Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

V Austrálii triumfoval Hamilton

Sport

  9:49
MELBOURNE - Úvodní Velkou cenu sezony formule jedna vyhrál v Austrálii britský vicemistr světa Lewis Hamilton s vozem McLaren. V Melbourne dojel do cíle s náskokem pěti sekund před Nickem Heidfeldem z BMW-Sauber, třetí skončil další německý pilot Nico Rosberg s Williamsem.

Vítěz Velké ceny Austrálie Lewis Hamilton foto: AFP

Dojelo pouze sedm vozů, závod nedokončil ani jeden z jezdců Ferrari. Vítěz kvalifikace Hamilton po startu uhájil vedení před dotírajícím Robertem Kubicou, po kolizi několika jezdců v první zatáčce však hned musel na trať zpomalovací vůz a mechanici měli práci i s ferrari Felipeho Massy, který po smyku narazil do bariéry.

Razantně vpřed uháněl zejména jeho týmový kolega Kimi Räikkönen, jenž kvůli potížím s palivovým čerpadlem v kvalifikaci startoval až z 15. místa. Po chvíli už ale obhájce titulu i australského prvenství jezdil na bodované osmé pozici. Hamilton se v čele závodu začal Kubicovi vzdalovat, zanedlouho měl k dobru přes deset vteřin. Polák zajel už v 16. kole do boxů a na druhé místo se tak posunul Fin Heikki Kovalainen v druhém mclarenu.

Po dalších zastávkách se pak už na třetí pozici objevil Räikkönen, který nejprve předjel Rubense Barrichella a pak mu pomohlo i odstoupení Jarna¨Trulliho z pátého místa. Zpomalovací vůz se na melbournský okruh vydal znovu po kolizi Davida Coultharda s Massou, a když se v polovině závodu vrátil do boxů, nezvládl Räikkönen manévr při útoku na druhého krajana Kovalainena a ocitl se mimo trať.

Oba mclareny tak dál kroužily v čele, zatímco stáj Ferrari si vybírala další porci smůly: definitivně zastavit musel Massa a Räikkönen se vrátil od mechaniků až na posledním místě z 11 jezdců, kteří v tu chvíli ještě v závodě pokračovali. Navíc přišla další jezdecká chyba a v závěru nevydržel ani jeho vůz.

Kubica mohl na druhou pozici už jen vzpomínat, propadl se dozadu a nakonec ani on Velkou cenu nedokončil. Třetí jezdil jeho kolega z týmu BMW-Sauber Heidfeld, ale na vedoucí duo příliš nedotíral. Potřetí se vozy v Albert Parku srovnaly za safety carem po havárii Tima Glocka a o další pozdvižení se mezitím postaral Barrichello, který z boxů vyrazil příliš zhurta a zranil jednoho z mechaniků Hondy.

V závěru závodu už třiadvacetiletý Hamilton své páté prvenství v kariéře bez potíží kontroloval, otázkou jen bylo, kam se dokáže posunout Kovalainen po druhé zastávce v boxech, po níž klesl až na šesté místo: nakonec těžil jen ze smůly do té doby čtvrtého Sébastiena Bourdaise, jehož vůz Toro Rosso vypověděl službu krátce před cílem. Čtvrtý tak nakonec dojel v prvním závodu po návratu do Renaultu dvojnásobný mistr světa Fernando Alonso.
Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!