho nakonec propustili po čtyřech týdnech. „A teď se hlavně bezpečně dostat domů za rodinou,“ přál si, jakmile špitál opustil.

Na letecký spoj do Kolumbie musel počkat dva týdny. Když ho speciál společně s ostatními krajany do vlasti dopravil, v Bogotě ho čekalo dalších čtrnáct dní karantény.

„Hodně se mi ulevilo,“ oddechl si, když po celkem dvouměsíční anabázi konečně dorazil do svého domova ve vysokohorském městě La Ceja.

„Všichni jsme si mysleli, že to je jen taková hra, ale není,“ vyprávěl. „Docela mě to sejmulo a prožil jsem si pár dní strachu. Ale nakonec jsem se dostal domů.“

Nemůžu pokračovat

Takový úvod sezony si rozhodně nepředstavoval.

Kolumbijec Fernando Gaviria slaví vítězství ve 12. etapě Giro d’Italia.
Peter Sagan (v zeleném) a Fernando Gaviria.

Po vyčerpávajícím loňském ročníku se chtěl znovu dostat na vrchol.

„Loňský rok byl pro mě náročný vzhledem k tomu, že jsem se musel sžít s novým vybavením a také kvůli zdravotním problémům,“ rekapituloval.

Před loňskou sezonou přestoupil do nového týmu. Po čtyřech letech opustil belgický Quick-Step a zamířil do stáje UAE Emirates.

Na začátku ročníku vyhrál dvě etapy na argentinské Vueltě San Juan, po jednou triumfu přidal na závodě Kolem Emirátů a po diskvalifikaci Elii Vivianiho i na italském Giru.

Potom ho ale zastavilo zranění.

Kolumbijec Fernando Gaviria slaví vítězství v etapě Giro d’Italia.

Během sedmé etapy italské Grand Tour sesedl z kola, držel se za levé koleno a zjistil: Nemůžu pokračovat.

„Bolest kolena je komplikovaná záležitost. Teď si odpočinu a až to půjde, začnu opět makat, abych znovu mohl útočit na nejvyšší cíle,“ plánoval tehdy.

Vynucená pauza se nakonec protáhla téměř na tři měsíce.

„Bylo těžké se dostat do formy. Některé dny jsem se cítil dobře, jiné zase velmi špatně,“ přiznal. „Ale alespoň jsem se naučil, že musím být opatrný na své tělo - nepřemáhat se, dávat pozor na stravu…“

Do pelotonu se vrátil na začátku srpna, absolvoval Vueltu, jenže po zranění ještě nebyl fit. Kopcovité španělské tratě ho vyčerpávaly, často končil v poli poražených a jen jedinkrát se umístil v nejlepší desítce.

Do formy se začal vracet až v samém závěru sezony v čínském Kuang-Si, kde v konkurenci například Pascala Ackermanna nebo Mattea Trentina ovládl dvě etapy.

„Je to zase skvělý pocit po tak dlouhé době něco vyhrát,“ jásal. „Po všech těch mizerných výsledcích je to pro mě obrovské povzbuzení. Zimu můžu začít s dobrým pocitem.“

Narušené plány

Právě na výsledky ze samého konce loňského ročníku chtěl letos navázat.

Uzdravil se a znovu se cítil plný sil. „Cíl je vyhrát co nejvíce etap, co půjde, a být připravený na každý závod, v kterém mě bude tým potřebovat,“ naplánoval si.

Habría sido bonito empezar el @theuaetourofficial con una victoria pero fue un sprint bastante complicado, algo que se esperaba con tantos sprinters de calibre presentes aquí. Me siento bien, tengo buenas piernas y es solo el inicio, probaremos de nuevo en cada etapa.

It would have been nice to start @theuaetourofficial with a victory but it was quite a complicated sprint, something that was expected given the caliber of the many sprinters present here. I feel well, I have good legs and it's only the beginning, we'll try our chances in every stage.

@uae_team_emirates @bettiniphoto

23. února 2020 v 16:11, příspěvek archivován: 30. dubna 2020 v 19:14

Jeho plán pro první polovinu sezony měl být následovný: soustředit se na jarní klasiky, potom si dát pauzu k načerpání energie a pak všechny síly vrhnout do Tour de France.

„Samozřejmě, že bych chtěl nějakou klasiku vyhrát. Mým snem je Paříž-Roubaix. Ale je tu také Alexander Kristoff, který je v této fázi sezony asi lepší než já, takže mu možná budu pomáhat,“ nebyl si jistý.

Co však věděl s jistotou, že jeho vrcholem měla být Tour.

„Klasiky jsou důležité, to určitě, ale co celý svět sleduje, je právě Tour. Úspěch na ní je také ohromně důležitý pro tým,“ říkal muž, který při své dosud jediné účasti na francouzské Grand Tour v roce 2018 vyhrál dvě etapy.

Tak zněl plán, který oznámil v lednu.

Tou dobou však ještě netušil, že koronavirus všechno změní.

Autor: